Connect with us

Albánia

TISZTESSÉGTELENEK: Szijjártó szerint “tisztességtelenség” a macedón csatlakozási tárgyalások elmaradása, egyébként is kellene már valami siker

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban járt, hogy tájékoztassa az ottani vezetőket az uniós külügyi tanács múlt heti ülésének eredményeiről. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban úgy nyilatkozott, hogy “tisztességtelenség” Brüsszel részéről az észak-macedón európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének elmaradása, miután az ország már minden szükséges intézkedést meghozott ennek érdekében. Bujar Osmani, Észak- Macedónia albán származású külügyminisztere nagy magabiztossággal kijelentette: nem az a kérdés, hogy az ország csatlakozik-e az Európai Unióhoz, hanem inkább csak az, hogy ez mikor történik meg.

Magyar követelés

A magyar külgazdasági és külügyminiszter helyi kollégájával, Bujar Osmanival tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az EU-s szakminiszterek előző heti ülésén “gyakorlatilag ismét cserben hagyták a Nyugat- Balkánt”, ugyanis még mindig nem indulhattak meg a csatlakozási tárgyalások Észak- Macedóniával, miközben erről már másfél évvel ezelőtt döntés született.

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy ha Magyarországon múlna, akkor a csatlakozási tárgyalások már rég megkezdődtek volna Észak- Macedóniával, vagyis az eddigi magyar nyilatkozatok alapján, ha Magyarországnak döntő szava lenne Európában, akkor Szerbia már az EU tagja lenne, Észak- Macedóniával pedig már folynának a tárgyalások a belépésről.

A magyar tárcavezető szerint a késlekedés rontja az unió hitelét a régióban, és egyúttal károsnak és veszélyesnek nevezte a jelenlegi helyzetet, amely ellentétes az EU érdekeivel mind biztonsági, mind gazdasági szempontból

– Az a szomorú kép kezd kialakulni, hogy az EU Nyugat- Balkán-politikája leegyszerűsödik kioktatásra, leckéztetésre és szankciókra

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki leszögezte, hogy Magyarország továbbra is követeli a csatlakozási tárgyalások haladéktalan megkezdését Észak- Macedóniával és Albániával, s mindent meg fog tenni ennek elérése érdekében.

Úgy vélekedett, hogy az Európai Unió történelmi kihívásokkal néz szembe, ezért kellene már “valami siker, valami pozitívum”, és a bővítés ennek a lehetőségét kínálja.

– Tisztelettel kérjük Bulgáriát, hogy a saját szempontjukból mindenképp indokoltnak vélt nemzeti szempontjaikat a tárgyalási folyamat során érvényesítsék, ne a tárgyalási folyamat blokkolásával

– mondta a macedón csatlakozási tárgyalásokat mostanában akadályozó szomszédos állam szerepére utalva.

A miniszter ezután rámutatott, hogy Észak- Macedónia a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekszik, ezért rendkívül fontos szerepe van az illegális bevándorlás megállításában, és miután a nyomás várhatóan erősödni fog a következő hónapokban, szoros együttműködésre van szükség.

Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy január elején 30 fős magyar rendőri egység érkezik az országba, hogy segítséget nyújtsanak a déli határok védelmében.

Indokolatlan magabiztosság

Bujar Osmani azt hangoztatta, hogy a lassú folyamat ellenére kitartanak az európai integráció célkitűzése mellett, különösen mivel az a térségbeli válságok megakadályozását is szolgálja.

Kiemelte, hogy országa folytatja a reformokat, illetve rendezni kívánja a nyitott kérdéseket a szomszédos államokkal, így Bulgáriával is, amelynek új kormányától európai hozzáállást remélnek.

– Bulgária az Európai Unió tagja, és ezért elvárjuk tőlük, hogy az új kormány európai módon viszonyuljon az európai kérdésekhez, miután a NATO-ban már sikerült bizonyítani, hogy Észak- Macedónia készen áll a kétoldalú kérdések tisztázására

– jelentette ki Osmani, aki megköszönte a magyar segítséget az uniós csatlakozási folyamatban és a migránskérdés kezelésében is.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava