Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Járvány

KÜLFÖLDI SEGÍTSÉGRE SZORULNAK: Olasz orvosok és nővérek segítenek Szlovéniának, sürgős intézkedések várhatók az iskolákban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szloven segitseg
A cikk meghallgatása

A világjárvány negyedik hullámával küzdő Szlovéniába 30 olasz orvos és nővér érkezik. Szlovén médiajelentések szerint ebben szerdán állapodott meg Matej Tonin szlovén védelmi miniszter és olasz kollégája, Lorenzo Guerini. Az olasz egészségügyi személyzet a szlovén covid-kózházakban lesz a helyi orvosok segítségére, miután Szlovéniában az egészségügyi vezetők jelezték, hogy külföldi segítség nélkül akadozhat az ellátás az intenzív osztályokon.

Két héten belül nem várható javulás

A szlovén kórházakban a betegek számának gyors növekedése miatt kritikus helyzet alakult ki. Tatjana Lejko Zupanc, a ljubljanai Infektológiai Klinika vezetője megerősítette, hogy a személyzet áthelyezésével egyelőre ugyan sikerült betömni a lyukakat, de az intenzív osztályok működésének fenntartásához külföldi segítségre van szükség.

Ezért állapodott meg a szlovén védelmi miniszter olasz kollégájával abban, hogy Olaszország 30 orvossal, nővérrel és technikussal segíti ki Szlovéniát.

Mateja Logar a szlovén tanácsadói testület (válságstáb) vezetője az előrejelzések alapján közölte, hogy a kórházi felvételek csúcspontját a jövő héten várható, az intenzív osztályra, vagyis a lélegeztetőgépre kerülő betegek száma pedig november végén érheti el a csúcsot.

– Csak december 10-e után számíthatunk jelentősebb enyhülésére, és valamikor december végén vagy január elején normalizálódhat a helyzet az egészségügyben

– nyilatkozta Logar, aki szerint ugyan már nincs számottevő növekedés a megbetegedések terén, de továbbra is sok a fertőzés, vagyis a helyzet magas megbetegedési szinten stabilizálódott.

Az intenzív osztályokon kritikus a helyzet

A ljubljanai Delo szerint Matjaž Jereb, az Infektológiai Klinika intenzív osztályának főorvosa úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett osztályon kritikus helyzet alakult ki, aminek a megoldása önerőből nem megy.

– Beteljesülnek a legsötétebb előrejelzések, miszerint november végéig több mint 400 beteg fog meghalni ebben a hullámban

– mondta az osztályvezető főorvos, aki szerint ez elkerülhető (lett volna) a védőoltások felvételével.

Jereb arra figyelmeztetett, hogy nincs messze a pillanat, amikor az orvosoknak választaniuk kell, hogy ki kerül az intenzív osztályra, és ki nem, ezért sürgősen erősítésre van szükség.

– Szeretnénk, ha külföldi orvosok lennének a segítségünkre. Reméljük, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténik. Az intenzív osztályokon van rájuk a legnagyobb szükség

– mondta a ljubljanai Infektológiai Klinika intenzív osztályának vezetője.

Járványügyi szakértők értékelése szerint a kialakult helyzetben a külföldi segítség ugyan jól jön, de még szigorúbb járványügyi intézkedésekre lenne szükség.

A szlovén kormány ezért ma ismét a koronavírus által előidézett helyzettel foglalkozik, és a további korlátozó intézkedésekre vonatkozó javaslatokat vizsgálja meg.

A szlovén válságstáb vezetője szerint jelenleg az 5 és 14 év közötti korosztályban nőtt a legnagyobb mértékben a fertőzések száma, ezért sürgősen intézkedésekre van szükség az iskolákban, ami a távoktatás újbóli bevezetését jelentheti.

Szlovéniában az utóbbi egy nap alatt 3662 új fertőzést regisztráltak, a pozitívak aránya 39,7 százalék.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava