Connect with us

A Háború

NŐK PUTYIN ELLEN: Az albánok cáfolják, hogy albániai és koszovói zsoldosok is harcolnak Ukrajnában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

xhacka blinken stoltenberg
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Lehet, hogy az orosz elnök megrettent? Nehezen hihető, viszont Putyin „panaszkodik”, hogy Albániából és Koszovóból érkezett zsoldosok is harcolnak Ukrajnában! Megemlítette a horvátokat is, akik igen csak nagy médiapompa közepette indultak Ukrajnába. Minden oroszok elnöke és hadura ezt a német kancellárnak „sírta el”, amikor telefonon beszélt vele.

Az orosz elnök több balkáni országot is megemlített, amikor a külföldi önkéntesek ukrajnai szerepvállalásáról beszélt.

Ukrajnában egyre több zsoldost látunk harmadik országokból, köztük Albániából és Horvátországból, koszovói fegyvereseket, sőt olyan dzsihadistákat is, akik a szíriai hadműveletekben szereztek tapasztalatokat

– mondta Putyin Olaf Scholz német kancellárral folytatott beszélgetésében.

Putyin állításait az albán hatóságok cáfolták. A legkeményebb legény a gáton Olta Xhaçka külügyminiszter volt, aki nő létére azonnal bátran visszaszólt.

Nincsenek albán zsoldosok Ukrajnában! Ez hazugság, amelyet Moszkva továbbra is szégyentelenül ismételget! Ennek ellenére Albánia kiáll Ukrajna mellett, és továbbra is együttműködik minden szövetségesével & partnerével, hogy segítsen véget az ukrán nép ellen semmivel sem kiérdemelt orosz agressziónak

– mondta Xhaçka, aki isten áldását kérte az ukránokra, és egy szívecskét is küldött nekik: ??❤️??.

Az albán törvények egyébként tiltják az albán állampolgárok számára, hogy külföldön háborúban vegyenek részt.

Yuri Kim, az Egyesült Államok nagykövete szintén legény a gáton, pedig ő is szoknyát hord. Az orosz és amerikai nagykövetségek a Balkánon egyébként jóformán egyebet sem csinálnak, minthogy az interneten keresztül üzengetnek egymásnak, a nagyvilágnak és az univerzumnak.

Az orosz dezinformációs kampány túlpörgött. Ezeket a hazugságokat arra tervezték, hogy kétséget keltsenek, és elvonják a figyelmet az igazságról, vagyis arról, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, hogy Oroszország előre megfontolt, nem kiprovokált és indokolatlan támadást folytat egy másik szuverén nemzet ellen

– írta Olta Xhaçka üzenetéhez kapcsolódva az Egyesült Államok tiranai nagykövete.

Putyin vádjaira reagált a „drága Donika”, azaz Donika Gërvalla-Schwarz koszovói külügyminiszter is, aki így még eggyel szaporította a bátor nők táborát.

Gërvalla-Schwarz azt mondta, hogy Putyin hazudik, és az orosz elnök ilyen kijelentésekkel tesz kísérletet arra, hogy propagandával terelje el a figyelmet az Oroszország által Ukrajnában elkövetett háborúról és népirtásról.

Koszovó fődiplomatája aztán végképp odacsapott a katonai terepasztalra, mondván, hogy Putyin háborús bűnös, és ugyanazt a játékot űzi, mint Slobodan Milošević egykori szerb és jugoszláv államfő, valamint Aleksandar Vučić szerb elnök.

A Koszovói Köztársaságnak nincsenek zsoldosai. A háborús bűnös Putyin propagandaháborúval próbálja elterelni a figyelmet a háborúról és az Ukrajna elleni népirtásról. Ismerjük ezt a játékot, Miloševićtől Vučićig. Büszkén kiállunk a háborús bűnösökkel szemben

– írta a koszovói külügyminiszter, aki szívecskét ugyan nem küldött, de egy amerikai és egy uniós zászlót csatolt az üzenetéhez, nyomatékosítva a hősies kiállást.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, „legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint „a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: