Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

PUTYIN A KOLBÁSZOK FELETT: Koszovó függetlenségi emlékműve a következő egy évben a nők szerepére hívja fel a figyelmet (+VIDEÓ)

newborn
A pristinai NEWBORN emlékmű jelenleg (A képek forrásai: Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

ma ünnepli ének 14. évfordulóját, az 2008-ban felállított NEWBORN emlékművet idén a női szerepvállalásának szentelik.

Színes női arcok és szárnyak díszítik a pristinai Újszülött (NEWBORN) emlékművet, amely minden február 17-én, amikor az ország a függetlenség napját ünnepli, színt és témát vált.

Minden februárban tehát önkéntesek és cégek segítenek az emlékmű újrafestésében az éppen aktuális témával összhangban.

Az idei év témája két szempontból is a nőkről szól, a sikeres nőkről, akik világszerte büszkévé varázsolnak bennünket azzal, hogy tündökölnek el a zene, a kultúra, a film és a sport világában, de szól ugyanakkor a sötét oldalról is, ahol a nők még mindig a családon belüli erőszak áldozatai

– mondta Fisnik Ismaili, designer és politikus, a 2008-ban felállított emlékmű megalkotója, aki ma a pártjának, az Önrendelkezésnek (Vetëvendosje!) parlamenti képviselője.

Ismaili kifejtette, hogy a „W” betűre festett szárnyak azt az erőt jelképezik, amelyet az országnak adnia kell a bántalmazás áldozatául esett nőknek – és azoknak is, akik tehetségükkel hozzásegítették Koszovót ahhoz, hogy “felkerüljön a térképre”.

A koszovói rendőrség közölte, hogy tavaly körülbelül 2000 családon belüli erőszak történt az országban, ezek közül 1600-ban az áldozatok nők voltak.

Tavaly három nőt gyilkolt meg az élettársuk, ami kevesebb, mint 2020-ban, amikor hat nő életét követelte a családon belüli erőszak.

emlekmu kikialtas

Az emlékmű a függetlenség kikiáltásakor


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az Újszülött emlékmű sokféle arcot váltott az elmúlt 14 év alatt, amióta Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.

Belgrád ezt nem hajlandó elismerni, és még ma is saját részének tekinti a tőle elszakadt országrészt.

A NEWBORN eredetileg élénksárgára volt festve, és nem is tervezték a dizájn módosítását, de a graffitik és a sérülések miatt bekövetkezett állagromlás arra késztette az alkotót, hogy elfogadja a változást, és minden évben új arculattal ruházza fel a projektet, amely egy aktuális helyzetet szimbolizál, vagy egy éppen releváns témát dolgoz fel.

Az emlékmű a koszovói főváros központjában, az Ifjúsági és Sportpalota néven ismert területen található, ahova az ország minden részéről – kivéve a lakta vidékekről -, de külföldről is vonzza a látogatókat. A volt idején épült sportpalota valaha a “Boro és Ramiz” nevet viselte – a testvériség-egység szellemében, a Boro ugyanis egy , a Ramiz pedig egy albán, illetve férfinév.

[html5_video id=28340]

A mellékelt riportfilm azt mutatja be, hogy 2008-ban milyen körülmények között került sor Koszovó függetlenségének kikiáltására. Elkészítéséért hálával tartozom akkori munkahelyemnek, a Hír Televíziónak, Budán Viktor operatőrnek és Tímár Szabolcs vágónak, akik sokat segítettek abban, hogy gondolataimat a képek is alátámasszák.

A történtek után tizennégy évvel is azt hiszem, hogy ez sikerült. Remélem, hogy ez a húsz perces riportfilm mindenkit hozzásegít ahhoz, hogy megértse, miről beszélünk, amikor Koszovó függetlenségét emlegetjük. A filmben megfogalmazott véleményekért ma is vállalom a felelősséget.Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: