Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Albánia

EGYSÉGES ALBÁN ÁRAM: Az energiapiaci változások Koszovót és Albániát energiaunióra ösztönzik, avagy ez már nem vágy, hanem igény

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

indep kosovo
A cikk meghallgatása

A globális energiaválság és a villamosenergia árának emelkedése szükségessé teszi, hogy Koszovó és Albánia működőképes energiauniót hozzon létre. Ez hangzott el a koszovói Fejlesztéspolitikai Intézet (INDEP) pristinai sajtókonferenciáján, amelyen a “Koszovó- Albánia Energiaunió: Kihívások és lehetőségek” (Bashkimi energjetik Kosovë- Shqipëri: Sfidat dhe Mundësitë) című tanulmányt mutatták be. A dokumentum amerikai támogatással készült, a munkát ugyanis a Rockefeller Brothers alapítvány finanszírozta.

Egységes albán áram

Dardan Abazi, az INDEP programigazgatója és tudományos főmunkatársa a tanulmány bemutatásakor elmondta, hogy a koszovói és albániai árampiac összeolvadása hozzájárul az áramellátás biztonságának bővítéséhez, és a piaci verseny fokozásához.

Ez szerinte az energiaárakra is hatással lesz, de az energiahatékonyságot is növeli.

– A nemzeti összetartozás nem csak hazafias szólam, hanem jelentős érték is az uniós integráció szempontjából, mert ott nem csak a politika, hanem az energiapiac is közös lesz. A nemzeti összefogás fontos lépés az energiával kapcsolatos kérdések felismerésében

– mondta a koszovói Fejlesztéspolitikai Intézet igazgatója.

Nem vágy, hanem igény

Liron Gjocaj, az INDEP kutatási asszisztense mindehhez hozzátette, hogy az energia területén történő összeolvadásról számos kompetens személlyel készített interjút, akiknek befolyásuk van ezen a területen.

– Az egység nem vágy, hanem igény a hatékony erőforrások integrálására és az energiabiztonság növelésére. Meggyőződésünk, hogy ez lépcsőzetesen valósulna meg a zöldenergiára történő átállással párhuzamosan

EGYSÉGES ALBÁN ÁRAM: Az energiapiaci változások Koszovót és Albániát energiaunióra ösztönzik, avagy ez már nem vágy, hanem igény

– nyilatkozta Gjocaj, aki szerint erre azért is szükséges van, mert az összevonás alacsonyabb működési költségekkel járhat, miközben “nem akadályozza a régió egyéb energiafolyamatait”.

A koszovói Fejlesztéspolitikai Intézet ezért az javasolja, hogy Koszovó és Albánia a jelenleginél nagyobb együttműködés érdekében alakítson ki közös stratégiát a piacokon történő együttes megjelenésre, valamint a személyzet közös képzésére és felkészítésére.

A múlt héten a koszovói Energiaszabályozó Hivatal (ERO) és az Albán Energiaszabályozó Hatóság (ERE), valamint az Albánia és Koszovó közötti átviteli rendszer üzemeltetői (OST és KOSTT) aláírták a villamosenergia-piaci együttműködési keretmegállapodást.

A megállapodás rögzíti a jogokat és kötelezettségeket, valamint mindazokat a feltétlenül szükséges lépéseket, amelyeket az aláíró feleknek meg kell tenniük a közös villamosenergia-piac létrehozásával kapcsolatos együttműködés során.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava