Connect with us

Szerbia

FÉLMEGOLDÁS: Elvi megállapodásra jutottak a vezető szerb ellenzéki pártok a közös választási indulásról

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerbiai Demokrata Párt elnöke egy vasárnap esti tévéműsorban kijelentette, hogy a szerb ellenzék vezető pártjai “elvi megállapodást” kötöttek a közös indulásról a jövő tavaszra tervezett parlamenti választásokon. Ez jelenleg három párt együttműködésére vonatkozik, de még csatlakozhatnak hozzájuk más pártok is.

Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke az ellenzékhez közeli “Nova S” tévécsatorna egyik műsorában megerősítette azokat a lapértesüléseket, hogy a Demokrata Párt, a Néppárt (Narodna stranka) és a Szabadság és Igazság(osság) Pártja (Stranka slobode i pravde) elvi megállapodást kötött a közös választási részvételről, és az erről szóló végleges döntést hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A korábbi ígéretek szerint az említett pártok megállapodását október végére várták Szerbiában, ám Lutovac úgy fogalmazott, hogy jobb tíz nappal később dönteni, mint tíz nappal korábban rossz döntést hozni.

– Közel járunk a végső megállapodáshoz, amely a napokban minden bizonnyal hivatalossá válik. Más partnerekkel is beszélünk még, a jövő hét folyamán pedig várhatóan elmondhatjuk, hogy a pártok vezető testületiben lefolyatott vita után, mivel nem vagyunk diktátorok, véglegesítettük a megállapodást

– mondta Lutovac, aki ezzel jelezte, hogy még lehetnek újabb csatlakozók. Ez feltehetően és mindenekelőtt a Szabad Polgárok Mozgalmára (Pokret slobodnih građana) vonatkozik, ahonnan egyelőre egymásnak ellentmondó üzenetek érkeznek, de nem zárható ki egy-két kisebb párt belépése sem a szövetségbe.

A Demokrata Párt vezetője november elején még úgy fogalmazott, hogy ha nem sikerül megállapodni a közös ellenzéki lista felállításáról, akkor minél “szélesebb szövetséget” kell létrehozni, amivel az ellenzéki pártok megmutathatják, hogy felelősen gondolkodnak, és készek az együttműködésre.

A műsorból most az derült ki, hogy Zoran Lutovac már nem tartja fontosnak a közös ellenzéki listát, és beismerte, hogy a mostani választási tömörülés létrehozása nem a szerbiai ellenzék egyesülését jelenti, hanem csak egy szélesebb szövetség megalapozását, amelyhez különböző mozgalmak és független értelmiségiek is csatlakoznak, akik nem tartoznak egyik párthoz sem.

A most alakuló szövetség létrehozásával kapcsolatban a műsorban ugyanakkor nem merült fel Boris Tadić volt szerbiai elnök Szociáldemokrata Pártjának (Socijaldemokratska stranka) neve, pedig a szociáldemokraták hasonló elveket követnek, mint az említett pártok, lévén, hogy Tadić korábban a Demokrata Párt tagja és elnöke is volt.

Szerbiában létrejött már egy baloldali zöld tömörülés, amelyhez az Ökológiai Felkelés (Ekološki ustanak), az Együtt Szerbiáért (Zajedno za Srbiju) és a Nem Fojtogatjuk Belgrádot (Ne davimo Beograd) nevű csoport csatlakozott.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava