Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: A horvát miniszterelnök szerint az önkéntesek saját felelősségükre cselekszenek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat munka menekultek ukrajna
A cikk meghallgatása

Csupán a jegyzőkönyv miatt, kérem, hogy jegyezze fel valaki: vasárnap csak a miniszterelnökök és az újságírók dolgoznak. No, jó: meg a rendőrök, katonák, tűzoltók és egészségügyi alkalmazottak, de ez magától értetődik. Meg némely szerencsétlen kereskedő. Szóval, nuku délutáni zombizás a tévé/számítógép előtt, Andrej Plenković horvát miniszterelnök ugyanis tévé- és internetes streaming segítségével tájékoztatott bennünket a horvát kormány legújabb, ukrajnai helyzettel kapcsolatos intézkedéseiről.

Így többek között a horvátok is le fogják zárni a légterüket az orosz légi szolgáltatók gépei előtt.

Miután ismét elítélte az orosz agressziót Ukrajna ellen, a kormányfő tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy jelenleg az energetikai helyzet stabil, ám a szinte percről-percre változó körülmények miatt a kormány energetikai válságtörzset szándékozik felállítani, amely szükség esetén “reagál a kihívásokra”.

Plenković, népiesen szólva Plenx vagy Plenki, egyúttal azt is elmondta, hogy Oroszország kizárása a nemzetközi pénzügyi rendszerből, a SWIFT-ből még egyeztetés alatt van, az viszont biztos, hogy a közeljövőben EU-s szinten erről döntés születik.

A kormány tárgyalni fog az Ukrajnába irányuló további segélyről, és ugyanakkor készültségbe helyezte az összes horvát szolgálatot & szervezetet, hogy az ország felkészülten várja a menekülteket. Ami a katonai segélyt illeti, arról a kormány hétfőn, azaz holnap dönt, a napokat a cikk keletkezésétől kezdve kell számolni.

A horvát önkéntesekről a miniszterelnök annyit mondott, hogy ők saját felelősségükre cselekszenek, a kormány számára ezzel kapcsolatban nem áll rendelkezésre semmilyen konkrét információ sem.

A horvát szállítóvállalatok egyesülete – amely komoly autóbuszflottával rendelkezik – felajánlotta szolgáltatásait a kormánynak és a helyi önkormányzatoknak az ukrajnai menekültek esetleges szervezett szállításával kapcsolatban.

Hogy más is tud nagyokat mondani, nemcsak én, azt bizonyítja Dražen Divjak, az Arrive szállítóvállalat vezérigazgatója, aki az egyesület nevében “elnyilatkozta magát” mondván, hogy ” a szállítóvállaltok Horvátország számára stratégiai fontossággal bírnak, mivelhogy aligha maradtak volna fenn a világjárvány idején, ha a kormány az utóbbi két évben foganatosított intézkedéseivel nem menti meg őket”. Lehet, hogy most ezért ilyen hálásak

Ha a horvát miniszterelnöknek lenne szakálla, ezek után nyilván elégedetten simogatná.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava