Connect with us

Oroszország

MOSZKVAI JÓKÍVÁNSÁGOK: Az orosz elnök több szláv vezetőnek is újévi üzenetet küldött

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint az orosz államfő több szláv vezetőnek is boldog új évet kívánt. A TASS orosz hírügynökség azt jelentette, hogy ebben a megtiszteltetésben a szerb, a cseh, a szlovén és a horvát elnök részesült.

A szerb elnök…

Vlagyimir Putyin a szerb államfőnek küldött ünnepi üzenetében a Belgráddal történő szoros együttműködést emeli ki. Az orosz elnök annak a reményének adott hangot, hogy Moszkva és Belgrád konstruktív párbeszédet és szoros együttműködést folytat majd a sürgető kétoldalú, regionális és globális kérdésekben.

Az orosz elnök az Aleksandar Vučićnak küldött ünnepi üzenetében rámutatott, hogy legutóbbi szocsi tárgyalásaik megerősítették a két ország közötti erős stratégiai együttműködést.

– Oroszország elnöke az Aleksandar Vučić Szerb Köztársaság elnökének küldött újévi és karácsonyi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a közelmúltban Szocsiban lezajlott magas szintű tárgyalások teljes mértékben megerősítették az Oroszország és Szerbia közötti stratégiai partnerséget, és új tervek felvázolását tették lehetővé számos területen

– olvasható a közleményben.

Putyin abban bízik, hogy Moszkva és Belgrád konstruktív párbeszédet és szoros együttműködést folytat majd a sürgető bilaterális, regionális és globális kérdésekben, ami a két ország lakosságának alapvető érdeke, és összhangban van az európai stabilitás és biztonság biztosításának kérdésével.

…és a többi szláv államfő

Az orosz elnök ünnepi üzenetet küldött Miloš Zeman cseh elnöknek is, neki jó egészséget, a cseh népnek pedig boldogságot és jólétet kívánt.

Putyin a Borut Pahor szlovén elnöknek küldött üzenetében hangsúlyozta annak a konstruktív párbeszédnek a fontosságát, amelyet a két ország 2021-ben a koronavírus-járvány ellenére is fenntartott.

Az orosz-szlovén barátság napját kijelölő megállapodás szimbolikus jelentőségét figyelembe véve Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki, hogy folytatódik a közös munka a kétoldalú kapcsolatok minden fontos aspektusával kapcsolatban.

Putyin Zoran Milanović horvát elnöknek írt üzenetében kiemelte, hogy az orosz-horvát együttműködésben történt előrehaladás teljes mértékben összhangban van a két ország népének és az egész európai kontinensnek az érdekeivel.

A TASS jelentése nem említi, hogy az orosz elnök küldött-e újévi üzenetet más szláv vezetőnek, sem azzal nem foglalkozik, hogy a Kreml miért nem köszöntötte a többi szláv vezetőt, ha ezt valóban nem tette meg.

Az viszont valamelyest érthető, hogy az orosz elnök nem köszöntötte fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A Business Ukraine magazinban megjelent karikatúra szerint Putyin a “karácsonyi kardcsörtetéssel”, illetve az orosz tankok ukrán határon történő felsorakoztatásával kívánt boldog (ortodox) karácsonyt az ukránoknak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava