Connect with us

Oroszország

MOSZKVAI JÓKÍVÁNSÁGOK: Az orosz elnök több szláv vezetőnek is újévi üzenetet küldött

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kkorcsolya voros ter
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint az orosz államfő több szláv vezetőnek is boldog új évet kívánt. A TASS orosz hírügynökség azt jelentette, hogy ebben a megtiszteltetésben a szerb, a cseh, a szlovén és a horvát elnök részesült.

A szerb elnök…

Vlagyimir Putyin a szerb államfőnek küldött ünnepi üzenetében a Belgráddal történő szoros együttműködést emeli ki. Az orosz elnök annak a reményének adott hangot, hogy Moszkva és Belgrád konstruktív párbeszédet és szoros együttműködést folytat majd a sürgető kétoldalú, regionális és globális kérdésekben.

Az orosz elnök az Aleksandar Vučićnak küldött ünnepi üzenetében rámutatott, hogy legutóbbi szocsi tárgyalásaik megerősítették a két ország közötti erős stratégiai együttműködést.

– Oroszország elnöke az Aleksandar Vučić Szerb Köztársaság elnökének küldött újévi és karácsonyi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a közelmúltban Szocsiban lezajlott magas szintű tárgyalások teljes mértékben megerősítették az Oroszország és Szerbia közötti stratégiai partnerséget, és új tervek felvázolását tették lehetővé számos területen

– olvasható a közleményben.

Putyin abban bízik, hogy Moszkva és Belgrád konstruktív párbeszédet és szoros együttműködést folytat majd a sürgető bilaterális, regionális és globális kérdésekben, ami a két ország lakosságának alapvető érdeke, és összhangban van az európai stabilitás és biztonság biztosításának kérdésével.

…és a többi szláv államfő

Az orosz elnök ünnepi üzenetet küldött Miloš Zeman cseh elnöknek is, neki jó egészséget, a cseh népnek pedig boldogságot és jólétet kívánt.

Putyin a Borut Pahor szlovén elnöknek küldött üzenetében hangsúlyozta annak a konstruktív párbeszédnek a fontosságát, amelyet a két ország 2021-ben a koronavírus-járvány ellenére is fenntartott.

Az orosz-szlovén barátság napját kijelölő megállapodás szimbolikus jelentőségét figyelembe véve Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki, hogy folytatódik a közös munka a kétoldalú kapcsolatok minden fontos aspektusával kapcsolatban.

Putyin Zoran Milanović horvát elnöknek írt üzenetében kiemelte, hogy az orosz-horvát együttműködésben történt előrehaladás teljes mértékben összhangban van a két ország népének és az egész európai kontinensnek az érdekeivel.

orosz ukran
A TASS jelentése nem említi, hogy az orosz elnök küldött-e újévi üzenetet más szláv vezetőnek, sem azzal nem foglalkozik, hogy a Kreml miért nem köszöntötte a többi szláv vezetőt, ha ezt valóban nem tette meg.

Az viszont valamelyest érthető, hogy az orosz elnök nem köszöntötte fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A Business Ukraine magazinban megjelent karikatúra szerint Putyin a “karácsonyi kardcsörtetéssel”, illetve az orosz tankok ukrán határon történő felsorakoztatásával kívánt boldog (ortodox) karácsonyt az ukránoknak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava