Connect with us

Bosznia

NÉMET BELÉPŐ: Hiába kérik a németek az uniós szankciók bevezetését Dodik ellen, egyelőre van, aki megfúrja

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A magyar miniszterelnök Banja Lukában tett látogatásával szinte párhuzamosan közölte a non-paper botrányt kirobbantó Poltički.ba szarajevói hírportál, hogy az európai külügyminiszterek következő ülésükön megtárgyal(hat)ják a szankciók bevezetését a boszniai szerbek kisistene, Milorad Dodik ellen. Akkor azt írtuk, hogy erről a külügyi tanács november 15-i és 16-i brüsszeli ülésén lesz szó, de “formális okok miatt” ezzel kapcsolatban valószínűleg még nem születik döntés. Nos, az nem derült ki, hogy akkor terítékre került-e a kérdés, az viszont biztos, hogy a hét eleji tanácsülésen a külügyminiszterek erről is “témáztak”.

Dodiknak vannak külföldi barátai

Gordan Grlić Radman, a horvát diplomácia vezetője az uniós külügyi tanács hét eleji ülését követően megerősítette, hogy ezúttal szóba kerültek a Dodik elleni büntető intézkedések, ám kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e megegyezni az EU-n belül a szankciók bevezetéséről, vagyis hogy a kérdésben lesz-e egység.

Grlić Radman úgy fogalmazott Dodik “megbüntetését” az új német külügyminiszter, a zöldpárti Annalena Baerbock vetette fel, akinek hétfőn volt az első jelenése az uniós külügyi tanács ülésén. Mindez jól jelzi, hogy milyen elmozdulások várhatok a német külpolitikában a Balkánt illetően.

Baerbock a külügyi tanács legutóbbi, neki legelső ülésén arról beszélt, hogy a “Bosznia- Hercegovina feldarabolására tett erőfeszítések elfogadhatatlanok”, és azért lobbizott, hogy az uniós szankciórendszert alkalmazzák a boszniai szerb vezető ellen is.

Dodik éppen a napokban hencegett azzal, hogy vannak külföldi barátai, akik támogatják, de valószínűleg nem csak a barátok, hanem a horvátok sem szavaznák meg a szankciókat a boszniai szerb vezető ellen.

A horvát hírügynökség (HINA) jelentéséből azt lehet kibogozni, hogy erre utalhatott következő mondatával Grlić Radman is a diplomáciai bikkfanyelvben való jártasságát fitogtatva.

– Horvátország elkötelezett a párbeszéd mellett, érdekünk, hogy ragaszkodjunk a párbeszédhez, hogy minden vezetőt meggyőzzünk arról, hogy Bosznia- Hercegovinára szuverén és integrált országként kell tekinteni, ahol nincs helye semmilyen szeparatizmusnak

– mondta a horvát külügyminiszter, aki erre is csapott, arra is vágott, de mégsem mondott ki semmit, értse mindenki úgy a nyilatkozatot, ahogy akarja.

Tapizó németek

Grlić Radmannak azonban van véleménye a felvetéssel kapcsolatban, szerinte a németek részéről ez inkább tapogatódzás volt, valamiféle “terepszemle” a tagországok álláspontjának kipuhatolásának érdekében.

– Senki sem ragaszkodott a szankciókhoz a többségi formátumú megfogalmazásban, vagyis abban a megközelítésben, hogy azzal minden országnak egyet kellett volna érteni. Ez inkább a tagországok álláspontjának, véleményének és hangulatának szondázása volt

– fogalmazott “diplomatikus ügyességgel” Grlić Radman, függetlenül azonban minden “nyelvi cikktől és cakktól”, az biztosra vehető, hogy a kérdés felmerült, de nem került sor szavazásra, mert azzal még a németországi zöldek is tisztában vannak – bámennyire is viszi őket a lendület – hogy Dodik ügyében egyelőre nincs egyetértés az Európai Unióban.

Ezért az most nehezen megválaszolható kérdés, hogy a boszniai szerb vezető megzabolázásában lehet-e egységet teremteni az unióban, mint például az Oroszország elleni szankciók esetében, vagy pedig az “a kicsit, vagy éppen kicsit sem mulatságos” kérdés vetődik fel, hogy a külügyi tanács kerüli-e a téma napirendre tűzését (közhelyes hasonlat elhagyva), mert attól tart, hogy Milorad Dodik lesz az, akinek jelentős vagy jelentéktelen személye/személyisége, mindez hozzáállás kérdése, hozzájárul nem csak Bosznia- Hercegovina, hanem az Európai Unió széteséséhez.

Ha csak az amerikaiak nem csapnak az asztalra, és megmondják Brüsszelnek, hogy mit tegyen a politikai lacafacázás helyett.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava