Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: A horvát miniszterelnök szerint az önkéntesek saját felelősségükre cselekszenek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat munka menekultek ukrajna
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Csupán a jegyzőkönyv miatt, kérem, hogy jegyezze fel valaki: vasárnap csak a miniszterelnökök és az újságírók dolgoznak. No, jó: meg a rendőrök, katonák, tűzoltók és egészségügyi alkalmazottak, de ez magától értetődik. Meg némely szerencsétlen kereskedő. Szóval, nuku délutáni zombizás a tévé/számítógép előtt, Andrej Plenković horvát miniszterelnök ugyanis tévé- és internetes streaming segítségével tájékoztatott bennünket a horvát kormány legújabb, ukrajnai helyzettel kapcsolatos intézkedéseiről.

Így többek között a horvátok is le fogják zárni a légterüket az légi szolgáltatók gépei előtt.

Miután ismét elítélte az orosz agressziót Ukrajna ellen, a kormányfő tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy jelenleg az energetikai helyzet stabil, ám a szinte percről-percre változó körülmények miatt a kormány energetikai válságtörzset szándékozik felállítani, amely szükség esetén „reagál a kihívásokra”.

Plenković, népiesen szólva Plenx vagy Plenki, egyúttal azt is elmondta, hogy Oroszország kizárása a nemzetközi pénzügyi rendszerből, a SWIFT-ből még egyeztetés alatt van, az viszont biztos, hogy a közeljövőben EU-s szinten erről döntés születik.

A kormány tárgyalni fog az Ukrajnába irányuló további segélyről, és ugyanakkor készültségbe helyezte az összes horvát szolgálatot & szervezetet, hogy az ország felkészülten várja a menekülteket. Ami a katonai segélyt illeti, arról a kormány hétfőn, azaz holnap dönt, a napokat a cikk keletkezésétől kezdve kell számolni.

A horvát önkéntesekről a miniszterelnök annyit mondott, hogy ők saját felelősségükre cselekszenek, a kormány számára ezzel kapcsolatban nem áll rendelkezésre semmilyen konkrét információ sem.

A horvát szállítóvállalatok egyesülete – amely komoly autóbuszflottával rendelkezik – felajánlotta szolgáltatásait a kormánynak és a helyi önkormányzatoknak az ukrajnai menekültek esetleges szervezett szállításával kapcsolatban.

Hogy más is tud nagyokat mondani, nemcsak én, azt bizonyítja Dražen Divjak, az Arrive szállítóvállalat vezérigazgatója, aki az egyesület nevében „elnyilatkozta magát” mondván, hogy ” a szállítóvállaltok Horvátország számára stratégiai fontossággal bírnak, mivelhogy aligha maradtak volna fenn a világjárvány idején, ha a kormány az utóbbi két évben foganatosított intézkedéseivel nem menti meg őket”. Lehet, hogy most ezért ilyen hálásak

Ha a horvát miniszterelnöknek lenne szakálla, ezek után nyilván elégedetten simogatná.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava