Connect with us

Fegyverzet

KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
A čačaki Sloboda (Szabadság) fegyvergyárban további intézkedésig beszüntették a munkát, miután szombaton este újabb robbanások történtek. Ebben a hónapban ez már a második eset, hogy robbanások voltak a gyárban, ahol ezúttal nemcsak a raktárkészlet egy része semmisült meg, hanem a gyártósor is károsodott.

Helikopterekkel oltottak

Vasárnap egész nap a hadsereg három helikopter “tartotta nedvesen” a robbanás helyszínét és környékét, miután a detonáció következtében a lángok a fegyvergyár kerületén kívülre is átterjedtek.

A szombat esti robbanások miatt több környékbeli ház ablaka betört, és egyéb károk is keletkeztek.

Kevesebb mint három hét leforgása alatt ez már második hasonló eset, a július 4-én történt detonáció okát még meg sem állapították, amikor szombaton bekövetkeztek az újabb robbanások.

Nem lesz könnyű kideríteni, hogy mi okozhatta a korábbi detonációt, a szakértők ugyanis biztonsági okokból most ismét nem közelítik meg a helyszínt.

Az fegyvergyár környékét éjszakánként drónokkal figyelik, hogy szükség esetén időben tudjanak reagálni.

A Sloboda fegyvergyár szakszervezeti vezetője közölte, hogy az “újabb incidens” miatt bizonyos időre, legalább fél hónapig, leáll a termelés.

Draško Milovanković hétfőn a Pink TV-nek azt mondta, hogy – a július 4-i robbanásoktól eltérően – ezúttal a gyártósorokban is károk keletkeztek, és ezeket szanálni kell, hogy folytatódhasson a termelés.

A szakszervezeti vezető állami segítséget vár ahhoz, hogy a Sloboda fegyvergyár “visszatérhessen a régi ösvényre”.

Politikai ügy lett belőle

A két robbanásból máris politikai ügy lett. Néhány helyi lakos a hétvégén a városháza előtt tiltakozott a gyárban történt újabb robbanások miatt, amelyek meggyőződésük szerint veszélyeztetik a környékbeliek életét.

Két ellenzéki szervezet – a čačaki székhelyű jobboldali Dveri párt, valamint a “Čačak a miénk” polgári tömörülés sürgette, hogy a hatóságok derítsék ki az állami tulajdonban lévő gyárban bekövetkezett robbanások okát, és váltsák le a gyár vezetését.

Nebojša Stefanović védelmi miniszter bírálta azokat, akik szerinte politikai célokra használják a történteket, megjegyezve, hogy 2000 és 2012 között – amikor a most ellenzékben lévők kormányoztak – 36 baleset vagy robbanás történt a gyárban.

– Tehát évente három. Nem hiszem, hogy bárki is ezt akarta, ők sem voltak boldogok, de hát ez történt


– mondta a védelmi miniszter.

Szerbiában az elmúlt két évtizedben több tucat hasonló esemény történt a hadipari létesítményekben, voltak köztük halálos kimenetelű esetek is, de a bíróságok ritkán állapítottak meg büntetőjogi felelősséget.
_________________
Screenshot, Pink TV

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava