Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: A szerb kormányzat egyelőre hallgat, miközben az ellenzéki sajtó súlyosan terhelt múltjára emlékezteti Vučićot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb nemzetbiztonsagi
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban ülésezett a nemzetbiztonsági tanács, tanácskozott a kormány, hivatalos álláspont azonban nem született. Legfelsőbb közlés szerint mindkét alkalommal a régióban és az Ukrajna körül kialakult helyzetet vitatták meg, egyelőre azonban csak annyit tudni, hogy pénteken délután ismét összeül a nemzetbiztonsági tanács, és ezt követően, valamikor délután hat és nyolc óra között Aleksandar köztársasági elnök televíziós adásban fordul a nemzethez. Mindeközben az ellenzéki média arra emlékeztet, hogy a szerb történelemben előfordultak hasonló helyzetek, mint amilyennek most Ukrajnában vagyunk szemtanúi.

Mérlegelnek és hallgatnak

Aleksandar Vučić Instagram-profilján mindössze annyit közölt, hogy a nemzetbiztonsági tanács ülésén véleményt cseréltek a régióban és az Ukrajnában kialakult helyzetről.

Belgrádi sajtóértesülések szerint a találkozón részt vett Ana Brnabić, miniszterelnök, valamint Nebojša Stefanović védelmi-, Aleksandar Vulin belügy- és Maja Popović igazságügyi miniszter, Bratislav Gašić a szerb titkosszolgálat, a BIA igazgatója, valamint a szerb hadsereg képviselői, mondjuk úgy, tábornokai.

A kormányoldali Objektiv hírportál kommentárja szerint Aleksandar Vučić elnök tisztában van azzal, hogy nem nehéz napok, hanem kivételesen nehéz évek várnak Európa lakosságára, és ezekben a viharos időkben a legtapasztalt kapitányhoz méltóan határozottan és óvatosan kell vezetnie az országot, ezért „Isten legyen a segítségére, mert saját magán kívül senki másra nem számíthat”.

– Teljesen bizonyos, hogy Vučić nem sietteti a szankciók bevezetését, még annak ellenére sem, hogy erőteljes külföldi nyomásnak van kitéve, amivel párhuzamosan a nyugatbarát hazai ellenzék az általa indított hadjáratban azt követeli tőle, hogy az elsők között léptessen életbe szankciókat Putyinnal és Oroszországgal szemben

– írja az Objektiv hírportál, amely szerint Vučić mással is tisztában van.

– Tudja, hogy a nép azért választotta meg, hogy másoktól eltérően ne manökenként viselkedjen az elnöki tisztségben, a nép ugyanis tudatosan és bölcsen választotta meg éppen őt, mert tisztában volt vele, hogy Vučić nem játszik az első vagy a második labdára, van ugyanis türelme méricsgélni és csak utána vágni, hogy az a legkevésbe legyen fájdalmas hazánk számára

– fényezte tovább a kormány- & elnökbarát cikkíró a szerb államfőt, akibe viszont egy ellenzéki portál Ukrajna ürügyén hatalmasat rúgott.

Az ellenzéki Danas – amely a szerb médiamágnás Dragan Šolak által vezetett luxemburgi székhelyű United Media tulajdonában van – kommentárjában arra emlékeztetett, hogy a NATO 1999-ben Aleksandar Vučić államfő és Ivica Dačić házelnök miatt bombázta Szerbiát (Kis- Jugoszláviát).

– Nem tudom, hogy mennyire illik a végső kimerülésig ismételgetni, de Szerbiában Vučić és Dačić van kormányon, vagyis az a két „politikus”, illetve két igazi gazember, akik azt az országot irányítják, amelynek az uralkodó struktúrájához tartoztak a második világháborút követően végrehajtott legbrutálisabb európai bűncselekmények elkövetésének idején is. Teljesen világos, hogy ha nem lett volna Slobodan Milošević (volt szerb, majd jugoszláv elnök) és szóvivője, Ivica Dačić, valamint Vojislav Šešelj (csetnikvajda), akinek a titkára Aleksandar Vučić volt, akkor Szerbia bombázása nem következett volna be (1999-ben)

– írja a belgrádi Danas kommentátora, aki szerint a szerb államfő és a szerbiai házelnök a harminc évvel ezelőtti népírtó politikát képviseli.

– Milošević és Šešelj, illetve a nekik burekot és sört beszerző Dačić és Vučić felelősek a legbrutálisabb népirtó politikáért Európa újkori történelmében, aminek következtében tízezer koszovói albán halt meg vagy tűnt el, hogy a boszniai és a horvátországi népirtás áldozatairól ne is beszéljünk, akiknek csontjait még ma is keresik a szerencsétlen családtagok

– szögezi le a szerb ellenzéki lap & hírportál.

A szerbiai kormánypárti és ellenzéki sajtó & médiatermékek olvasgatása közben felmerül: Szerbiában az ukrajnai tragédia csak arra jó, hogy annak medrében folytatódjon a sárdobálás, miközben a súlyos múlttal terhelt belgrádi vezetésnek egy ahhoz hasonló kérdésben kell döntenie, amely esetében egyszer már rosszul vizsgázott.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava