Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Albánia

TISZTESSÉGTELENEK: Szijjártó szerint “tisztességtelenség” a macedón csatlakozási tárgyalások elmaradása, egyébként is kellene már valami siker

szijjarto oszmani
(Forrás: Szijjártó Péter, Facebook)
Olvasási idő: 2 perc

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban járt, hogy tájékoztassa az ottani vezetőket az uniós külügyi tanács múlt heti ülésének eredményeiről. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban úgy nyilatkozott, hogy “tisztességtelenség” Brüsszel részéről az észak-macedón európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének elmaradása, miután az ország már minden szükséges intézkedést meghozott ennek érdekében. Bujar Osmani, Észak-Macedónia albán származású külügyminisztere nagy magabiztossággal kijelentette: nem az a kérdés, hogy az ország csatlakozik-e az Európai Unióhoz, hanem inkább csak az, hogy ez mikor történik meg.

Magyar követelés

A magyar külgazdasági és külügyminiszter helyi kollégájával, Bujar Osmanival tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az EU-s szakminiszterek előző heti ülésén “gyakorlatilag ismét cserben hagyták a Nyugat-Balkánt”, ugyanis még mindig nem indulhattak meg a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával, miközben erről már másfél évvel ezelőtt döntés született.

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy ha Magyarországon múlna, akkor a csatlakozási tárgyalások már rég megkezdődtek volna Észak-Macedóniával, vagyis az eddigi magyar nyilatkozatok alapján, ha Magyarországnak döntő szava lenne Európában, akkor Szerbia már az EU tagja lenne, Észak-Macedóniával pedig már folynának a tárgyalások a belépésről.

A magyar tárcavezető szerint a késlekedés rontja az unió hitelét a régióban, és egyúttal károsnak és veszélyesnek nevezte a jelenlegi helyzetet, amely ellentétes az EU érdekeivel mind biztonsági, mind gazdasági szempontból

Az a szomorú kép kezd kialakulni, hogy az EU Nyugat-Balkán-politikája leegyszerűsödik kioktatásra, leckéztetésre és szankciókra

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki leszögezte, hogy Magyarország továbbra is követeli a csatlakozási tárgyalások haladéktalan megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával, s mindent meg fog tenni ennek elérése érdekében.

Úgy vélekedett, hogy az Európai Unió történelmi kihívásokkal néz szembe, ezért kellene már “valami siker, valami pozitívum”, és a bővítés ennek a lehetőségét kínálja.

Tisztelettel kérjük Bulgáriát, hogy a saját szempontjukból mindenképp indokoltnak vélt nemzeti szempontjaikat a tárgyalási folyamat során érvényesítsék, ne a tárgyalási folyamat blokkolásával

– mondta a macedón csatlakozási tárgyalásokat mostanában akadályozó szomszédos állam szerepére utalva.kis festett kabatok222kis festett kabatok
A miniszter ezután rámutatott, hogy Észak-Macedónia a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekszik, ezért rendkívül fontos szerepe van az illegális bevándorlás megállításában, és miután a nyomás várhatóan erősödni fog a következő hónapokban, szoros együttműködésre van szükség.

Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy január elején 30 fős magyar rendőri egység érkezik az országba, hogy segítséget nyújtsanak a déli határok védelmében.

Indokolatlan magabiztosság

Bujar Osmani azt hangoztatta, hogy a lassú folyamat ellenére kitartanak az európai integráció célkitűzése mellett, különösen mivel az a térségbeli válságok megakadályozását is szolgálja.

Kiemelte, hogy országa folytatja a reformokat, illetve rendezni kívánja a nyitott kérdéseket a szomszédos államokkal, így Bulgáriával is, amelynek új kormányától európai hozzáállást remélnek.

Bulgária az Európai Unió tagja, és ezért elvárjuk tőlük, hogy az új kormány európai módon viszonyuljon az európai kérdésekhez, miután a NATO-ban már sikerült bizonyítani, hogy Észak-Macedónia készen áll a kétoldalú kérdések tisztázására

– jelentette ki Osmani, aki megköszönte a magyar segítséget az uniós csatlakozási folyamatban és a migránskérdés kezelésében is.Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: