Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bűnügy

FUTNI HAGYJÁK ŐKET? Lesz-e feljelentés, vagy szabadlábra kerül Bajkeverő Velja?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nevolja letartoztatas
A cikk meghallgatása

 
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészségnek még körülbelül egy hónapja van arra, hogy döntsön a Veljko Belivuk, ismertebb nevén Velja Nevolja és csoportja elleni vádemelésről. Ellenkező esetben szabadon engedik őket, mert augusztus 4-én lejár a törvényes határidő, amíg előzetes letartóztatásban tarthatók.

A letartóztatások

Bajkeverő Velját, polgári nevén Veljko Belivukot, idén február 4-én vették őrizetbe a Rudnik felé vezető úton, ahol a feltételezések szerint egy általa elkövetett bűncselekmény bizonyítékainak megsemmisítését tervezte.

Vele párhuzamosan előállították a Mesarnak, azaz Mészárosnak nevezett Marko Miljkovićot, valamint több mint 20 embert, akik nekik dolgoztak.

Közvetlenül a rendőrségi akciók után bejelentették, hogy a Belivuk által vezetett bűnözői csoport, amely évek óta a ‘Principi’ (Elvek), korábban pedig a Janičari (Janicsárok) szurkoló csoportba tömörült, emberrablásokat és bestiális gyilkosságokat követett el, mindezt pedig kábítószerpiac birtoklásáért folyó harc jegyében, ami a kavači és a škaljari montenegrói klán között dúlt.

A letartóztatásokat a csoport tagjainak több hónapos megfigyelése és lehallgatása előzte meg, amire a szervezett bűnözés elleni ügyészség utasította a rendőrségt. Ugyanez az ügyészség, 48 órával Veljko Belivuk őrizetbe vétele után, elrendelte a rendőrségi nyomozás lefolytatását.

Az összegyűjtött bizonyítékok arra utalnak, hogy megalapozott a gyanú, miszerint a belgrádi Partizan Principi nevet viselő szurkolócsoportjának tagjai követték el az összes bűncselekményt, amelyeket a számlájukra írnak.

A határidő

Belivuk és csapata február eleje óta előzetes letartóztatásban van, amit áprilisban három hónappal meghosszabbított a belgrádi Fellebbviteli Bíróság.

A szerb büntetőtörvénykönyv szerint az előzetes letartóztatás nem tarthat hat hónapnál tovább, ha nem történik vádemelés, ez a határidő pedig augusztus 4-én lejár. FUTNI HAGYJÁK ŐKET? Lesz-e feljelentés, vagy szabadlábra kerül Bajkeverő Velja?

Ez azt jelenti, hogy a szervezett bűnözés elleni ügyészségnek kevesebb, mint egy hónap áll rendelkezésére a vádemelés, valamint a gyanúsítottak őrizetének meghosszabbítására vonatkozó kérelem benyújtására.

Ellenkező esetben az előzetesben tartott személyek automatikusan szabadulnak, vagyis ezen a téren forró nyár vár Szerbiára, ha a vádemelés megtörténik, akkor azért, ha viszont nem történik meg, akkor azért.

Veljko Delibašić ügyvéd a belgrádi Blicnek úgy nyilatkozott, hogy ha nem lesz vádemelés, az nem jelenti azt, hogy megszűnik a nyomozás a bűnözői csoport tagjai ellen, viszont szabadlábról védekezhetnek. A nyomozás mindaddig tarthat, amíg az ügyészség nem gyűjt elegendő bizonyítékot ellenük.

Az illetékesek szervek közlései alapján léteznek bizonyítékok arra, hogy Belivuk és társai gyilkosságokat követtek el, fegyverarzenált birtokoltak, és kábítószert terjesztettek Szerbiában.

A rendőrség a legtöbb bizonyítékot egy ritopeki házban gyűjtötte össze, ahol három személy, Lazar Vukićević, Milan Ljepoja és Zdravko Radojević, DNS-ét találták meg, ami bizonyíték lehet a tavaly eltűnt három férfi megkínzására és meggyilkolására a horror, vagy ahogy a szerb sajtó nevezi a borzalmak házában.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava