Connect with us

Szerbia

SOKKOS ÁLLAPOT: Már repülőre is tették Novak Đokovićot, miután végleg elveszítette az ausztrál vízumcsatát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

poggyasz
A cikk meghallgatása

Kitoloncolták Ausztráliából Novak Đokovićot, miután az ausztrál szövetségi bíróság jóváhagyta Alex Hawke bevándorlási miniszter döntését, amellyel “egészségügyi és közrendi” okokra hivatkozva visszavonta a világelső szerb teniszező vízumát. És ezzel “jól helybenhagyta” Đokovićot, és szinte egyöntetű belgrádi vélemények szerint támadást intézett Szerbia ellen. A szerbeket sokkolta a döntés, ami vonatkozik Szerbiára, és az ausztráliai szerb közösségre is.

Rendkívül csalódott

A háromtagú bírói testület előtt tartott vasárnapi tárgyaláson Đoković védőügyvéde sikertelenül érvelt azzal, hogy az ausztrál kormány által felhozott indokok “tévesek és logikátlanok”.

James Allsop főbíró szerint a szövetségi bíróság a bevándorlási miniszter döntésének jogszerűségét vizsgálta, nem pedig a döntés “minőségét vagy bölcsességét”.

Az ítélet kihirdetésekor Đoković hívei, akik a tárgyalóterem előtt várakoztak, elnémultak. A belgrádi Prva TV-nek egy ottani szerb politológus úgy nyilatkozott, hogy az ausztráliai szerb közösség nem volt felkészülve egy ilyen végkifejletre.

Az ítélet írásos indoklását az elkövetkező napokban hozzák nyilvánosságra. A kitoloncolási határozatok Ausztráliában általában három évre szóló beutazási tilalommal járnak, bár ettől bizonyos körülmények között eltekinthetnek.

A most még világelső szerb teniszező kiutasítását követően nem csak az valószínű, hogy a jelenleg 34 éves Đokovićnak koránál fogva már nem maradt túl sok esélye arra, hogy a későbbiekben esetleg megnyerje az Australian Opent.

Az is kérdéses, hogy a Melbourne-ben hozott döntés miként befolyásolja a hasonló világversenyek megtartását, miután más sportágakban sem léphetnek pályára azok, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy megbetegedtek a koronavírus következtében.

Novak Đoković a döntést követően úgy fogalmazott, hogy “rendkívül csalódott”, de elfogadja az ítéletet.

– Együtt fogok működni az illetékes hatóságokkal az országból való távozásommal kapcsolatban

– fogalmazott a szerb teniszező, bár a nyilatkozat közzétételének idején még nem volt teljesen világos, hogy mindez miként zajlik majd, és hogy mikor indul haza. Ennek időpontja azóta már nyilvánossá vált, sőt már el is jött, a szerb teniszező ennek a cikknek a megjelenésével egy időben már repülőn van, és Dubai érintésével hazafelé tart.

Đoković rövid nyilatkozatában azt is megjegyezte, hogy a közeljövőben szeretne egy kis időt adni magának, amíg átgondolja a történteket.

– Most szánok egy kis időt a pihenésre és a gyógyulásra, mielőtt bármilyen megjegyzést tennék a továbbiakban. Rendkívül csalódott vagyok az ítélet miatt.

Nem érzi viszont csalódottnak magát Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, aki ugyanakkor üdvözölte a bírósági döntést, szavai szerint hazája ezzel “megőrzi határait, és megőrzi az ausztrálok biztonságát”.

– Az ausztrálok sok áldozatot hoztak a világjárvány alatt, és joggal várják el, hogy az áldozatok eredményét megvédjük

– jelentette ki Morrison természetesen “szenvedő nyelvtani szerkezetben”, és hasonlóan nyilatkozott a Twitteren az ausztrál bevándorlási miniszter is.

Szerbia nemzeti ügynek tekinti

Szerbiát sokkolta az ausztrál döntés, az első reagálásokat látva és hallgatva az a benyomásunk alakulhat ki, hogy Ausztráliának egyetlen szerencséje, hogy nem szárazföldi határ, hanem egy óceán választja el Szerbiától.

A Đoković-ügy minden esetre minden más témát háttérbe szorít a szerb közéletben és sajtóban, az ausztrálok mellett a jelen pillanatban az albánok is barátságos nemzetnek tűnnek, és nem túl sok szó esik arról a népszavazásról sem, amely csak látszólag teremti meg az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Elsőként természetesen Aleksandar Vučić szólalt meg, aki kijelentette, hogy Đoković emelt fővel térhet haza.

– Azok, akik azt hiszik, hogy betartottak bizonyos elveket, valójában azt mutatták meg, hogy nincsenek elveik. Tíz napon keresztül zaklattak egy teniszezőt, hogy végül a kezébe adják neki azt a döntést, amelyről az első naptól tudták, hogy kézbesíteni fogják neki. Aztán elkezdődött a zaklatás, a boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen. A Novakkal megmutatták, hogyan miként működik az a világrend, és hogy ezt miként tudják alkalmazni bárki ellen

– mondta a “Szerbelnök”, ezzel meg is adva a további hozzászólások alaphangját.

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke a döntést követően “szárnyai alá vette” Đokovićot azt hangoztatván, hogy a kialakult helyzeten Szerbiának, és a szerbeknek közösen kell túltenniük magukat az előállt helyzeten, amivel végképp nemzeti üggyé emelte a kérdést.

– Számomra hihetetlen, hogy két egymásnak teljesen ellentmondó bírósági döntést hoztak néhány napon belül, miközben 11 napig folyt a testi-lelki zaklatás. Szerbia miniszterelnökeként nem vagyok boldog, de ne legyek túlzottan érzelgős. Alig várom, hogy lássam Novak Đokovićot a hazájában, Szerbiában, hogy valahogy együtt vészeljük át ezt a helyzetet, és hogy támogassuk őt ezekben a nehéz időkben

– mondta egyebek között a szerb kormányfő.

A szerb teniszszövetség szerint szerint az “igazságtalanságtalan döntés után Novak Đoković még erősebb és jobb lesz”, mint eddig.

– A Szerbiai Teniszszövetség teljes mértékben támogatja Novak Đokovićot, mint hazánk legjobb nagykövetét. Hisszük és reméljük, hogy Novak ezt az igazságtalanságot követően, amelyet nemcsak egy történelmileg sikeres sportolóval, hanem egy kivételes emberrel szemben követtek el, erősebb és jobb lesz, ahogy az lenni szokott

– áll egyebek mellett a közleményében.

Ennél azonban keményebb állásfoglalások is megjelentek a szerbiai sajtóban, a teniszező édesapja szerint az ausztrál döntéssel véget ért a fia elleni gyilkossági kísérlet, amely során 50 golyót eresztettek a fia mellkasába.

– Véget ért a világ legjobb sportolójának meggyilkolására tett kísérlet, amely során 50 golyót lőttek Novak mellkasába

– írta a Twitteren Srdjan Đoković, a szerb teniszező apja.

Dušan “Dule” Savić volt szerb labdarúgó, aki reggel a Prva TV vendége volt, még ennél is tovább ment, amikor kijelentette, hogy a “pofátlan döntéssel Ausztrália sátáni arcát mutatta meg”.

– Ami most történik, annak semmi köze sincs a sporthoz vagy a vírushoz, kizárólag politikai összefüggései vannak, mert azok az emberek, akik ilyen döntéseket hoznak világhatalomra törnek, és nem tudják elviselni, hogy egy ortodox szerb legyen minden idők legjobb sportolója, és ebben Ausztrália nincs egyedül

– fogalmazott Savić, aki szerint Novak Đoković az egyik legegészségesebb ember a földkerekségen. Savić mondott még egyéb ostobaságokat is, de ebbe nem érdemes belebonyolódni. Itt esetleg csak annyit érdemes még megemlíteni, hogy a volt (jugoszláv) válogatott játékos szerint a legnagyobb embereket a kis Szerbia adja a világnak.

Hasonlóan reagáltak a túlfűtött szerb kormánypárti média egyéb zászlós és kevésbé zászlós hajói is, amelyek közül az erőteljesen Vučić-párti Informer ment a legmeszebbre. A “nagy és nagyon szerb” Informer Vedrana Rudan horvát írónőt idézve azt írta, hogy Đokovićot abban az esetben például nem deportálták volna az ausztrálok, ha kiskorú lányokat erőszakol meg, vagy más bűncselekményeket követ el.

A szerb ellenzéki média ugyan némileg visszafogottabban reagált, de azzal azonban csatlakozott a “Đoković melleti politikai kórushoz”, hogy imitt-amott, és néhol ímmel-ámmal, de idézte a szerb illetékesek hangulatkelő nyilatkozatait.

De mit tehet a sajtó/média, amikor ilyen politikusokkal van megáldva?

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava