Connect with us

Szerbia

SOKKOS ÁLLAPOT: Már repülőre is tették Novak Đokovićot, miután végleg elveszítette az ausztrál vízumcsatát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

poggyasz
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Kitoloncolták Ausztráliából Novak Đokovićot, miután az ausztrál szövetségi bíróság jóváhagyta Alex Hawke bevándorlási miniszter döntését, amellyel „egészségügyi és közrendi” okokra hivatkozva visszavonta a világelső szerb teniszező vízumát. És ezzel „jól helybenhagyta” Đokovićot, és szinte egyöntetű belgrádi vélemények szerint támadást intézett ellen. A szerbeket sokkolta a döntés, ami vonatkozik Szerbiára, és az ausztráliai szerb közösségre is.

Rendkívül csalódott

A háromtagú bírói testület előtt tartott vasárnapi tárgyaláson Đoković védőügyvéde sikertelenül érvelt azzal, hogy az ausztrál kormány által felhozott indokok „tévesek és logikátlanok”.

James Allsop főbíró szerint a szövetségi bíróság a bevándorlási miniszter döntésének jogszerűségét vizsgálta, nem pedig a döntés „minőségét vagy bölcsességét”.

Az ítélet kihirdetésekor Đoković hívei, akik a tárgyalóterem előtt várakoztak, elnémultak. A belgrádi Prva TV-nek egy ottani szerb politológus úgy nyilatkozott, hogy az ausztráliai szerb közösség nem volt felkészülve egy ilyen végkifejletre.

Az ítélet írásos indoklását az elkövetkező napokban hozzák nyilvánosságra. A kitoloncolási határozatok Ausztráliában általában három évre szóló beutazási tilalommal járnak, bár ettől bizonyos körülmények között eltekinthetnek.

A most még világelső szerb teniszező kiutasítását követően nem csak az valószínű, hogy a jelenleg 34 éves Đokovićnak koránál fogva már nem maradt túl sok esélye arra, hogy a későbbiekben esetleg megnyerje az Australian Opent.

Az is kérdéses, hogy a Melbourne-ben hozott döntés miként befolyásolja a hasonló világversenyek megtartását, miután más sportágakban sem léphetnek pályára azok, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy megbetegedtek a koronavírus következtében.

Novak Đoković a döntést követően úgy fogalmazott, hogy „rendkívül csalódott”, de elfogadja az ítéletet.

– Együtt fogok működni az illetékes hatóságokkal az országból való távozásommal kapcsolatban

– fogalmazott a szerb teniszező, bár a nyilatkozat közzétételének idején még nem volt teljesen világos, hogy mindez miként zajlik majd, és hogy mikor indul haza. Ennek időpontja azóta már nyilvánossá vált, sőt már el is jött, a szerb teniszező ennek a cikknek a megjelenésével egy időben már repülőn van, és Dubai érintésével hazafelé tart.

Đoković rövid nyilatkozatában azt is megjegyezte, hogy a közeljövőben szeretne egy kis időt adni magának, amíg átgondolja a történteket.

– Most szánok egy kis időt a pihenésre és a gyógyulásra, mielőtt bármilyen megjegyzést tennék a továbbiakban. Rendkívül csalódott vagyok az ítélet miatt.

Nem érzi viszont csalódottnak magát Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, aki ugyanakkor üdvözölte a bírósági döntést, szavai szerint hazája ezzel „megőrzi határait, és megőrzi az ausztrálok biztonságát”.

– Az ausztrálok sok áldozatot hoztak a világjárvány alatt, és joggal várják el, hogy az áldozatok eredményét megvédjük

– jelentette ki Morrison természetesen „szenvedő nyelvtani szerkezetben”, és hasonlóan nyilatkozott a Twitteren az ausztrál bevándorlási miniszter is.

Szerbia nemzeti ügynek tekinti

Szerbiát sokkolta az ausztrál döntés, az első reagálásokat látva és hallgatva az a benyomásunk alakulhat ki, hogy Ausztráliának egyetlen szerencséje, hogy nem szárazföldi határ, hanem egy óceán választja el Szerbiától.

A Đoković-ügy minden esetre minden más témát háttérbe szorít a szerb közéletben és sajtóban, az ausztrálok mellett a jelen pillanatban az albánok is barátságos nemzetnek tűnnek, és nem túl sok szó esik arról a népszavazásról sem, amely csak látszólag teremti meg az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Elsőként természetesen Aleksandar Vučić szólalt meg, aki kijelentette, hogy Đoković emelt fővel térhet haza.

– Azok, akik azt hiszik, hogy betartottak bizonyos elveket, valójában azt mutatták meg, hogy nincsenek elveik. Tíz napon keresztül zaklattak egy teniszezőt, hogy végül a kezébe adják neki azt a döntést, amelyről az első naptól tudták, hogy kézbesíteni fogják neki. Aztán elkezdődött a zaklatás, a boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen. A Novakkal megmutatták, hogyan miként működik az a világrend, és hogy ezt miként tudják alkalmazni bárki ellen

– mondta a „Szerbelnök”, ezzel meg is adva a további hozzászólások alaphangját.

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke a döntést követően „szárnyai alá vette” Đokovićot azt hangoztatván, hogy a kialakult helyzeten Szerbiának, és a szerbeknek közösen kell túltenniük magukat az előállt helyzeten, amivel végképp nemzeti üggyé emelte a kérdést.

– Számomra hihetetlen, hogy két egymásnak teljesen ellentmondó bírósági döntést hoztak néhány napon belül, miközben 11 napig folyt a testi-lelki zaklatás. Szerbia miniszterelnökeként nem vagyok boldog, de ne legyek túlzottan érzelgős. Alig várom, hogy lássam Novak Đokovićot a hazájában, Szerbiában, hogy valahogy együtt vészeljük át ezt a helyzetet, és hogy támogassuk őt ezekben a nehéz időkben

– mondta egyebek között a szerb kormányfő.

A szerb teniszszövetség szerint szerint az „igazságtalanságtalan döntés után Novak Đoković még erősebb és jobb lesz”, mint eddig.

– A Szerbiai Teniszszövetség teljes mértékben támogatja Novak Đokovićot, mint hazánk legjobb nagykövetét. Hisszük és reméljük, hogy Novak ezt az igazságtalanságot követően, amelyet nemcsak egy történelmileg sikeres sportolóval, hanem egy kivételes emberrel szemben követtek el, erősebb és jobb lesz, ahogy az lenni szokott

– áll egyebek mellett a közleményében.

Ennél azonban keményebb állásfoglalások is megjelentek a szerbiai sajtóban, a teniszező édesapja szerint az ausztrál döntéssel véget ért a fia elleni gyilkossági kísérlet, amely során 50 golyót eresztettek a fia mellkasába.

– Véget ért a világ legjobb sportolójának meggyilkolására tett kísérlet, amely során 50 golyót lőttek Novak mellkasába

– írta a Twitteren Srdjan Đoković, a szerb teniszező apja.

Dušan „Dule” Savić volt szerb labdarúgó, aki reggel a Prva TV vendége volt, még ennél is tovább ment, amikor kijelentette, hogy a „pofátlan döntéssel Ausztrália sátáni arcát mutatta meg”.

– Ami most történik, annak semmi köze sincs a sporthoz vagy a vírushoz, kizárólag politikai összefüggései vannak, mert azok az emberek, akik ilyen döntéseket hoznak világhatalomra törnek, és nem tudják elviselni, hogy egy ortodox szerb legyen minden idők legjobb sportolója, és ebben Ausztrália nincs egyedül

– fogalmazott Savić, aki szerint Novak Đoković az egyik legegészségesebb ember a földkerekségen. Savić mondott még egyéb ostobaságokat is, de ebbe nem érdemes belebonyolódni. Itt esetleg csak annyit érdemes még megemlíteni, hogy a volt (jugoszláv) válogatott játékos szerint a legnagyobb embereket a kis Szerbia adja a világnak.

Hasonlóan reagáltak a túlfűtött szerb kormánypárti média egyéb zászlós és kevésbé zászlós hajói is, amelyek közül az erőteljesen Vučić-párti Informer ment a legmeszebbre. A „nagy és nagyon szerb” Informer Vedrana Rudan horvát írónőt idézve azt írta, hogy Đokovićot abban az esetben például nem deportálták volna az ausztrálok, ha kiskorú lányokat erőszakol meg, vagy más bűncselekményeket követ el.

A szerb ellenzéki média ugyan némileg visszafogottabban reagált, de azzal azonban csatlakozott a „Đoković melleti politikai kórushoz”, hogy imitt-amott, és néhol ímmel-ámmal, de idézte a szerb illetékesek hangulatkelő nyilatkozatait.

De mit tehet a sajtó/média, amikor ilyen politikusokkal van megáldva?

Szerbia

A szellem nem mászott vissza a palackba, az iskolai lövöldözőnek nincs bűntudata +18

Közzététel:

a megjelenés dátuma

iskola, bűntudat, szellem
Kosta Kecmanović elvezetése a gyilkosságok helyszínéről (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Egy belgrádi iskola tanulója – ezúttal egy lány – listát készített azokról a társairól, akiket meg akar ölni, a rendőrség azonnal reagált. Közben a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában végrehajtott, tíz áldozatot követelő mészárlás elkövetője folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon.

Fenyegetős szellem

A Blic hírportál úgy értesült, hogy a belgrádi Milena Pavlović Barili Általános Iskola egyik felső tagozatos tanulója a jegyzetfüzetében összeírta azoknak a társainak a nevét, akiket meg akar ölni.

A szerbiai rendőrség azonnal intézkedett, és egyeztetett az iskolapszichológussal, valamint az ügyészséggel is.

iskola, bűntudat, szellem

A Kurir hírportál úgy tudja, hogy a meg nem nevezett tanuló kést rajzolt az általa kiszemelt diákok nevei mellé.

A portál szerint egy olyan diáklányról van szó, akinek a viselkedése korábban is problémás volt.

A május eleji két vérontást követően a szerb rendőrség több kiskorút és felnőttet állított elő olyan fenyegetések miatt, hogy az első két tömeggyilkossághoz hasonló cselekményt követnek el.

Közöttük olyanok is voltak, akik összeírták, hogy kit akarnak eltenni láb alól.

Követeli, hogy engedjék szabadon

A május harmadikai iskolai lövöldözés elkövetője közben nap mint nap az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon, állítása szerint ugyanis semmi sem indokolja további fogva tartását, mert már minden vizsgálat megtörtént.

Belgrádi médiajelentések szerint a gyilkosságot elkövető K. Kecmanović semmiféle lelkiismeret-furdalást nem mutat, hűvös és nyugodt, és azt sem kérte, hogy kapcsolatba léphessen bárkivel is.

Az orvosok elmondása szerint nyugtatókat sem adnak neki, mert nincs szüksége rá.

A tizennegyedik életévét a nyáron betöltő fiú hűvös és nyugodt viselkedést tanúsít, viszont folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor szabadul.

Már korábban is megkérdezte ezt, illetve érdeklődött tette visszhangja iránt, az utóbbi időben azonban egyre inkább követeli az orvosoktól, hogy engedjék szabadon.

Az orvosok viszont úgy vélik, hogy a gyilkos fiú továbbra is veszélyt jelent a környezetére, és fennáll a lehetősége, hogy hasonló bűncselekményt követ el, ha netalán lehetősége nyílik rá.

iskola, bűntudat, szellem

: A pszichológusok szerint az iskolai lövöldözőnél nem alakult ki a szuperegó (Forrás: Twitter)

Aleksandar Vučić, szerb elnök a belgrádi és Mladenovac környéki tömeggyilkosságok utáni napokban többször is elmondta, hogy a mészárlásokat végrehajtó „monstrumok” soha sem szabadulnak.

Vučić kijelentette: tisztában van vele, hogy bizonyára elmarasztalják majd az igazságszolgáltatásba történő beavatkozás miatt, de mivel már most is mindenféle becsmérlő néven illetik, ez lényegtelen számára.

Pszichológusi álláspont

A pszichológusok szerint K. Kecmanovićnál, aki a belgrádi média szerint a világ legfiatalabb tömeggyilkosa, valamilyen oknál fogva nem alakult ki a személyiség egyik fontos összetevője, a „felettes én”, vagyis az úgynevezett „szuperegó”.

Sigmund Freud, a pszichoanalízis megalapítójának elmélete szerint a szuperegó a személyiség „etikai összetevője”, ez ad erkölcsi normákat az embernek, amelyek alapján viselkedik.

A szuperegó többnyire az élet első öt évében alakul ki: ebben az időszakban a gyermek magába szívja szülei erkölcsi normáit, valamint annak a családnak és társadalomnak a hagyományait, amelyben felnő.

Így alakul ki benne a szuperegó, amely az agressziót és egyéb társadalmilag nemkívánatos impulzusokat kezeli.

Akinek megfelelően fejlett szuperegója van, bűntudatot vagy szorongást érez, amikor megsérti az etikai normákat.

A pszichológusok szerint a „felettes én” az iskolai tömeggyilkosságot végrehajtó fiú esetében nem létezik.

Az anya-gyermek viszony

Az orvosok a szokásokhoz híven mindenek előtt az anya-gyermek viszonyt vizsgálják, és azt szeretnék megtudni, hogy ebben a viszonyban vannak-e negatív érzelmi jelek a tizennegyedik életévét még nem betöltő gyilkos esetében.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az anya spártai módon kényszerítette a fiút, hogy jobb legyen, mint mások az iskolában és az iskolán kívül is.

Ez önmagában azonban soha nem lehet az egyetlen és fő oka annak, hogy K. Kecmanović ebbe az irányba fejlődött, sok túlambiciózus szülő van ugyanis, akinek a gyerekei nem lesznek tömeggyilkosok.

Az iskolai lövöldöző esetében a pszichológusok megállapították, hogy átlagos intelligenciával rendelkezik, és nem „zseni”, ahogyan a szülei nevelték, és ahogy a lövöldözés előkészítése alapján sokan gondolták.

A gyilkos fiú édesanyja, Miljana Kecmanović, aki a belgrádi biológiai egyetem tanára és elismert bírósági szakértő a DNS-vizsgálatoknál, meghallgatása során kijelentette, hogy senki sem sejthette, hogy fia tömeggyilkosságot követ el.

A szakértők most azt vizsgálják, hogy terheli-e felelősség az anyát kiskorú személy elhanyagolása és bántalmazása miatt. Ha esetleg megállapítják a bűnösségét, akkor akár három év börtönre is ítélhetik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava