Connect with us

Afganisztán

ÁTMENETI SZÁLLÁS: Érkeznek az afgánok Koszovóba, Blinken köszönetet mondott

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

afganano kosovoban
Olvasási idő: 2 perc

Xhelal Svecla belügyminiszter nyilatkozata szerint Koszovóban eddig 683 afgán állampolgár kapott átmeneti menedéket, akik a tálibok elől menekülve az Egyesült Államokba tartanak. A State Department hétfőn közölte, hogy az amerikai külügyminiszter köszönetet mondott a koszovói miniszterelnöknek az afgánok befogadásáért.

A héten is jönnek

[aoa id=’5′]

Svecla elmondta, hogy az Egyesült Államokba tartó afgánokat nagyobb részét a Ferizaj (Uroševac) melletti Bechtel-Enka átmeneti táborban helyezték el, 91 afgán azonban a közelben lévő amerikai bázison, a Bondsteelben talált menedékre.

A tervek szerint a héten folytatódik az afgán menekültek érkezése Koszovóba, ahol azok az afgánok kapnak átmeneti szállást, akik együttműködtek a nemzetközi erőkkel és szervezetekkel, leginkább az amerikaiakkal.

A koszovói hatóságok korábbi bejelentetése szerint, mintegy 2000 afgán állampolgárt fogadnak be átmenetileg, akik az Egyesült Államokkal és más NATO-tagállamokkal dolgoztak együtt. Koszovó egy évre adott nekik ideiglenes tartózkodási engedélyt.

Az afgán menekültek várhatóan addig maradnak Koszovóban, amíg az amerikai bevándorlási vízumokat nem adják ki nekik. Első csoportjuk augusztus 29-én landolt a pristinai nemzetközi repülőtéren.

Hála és köszönet

[/aoa]

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közben közölte, hogy Antony J. Blinken külügyminiszter hétfőn beszélt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, megköszönve Koszovónak a veszélyeztetett afganisztáni személyek gyors és nagylelkű befogadását.

A Koszovó által nyújtott határozott humanitárius támogatás ebben az átmeneti időszakban azt bizonyítja, hogy Koszovó hajlandó és képes hozzájárulni a globális békéhez és biztonsághoz

– közölte Ned Price, amerikai külügyi szóvivő a State Department honlapján.

A szóvivő szerint Blinken külügyminiszter és Kurti miniszterelnök kitért az Egyesült Államok és Koszovó között „régóta fennálló partnerségre” is, és  megismételte elkötelezettségét a közös prioritások szoros összehangolása mellett .


[aoa id=’7′]

Bejegyzések a Twitteren

Az amerikai külügyminiszter erről a Twitteren tett közzé bejegyzést, ahol közölte: felhívta Kurtit, hogy megköszönje Koszovó kormányának és népének a veszélyeztetett afgánok befogadását.

A koszovói állampolgárok, sokan maguk is menekültek, ismét bebizonyították, hogy készek és képesek hozzájárulni a globális békéhez és biztonsághoz

– írta Blinken, akinek bejegyzése kísértetiesen hasonlít Ned Price nyilatkozatához, ám az is lehet, hogy a szóvivői nyilatkozat hasonlít a külügyminiszter bejegyzéséhez.

De ez nem a tyúk vagy a tojás esete, mert itt tudjuk, hogy melyik volt előbb.

Közben egy szerbiai angol nyelvű hírportál már arról az örvendetes fejleményről számolt be, hogy a Koszovóba érkezett afgánok közül már 155 személyt beoltottak a koronavírus ellen, mert hogy most a Balkánon ez ellen folyik a legnagyobb harc.

[/aoa]

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Afganisztán

VÉDELMI PÉNZ: Az Európai Uniónak ki kell fizetnie minden beígért támogatást Törökországnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

szijjarto es a tobbiek
Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Uniónak mielőbb ki kellene fizetnie minden beígért támogatást Törökországnak az ott tartózkodó bevándorlók ellátásához, mivel Ankarának kiemelt szerepe van a kontinens védelmében. Ezt Szijjártó Péter jelentette ki a Törökország-V4 (visegrádi négyek) külügyminiszteri találkozója után.

Szijjártó…

A külgazdasági és külügyminiszter az ülést követő közös sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy Európa példátlan módon egyszerre három irányból is migrációs nyomás alatt áll, ami az előrejelzések szerint a jövőben csak tovább erősödik. Ennek oka részben az afganisztáni helyzet, ugyanis a nemzetközi beavatkozás kudarca nyomán 23 millió embernek került veszélybe az élelmiszerellátása a dél-ázsiai országban, a belső menekültek száma pedig elérte a négymilliót

Szijjártó kiemelte, hogy az újabb hullámok megelőzése érdekében két dolog szükséges: a bevándorlást ösztönző nyilatkozatok vagy tervek megakadályozása, illetve szoros partnerség a migrációs útvonalakon fekvő országokkal. Utóbbi tekintetben pedig Törökország kulcsfontosságú, kiemelt szerepe van Európa védelmében.

Magyarország déli határának megvédése Törökországban és Törökországgal kezdődik

– fogalmazott a tárcavezető, aki ezért szorgalmazta, hogy az EU végre kifizesse annak a hatmilliárd eurónak az egészét, amelyet korábban megígért Ankarának, különös tekintettel arra, hogy a török kormány eddig mintegy 40 milliárd dollárt költött az országban tartózkodó migránsok ellátására.

Szijjártó szerint az EU-nak emellett támogatnia kellene a török határvédelmi intézkedéseket, így elejét véve a migrációs nyomás további fokozódásának.

Aláhúzta továbbá: a kormány élesen ellenzi, hogy az Európai Unió megkösse az úgynevezett poszt-cotonou-i megállapodást 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal, ugyanis az egyezmény „az ENSZ globális migrációs paktumának a kistestvére”.

Az EU-nak nem arról kellene megállapodnia Afrikával, hogy a helyiek hogyan jöjjenek a kontinensre, hanem arról, hogy miként maradhatnak a lakóhelyükön

– mondta Szijjártó Péter, aki végezetül megemlítette, hogy Törökország ötven rendőrt küldött Magyarország déli határára.

…és a többiek

Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy 2014 óta országa látja el a legtöbb menekültet a világon, ezért különösen fontosnak tartják az afganisztáni helyzet rendezését. Ennek érdekében a nemzetközi közösségnek szerinte fokozatosan fel kellene vennie a kapcsolatot az új tálib vezetéssel.

Jan Lipavsky új cseh külügyminiszter fontos és hagyományos együttműködési formátumnak nevezte a V4-csoportot. Valamint rámutatott, hogy Ankara kulcsszerepet játszik a migráció kérdésében, az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Lengyel kollégája, Zbigniew Rau egyebek mellett az EU nyugat-balkáni bővítési folyamatának felgyorsítását sürgette, illetve a visegrádi államok és Törökország közötti gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket méltatta.

Hasonlóan nyilatkozott Törökország szerepéről Ingrid Brocková szlovák külügyi államtitkár is. Majd kiemelte: meg kell akadályozni, hogy Afganisztán ismét terrortámadások és migrációs hullámok kiindulópontja legyen. Emellett pedig nyugtalanítónak nevezte a növekvő nyugat-balkáni feszültséget.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Vámos Miklós: Visz a vonat

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: