Connect with us

Koszovó

PUTYIN A KOLBÁSZOK FELETT: Koszovó függetlenségi emlékműve a következő egy évben a nők szerepére hívja fel a figyelmet (+VIDEÓ)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Koszovó ma ünnepli függetlenségének 14. évfordulóját, az 2008-ban felállított NEWBORN emlékművet idén a női szerepvállalásának szentelik.

Színes női arcok és szárnyak díszítik a pristinai Újszülött (NEWBORN) emlékművet, amely minden február 17-én, amikor az ország a függetlenség napját ünnepli, színt és témát vált.

Minden februárban tehát önkéntesek és cégek segítenek az emlékmű újrafestésében az éppen aktuális témával összhangban.

– Az idei év témája két szempontból is a nőkről szól, a sikeres nőkről, akik világszerte büszkévé varázsolnak bennünket azzal, hogy tündökölnek el a zene, a kultúra, a film és a sport világában, de szól ugyanakkor a sötét oldalról is, ahol a nők még mindig a családon belüli erőszak áldozatai

– mondta Fisnik Ismaili, koszovói designer és politikus, a 2008-ban felállított emlékmű megalkotója, aki ma a Albin Kurti miniszterelnök pártjának, az Önrendelkezésnek (Vetëvendosje!) parlamenti képviselője.

Ismaili kifejtette, hogy a “W” betűre festett szárnyak azt az erőt jelképezik, amelyet az országnak adnia kell a bántalmazás áldozatául esett nőknek – és azoknak is, akik tehetségükkel hozzásegítették Koszovót ahhoz, hogy “felkerüljön a térképre”.

A koszovói rendőrség közölte, hogy tavaly körülbelül 2000 családon belüli erőszak történt az országban, ezek közül 1600-ban az áldozatok nők voltak.

Tavaly három nőt gyilkolt meg az élettársuk, ami kevesebb, mint 2020-ban, amikor hat nő életét követelte a családon belüli erőszak.

Az emlékmű a függetlenség kikiáltásakor

Az Újszülött emlékmű sokféle arcot váltott az elmúlt 14 év alatt, amióta Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.

Belgrád ezt nem hajlandó elismerni, és Szerbia még ma is saját részének tekinti a tőle elszakadt országrészt.

A NEWBORN eredetileg élénksárgára volt festve, és nem is tervezték a dizájn módosítását, de a graffitik és a sérülések miatt bekövetkezett állagromlás arra késztette az alkotót, hogy elfogadja a változást, és minden évben új arculattal ruházza fel a projektet, amely egy aktuális helyzetet szimbolizál, vagy egy éppen releváns témát dolgoz fel.

Az emlékmű a koszovói főváros központjában, az Ifjúsági és Sportpalota néven ismert területen található, ahova az ország minden részéről – kivéve a szerbek lakta vidékekről -, de külföldről is vonzza a látogatókat. A volt Jugoszlávia idején épült sportpalota valaha a “Boro és Ramiz” nevet viselte – a testvériség-egység szellemében, a Boro ugyanis egy szerb, a Ramiz pedig egy albán, illetve muszlim férfinév.

A mellékelt riportfilm azt mutatja be, hogy 2008-ban milyen körülmények között került sor Koszovó függetlenségének kikiáltására. Elkészítéséért hálával tartozom akkori munkahelyemnek, a Hír Televíziónak, Budán Viktor operatőrnek és Tímár Szabolcs vágónak, akik sokat segítettek abban, hogy gondolataimat a képek is alátámasszák.

A történtek után tizennégy évvel is azt hiszem, hogy ez sikerült. Remélem, hogy ez a húsz perces riportfilm mindenkit hozzásegít ahhoz, hogy megértse, miről beszélünk, amikor Koszovó függetlenségét emlegetjük. A filmben megfogalmazott véleményekért ma is vállalom a felelősséget.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava