Connect with us

Európai Unió

ZENÉS TÁJÉKOZTATÓ: Szijjártó szerint Magyarország támogatja Ukrajna EU-csatlakozását
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, amelyet nyolc európai uniós tagállam indított Ukrajna európai integrációjának elősegítéséért – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett videóban kifejtette, hogy a három balti ország, továbbá Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Szlovénia vezetője kezdeményezte, hogy Ukrajna minél előbb kapjon tagjelölti státuszt az EU-tól, és mielőbb kezdődjenek megbeszélések a csatlakozásáról.

A jelek szerint Vlagyimir Putyin képes leginkább elősegíti Ukrajna uniós csatlakozását, a brutális orosz támadást követően ugyanis – néhány kivétellel – megmozdultak a balkáni és közép-európai országok. Magyarország ugyan nem volt a kezdeményezők között, de támogatja a “nyolcak” elképzelését.

– A magyar emberek nem akarnak háborút, ezért Magyarország minden olyan segítséget megad Ukrajnának, amely elősegíti a békét

– ismételte el a már ismert magyar álláspontot a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint Magyarország ezért támogatja a fenti kezdeményezést, és sürgeti a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre az indítványt.

Szijjártó hozzátette a támogatásról értesítette a lengyel és a litván külügyminisztert.

A magyar tárcavezető az orosz-ukrán háború hatodik napján hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a háborús konfliktustól, és azért, hogy Magyarország “ne sodródhasson bele ebbe a háborúba”.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország szolidáris Ukrajnával, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, befogadja és ellátja az Ukrajnából érkező, a háború elől menekülőket, továbbá szorgalmazza az ukránok és az oroszok között hétfőn kezdődött tárgyalásokat. És imádkozik.

– Imádkozunk, hogy ezek minél előbb folytatódjanak, és minél előbb eredményt is hozzanak

– mondta Szijjártó. A videó elején hallható zene ekkor már nem szólt.

A külügyminiszter hozzáfűzte még, Magyarország minden olyan kezdeményezést támogat, amely békés segítséget jelent Ukrajnának, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb lesz a halott, és annál kevesebb embernek kell elhagynia a hazáját.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava