Connect with us

Járvány

KÜLFÖLDI SEGÍTSÉGRE SZORULNAK: Olasz orvosok és nővérek segítenek Szlovéniának, sürgős intézkedések várhatók az iskolákban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szloven segitseg
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A világjárvány negyedik hullámával küzdő Szlovéniába 30 olasz orvos és nővér érkezik. Szlovén médiajelentések szerint ebben szerdán állapodott meg Matej Tonin szlovén védelmi miniszter és olasz kollégája, Lorenzo Guerini. Az olasz egészségügyi személyzet a szlovén -kózházakban lesz a helyi orvosok segítségére, miután Szlovéniában az egészségügyi vezetők jelezték, hogy külföldi segítség nélkül akadozhat az ellátás az intenzív osztályokon.

Két héten belül nem várható javulás

A szlovén kórházakban a betegek számának gyors növekedése miatt kritikus helyzet alakult ki. Tatjana Lejko Zupanc, a ljubljanai Infektológiai Klinika vezetője megerősítette, hogy a személyzet áthelyezésével egyelőre ugyan sikerült betömni a lyukakat, de az intenzív osztályok működésének fenntartásához külföldi segítségre van szükség.

Ezért állapodott meg a szlovén védelmi miniszter olasz kollégájával abban, hogy Olaszország 30 orvossal, nővérrel és technikussal segíti ki Szlovéniát.

Mateja Logar a szlovén tanácsadói testület (válságstáb) vezetője az előrejelzések alapján közölte, hogy a kórházi felvételek csúcspontját a jövő héten várható, az intenzív osztályra, vagyis a lélegeztetőgépre kerülő betegek száma pedig november végén érheti el a csúcsot.

– Csak december 10-e után számíthatunk jelentősebb enyhülésére, és valamikor december végén vagy január elején normalizálódhat a helyzet az egészségügyben

– nyilatkozta Logar, aki szerint ugyan már nincs számottevő növekedés a megbetegedések terén, de továbbra is sok a fertőzés, vagyis a helyzet magas megbetegedési szinten stabilizálódott.

Az intenzív osztályokon kritikus a helyzet

A ljubljanai Delo szerint Matjaž Jereb, az Infektológiai Klinika intenzív osztályának főorvosa úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett osztályon kritikus helyzet alakult ki, aminek a megoldása önerőből nem megy.

– Beteljesülnek a legsötétebb előrejelzések, miszerint november végéig több mint 400 beteg fog meghalni ebben a hullámban

– mondta az osztályvezető főorvos, aki szerint ez elkerülhető (lett volna) a védőoltások felvételével.

Jereb arra figyelmeztetett, hogy nincs messze a pillanat, amikor az orvosoknak választaniuk kell, hogy ki kerül az intenzív osztályra, és ki nem, ezért sürgősen erősítésre van szükség.

– Szeretnénk, ha külföldi orvosok lennének a segítségünkre. Reméljük, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténik. Az intenzív osztályokon van rájuk a legnagyobb szükség

– mondta a ljubljanai Infektológiai Klinika intenzív osztályának vezetője.

Járványügyi szakértők értékelése szerint a kialakult helyzetben a külföldi segítség ugyan jól jön, de még szigorúbb járványügyi intézkedésekre lenne szükség.

A szlovén kormány ezért ma ismét a koronavírus által előidézett helyzettel foglalkozik, és a további korlátozó intézkedésekre vonatkozó javaslatokat vizsgálja meg.

A szlovén válságstáb vezetője szerint jelenleg az 5 és 14 év közötti korosztályban nőtt a legnagyobb mértékben a fertőzések száma, ezért sürgősen intézkedésekre van szükség az iskolákban, ami a távoktatás újbóli bevezetését jelentheti.

Szlovéniában az utóbbi egy nap alatt 3662 új fertőzést regisztráltak, a pozitívak aránya 39,7 százalék.

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava