Connect with us

Albánia

POLITIKAI TROLLKODÁS: Koszovó és az Egyesült Államok is beavatkozik az albániai választásokba
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Tíz nap múlva, április 25-én Albániában parlamenti választástásokat tartanak, amelybe Koszovó kormányfője és az USA is igyekszik beavatkozik. Albin Kurti miniszterelnök hazájában, Koszovóban kemény ellenzéki bírálatokat is “bevállal” azért, hogy saját pártjának, a Vetëvendosje albániai aktivistái minél nagyobb szerephez jussanak a választásokon.

Albán-albán beavatkozás

A koszovói választásokat megelőző időkben az “anyapárt”, a koszovói Önrendelkezés (Vetëvendosje), Alban Kurti személyes támogatásával létrehozta “albániai lerakatát”, amely az “anyaországban” jelenleg civil szervezetként működik.

Miután Kurti megnyerte a választásokat saját hazájában, jelölteket állított Albániába is. Boiken Abazi, Iliaz Shehu és Kreshnik Merxhani független jelöltként indul Tiranában, Lezhában és Gjirokastrában az április 25-i általános választásokon.

Albin Kurti március elején meghívó és előzetes bejelentés nélkül ellátogatott Lezhába, Tiranába és Gjirokastrába, hogy támogassa a Vetëvendosje Mozgalom jelöltjeit az albániai parlamenti választásokon.

Az Önrendelkezés aktivistái Kurti irányítása alatt igen aktívak Albániában, legutóbb támogatták az észak-albániai vízerőmű építése elleni tömegtiltakozást, közülük hármat le is tartóztattak, és várhatóan illegális megmozduláson való részvétellel vádolják meg őket.

Kurti szimpatizánsai naponta több választási összejövetelt is tartanak azokon a területeken, ahol indulnak, bírálva a kormányt a valós vagy vélt mulasztások miatt, amelyet azzal vádolnak, hogy rendőrállammá változtatta Albániát.

Tíz nappal a választások előtt Albin Kurti és a Vetëvendosje Mozgalom sok tagja előszeretettel posztol fotókat Albániából a közösségi médiában, például Liburn Aliu környezetvédelmi, területrendezési és infrastrukturális miniszter, aki a fenti képen látható Albin Kurti társaságában.Ellenzéki bírálatok

A koszovói ellenzék az albániai szerepvállalása miatt bírálja a koszovói miniszterelnököt.

Lumir Abdixhiku, a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) vezetője szerint Kurti részéről időpazarlás és az erőforrások elherdálása az albániai választásokkal való foglalkozás ahelyett, hogy hazájában a járványhelyzettel törődne.

Bírálja a koszovói miniszterelnököt az Alábniába kormányzó Albán Szocialista Párt is, amely szerint a koszovói miniszterelnök “veszélyes precedenst” teremt azáltal, hogy beavatkozik albániai választásokba.

Albin Kurti Albániában tanúsított szerepvállalása cinizmusnak tekinthető Tiranával szemben: viselkedésével ugyanis egyfajta “pánalbán alternatívát” szeretne felmutatni.

Az Önrendelkezés és a koszovói miniszterelnök erre azzal válaszol, hogy “politikai és logisztikai segítséget ajánlanak az Albániával való testvéri kapcsolatok erősítése érdekében”.

Az USA is beszáll a buliba?

Akár kér belőle, akár nem, Albániának kezelni kell a segítséget, és ilyen kéretlen segítséget nyújt az utóbbi napokban az Egyesült Államok is Albániának.

Yuri Kim amerikai nagykövet azzal a jó tanáccsal látta az albánokat, hogy “ha albánként változást szeretnének a hazájukban, akkor szavazzanak a változásra”, és ne adják el a szavazatokat a bűnözőknek, mivel a szavazatok vásárlása bűncselekmény.

– Ha bűnözőket akarsz, akkor április 25-én szavazz a bűnözőkre

– vonta le a következtetéseket a fentiekből a nagykövet asszony egy televíziós interjúban, majd alig burkoltan “lebűnözőzte” Edi Ramát és társait az albán parlamentben.


– Az albánok, akikkel az országban mindenhol találkozom, azt mondják, hogy a korrupció ott van az orruk előtt, és büntetlenül ott van egészen a parlamentben ülő bűnözőkig. Nos, ez a jelenlegi helyzet. A választás a te hatalmad. A szavazat a hatalmad

– tette hozzá a nagykövet asszony, aki azzal a tanáccsal buzdította szavazásra az albániai választókat, hogy amit tesznek, ahogy szavaznak, annak meg kell egyeznie azzal, amit mondanak.
_________________
Forrás: Twitter

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava