Connect with us

Európai Unió

ORBÁN VÉDELMÉBEN: A szlovén miniszterelnök az EU összeomlásától tart, ha folytatódik a másként gondolkodók elítélése

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
A szlovén miniszterelnök szerint a másként gondolkodók elítélése a legrövidebb utat jelenti az EU összeomlásához. Janez Janša úgy vélte, hogy tiszteletben kell tartani az unió alapjait jelentő értékekről alkotott eltérő véleményeket, a másként gondolkodók elítélése, vagy esetükben a kettős mérce alkalmazása a legrövidebb utat jelenti az Európai Unió összeomlásához. Janša abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy július elsejétől hat hónapon át Szlovénia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztjét.

Magyarországtól hangos Európa

A szlovén miniszterelnök nem támogatja sem a tagországok, sem vezetőik beskatulyázását, és a kettős mérce alkalmazását egyetlen esetben sem.

Példaként említette: míg az Európai Bizottság az egyik uniós ország által hozott intézkedése ellen nem emel kifogást, addig egy másik tagállam teljes mértékben azonos szabályozása esetén eljárást indít, hibásnak tartva azt az európai normák alapján.

– Ha valami helyes az egyik tagországban, helyesnek kell lennie egy másik tagállam esetében is. Nem vagyok híve senki megbélyegzésének Európában vagy az európai családban, legyen szó uniós tagországról, vagy annak vezetőjéről

– fogalmazott a szlovén miniszterelnök.

A Balkán (is) háttérbe szorult

Janez Janša a soros uniós elnökség átvételével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján a vártnál kevesebbet foglalkozott a Balkánnal, mert most – a jelek szerint – a magyar pedofil (LMBT) törvény érdekesebb téma.

Egy magát amerikai-európai újságírónak nevező brüsszeli tudósító arról számolt be, hogy – mint várható is volt – Janez Janša, a magyar miniszterelnök szlovén szövetségese, a biztosokkal tartott első találkozóját világnézetének kifejtésére használta fel az EU-elnökségi tervek felvázolása helyett. A megbeszélésen elhangzottak miatt Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke nem volt hajlandó csatlakozni a sajtótájékoztatóhoz.


A szlovén miniszterelnök kérdésekre válaszolva elismerését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök “Magyarországnak tett szolgálatai, a demokratikus választások megtartása, valamint az európai uniós tagság megszerzéséért folytatott küzdelme” kapcsán.

Hangoztatta, hogy a magyar kormány szilárd és stabil, kétharmados parlamenti többséggel támogatott kabinet.

– A magyar kormányfőnek joga van kifejtenie az Európai Unió jövőjéről alkotott véleményét


– tette hozzá a szlovén miniszterelnök, aki ezzel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy senkit sem rekesztenek ki már a priori az Európa jövőjéről folytatott konferenciáról, ilyen eset – véleménye szerint – az unió jövőbeli lehetőségeinek további szűküléséhez vezetne.

Illiberális & liberális

Janša úgy fogalmazott, hogy “nem híve az illiberális és a liberális demokráciák közötti különbségtételnek”, véleménye szerit ugyanis “a demokrácia az demokrácia”, a valódi megosztottság pedig a demokrácia és a technokrácia, illetve a bürokrácia között van.

– Az illiberális demokrácia kifejezés használata nem a legmegfelelőbb, az ugyanis egy nem létező megosztottságra vonatkozik. A demokráciának minden árnyalata egyenlőséget érdemel

– boncolgatta tovább a szlovén miniszterelnök.

Janša a sok vitát kiváltó, a gyermekek védelméről szóló magyar (pedofil) törvényre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a tagországi állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács június második felében tartott csúcstalálkozóján heves és mélyreható vita folyt a szabályozásról, a megbeszélés azonban “kevésbé volt megosztott, mint ahogyan azt egyes sajtótermékek beállították.”

– Noha a gyermekek szexuális neveléséről eltérőek a tagállami megközelítések, senki sem kérdőjelezte meg azt, hogy minden ember egyenlőnek született, minden embert azonos jogok illetnek meg függetlenül származásától, szexuális beállítottságától, bőrszínétől


– tette hozzá a szlovén miniszterelnök.

Az Európai Unióhoz 2004 májusában csatlakozott Szlovénia elnökségi programja jegyében Európa válságból való kilábalására és ellenállóképességének növelésére, a kontinens jövőjének átgondolására, a jogállamiság és az európai értékek előmozdítására, valamint a biztonságra és a stabilitásra törekszik az európai szomszédságban.
_____________________
Forrás: MTI, Twitter

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava