Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

FULL CONTACT: A horvát miniszterelnök Koszovóban, esetleg azért, hogy horvát fegyvert adjon koszovói albán kézbe

kurit plenkovic

Olvasási idő: 3 perc

Andrej Plenković horvát miniszterelnök ma egy nagyobbacska küldöttség élén kereste fel Koszovót. A látogatás erősen protokolláris jellegű volt, és némileg “hiánypótló is”, mert tíz éve, 2011 óta nem járt horvát kormányfő Pristinában. A horvát miniszterelnök tehát nem virtuálisan találkozott koszovói kollégájával, hanem úgymond “full contact”.

Hiánypótló találkozó

A “full contact bilaterális performansz” folyamán a horvát kormányfő találkozott Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, Vjosa Osmani köztársasági elnökkel és Glauk Konjufca parlamenti elnökkel.

A Horvát Televízió tudósítója rendkívül elegánsan fogalmazott, amikor a horvát állásfoglalást ismertette, mondván, hogy “Horvátország támogatja Koszovó függetlenségét, de ugyanakkor pragmatikusabb álláspont elfoglalására kéri a Szerbiával folytatott tárgyalások folyamán.”

A balkáni ügyekben rendkívül otthonosan mozgó török Anadolu hírügynökség a horvát miniszterelnök nyilatkozatából inkább a látogatás EU-s vetületét domborította ki, amikor arról számolt be, hogy Plenković úgy találta, hogy Horvátország az EU legfiatalabb tagjaként fontosnak tartja a Koszovó és az EU közötti szerződéses-, intézményes-, gazdasági- és pénzügyi viszonyok erősítését.

Az Anadolu hírügynökség – amellyel a “türk nyitás jegyében” az MTI mostanában lépett szorosabb kapcsolatra, szóval az Anadolu úgy tudja, hogy Horvátország segítségét ígért koszovói házigazdáinak a vízumköltelezettség eltörlése körüli diplomáciai és politikai erőfeszítések terén, illetve a Koszovóban zajló reformfolyamatok sikeres kivitelezéséhez.

A zágrábi Večernji list napilap & hírportál azt írta, hogy a horvát miniszterelnök rendszeres találkozókat folytat Koszovó képviselőivel a nemzetközi konferenciák alkalmával, de hát az ezért mégsem “full contact”.

Legutóbb fél évvel ezelőtt Gordan Grlić-Radman horvát külügyminiszter járt Koszovóban, amivel kapcsolatban a szerbiai Tanjug hírügynökség elengedett egy kimondottan “fake news” jellegű beszámolót, amely szerint a horvátok katonai bázist létesítenek Koszovóban. Ezt követően felerősödött a “horvát-szerb irtózat”, a hisztériakeltésbe Aleksandar Vučić szerb elnök is bekapcsolódott, jelezvén, hogy a koszovói szerbek ellen nem lesz olyan hadművelet, amilyen a kilencvenes években Horvátországban a “Vihar” (Oluja) volt.

A BALK akkor tételesen bizonyította, hogy a Tanjug meghamisította a horvát külügyminiszter szavait, azt azonban nem sikerült kibogozni, hogy a szerb hírügynökség politikai megrendelésre vagy önszorgalomból hülyítette az embereket.

Gazdaság és Szt. Teréz érem

Albin Kurti koszovói miniszterelnök, miután elsorolta Koszovó kívánságait a Szerbiával folyó tárgyalásokban, arra terelte a szót, hogy a két ország együttműködését szabályozó 12 kétoldalú megállapodást rövidesen 7 újabb követi, s ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy a horvát-koszovói kapcsolatok terén sikerül majd tovább erősíteni a gazdasági együttműködést, illetve megteremteni a beruházások növelését elősegítő feltételeket.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Egy kis statisztikai nyalóka lehet a számok kedvelőinek, hogy Horvátország Koszovó hetedik kereskedelmi partnere az uniós országok közül.

Plenković a gazdasági együttműködésről beszélve – a horvát küldöttségben jelen voltak a Horvát Gazdasági Kamara, a zágrábi Končar konszern és az ugyancsak zágrábi Ericsson-Tesla képviselői – annak igényéről beszélt, hogy a jövőben kiegyensúlyozottabbá kell tenni a két ország közötti kereskedelmi mérleget.

Ez jelenleg kifejezetten kedvezőtlen Koszovóra nézve, amely a 100 millió eurós import mellett csupán 1 milliós exportot valósít meg Horvátország esetében.

Arról viszont nem esett szó, hogy ezt miként kívánják kikalapálni, tekintettel Koszovó szerény ipari és egyéb termelésére, viszont a horvát kormányfő megemlítette, hogy a jövőben a horvát hadiipar is szeretne bekapcsolódni az árucserébe. Fegyverre azon a tájon mindig mutatkozott igény.

plenkovic kosovo

Ez nyilván a koszovói hadsereg hivatalos megalapításával és annak felszerelésével kapcsolatos. Bár nem mondták ki, nyilvánvaló, hogy a horvátok a károlyvárosi HS Produkt gépkarabélyait szeretnék eladni a koszovóiaknak.


A horvát puskáknak ugyan semmi bajuk nincs, ám nem lesz könnyű rásózni őket Koszovóra, tekintettel arra, hogy a horvátoknak az ameriakaik és a törökök mögé kell beállniuk a sorba – vagyis politikai okok nyilván közre játszhatnak, hacsak a nagyok, mondjuk, nem találják úgy, hogy párezer puska nekik nem jelent akkora tételt, hogy érdemes lenne rámozdulniuk.

A koszovói köztársasági elnök közben a Teréz anyáról (akinek a szülei a koszovói Prizrenből származtak) elnevezett Szt. Teréz köztársasági elnöki éremrenddel tüntette ki Andrej Plenkovićot, a nyáron Szlavónbródnál súlyos közlekedési balesetben megsérült koszovói állampolgároknak, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak nyújtott segítségért.

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök
Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és ...
Bővebben…
ELVEK: Szerbiának nem kellenek orosz bázisok, és Vučić nem nyaralna soha a horvát tengerparton
Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy ...
Bővebben…
TÖMEGGYILKOSSÁG: Legalább 10 embert ölt meg egy ámokfutó Montenegróban
A tragédia Montenegró ősi fővárosában, Cetinjeben történt, ahol délután egy 34 éves férfi vadászkarabéllyal, más források szerint pisztollyal lövöldözött a ...
Bővebben…
UMIČEVIĆ VISSZACSINÁLNÁ: Jasminko az INA államosításáról álmodik
Ha véletlenül gyakorló hívő lennék, most nyilván Szt. Ferenchez, az újságírók védőszentjéhez fohászkodnék, annak reményében, hogy megment a hülyeségektől, de ...
Bővebben…
Kokó és Mari, Vodkesz és Raki elment a háborúba (sex & drugs & rockandroll)
Olyan nagyon sokat nem kellett arra várni, hogy az ukrán fronton szembenálló felek droghasználattal kezdjék vádolni egymást. Érdekes, kicsit olyan ...
Bővebben…
POLITIKAI ÉGTÁJAK: Szerbia Kelet és Nyugat között
A szerb politikai színtér nem szűnik meg fortyogni az aktuális nemzetközi témák fedele alatt, ahol a - valós vagy képzelt ...
Bővebben…
MIRE JÓ A HÁBORÚ? A nyugati olajcégek hatalmas bevételekre tettek szert az ukrajnai háborúnak köszönhetően
Több százmilliárd euróra rúg a nyugati olajcégek haszna, amelyet az ukrajnai háborúnak köszönhetően zsebeltek be. A Putyin-Zelenszkij duó "véres bohóckodása" ...
Bővebben…
ÉBEREK, DE NEM FÉLNEK: A koszovói miniszterelnök szerint Oroszország érdeke a háború
Koszovó kész szembeszállni egy esetleges szerbiai támadással, ha a kisebbségi szerbekkel fennálló viszály fokozódása újabb fegyveres konfliktushoz vezet. Ezt Albin ...
Bővebben…
SÍITÁK VS ZSIDÓK: Izrael kiállt a boszniai horvátok mellett, ami nem tetszik Iránnak
Izrael és Irán közti diplomáciai összecsapást eredményezett a bosznia-hercegovinai választási törvény módosítása kapcsán hónapok óta húzódó vita. A folyamatos belpolitikai ...
Bővebben…Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: