Connect with us

Bűnügy

MOST IS MEGÚSSZA? Belgrádban fejbelőtték azt a férfit, akit a Magyarországon raboskodó Dér Csabának kellett volna megölnie

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Strahinja Stojanović meggyilkolása óta éppen egy hónap telt el, és itt az újabb merénylet. Belgrádban, a Duna és a Száva torkolatánál található Ušće bevásárlóközpont parkolójában fejbelőtték Aleksandar Šaracot (35), amikor az autója felé tartott. A támadó hátúról két golyóval is megsebesítette a férfit. Az első jelentések szerint Šarac kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe, később azonban kiderült, hogy az orvosok még küzdenek az életéért, de állapota rendkívül súlyos.

Negyedszerre talán sikerült

A merénylet délután fél öt körül történt, a támadó állítólag piros kabátot, sapkát – és a járványügyi intézkedéseknek megfelelőlen – orvosi maszkot viselt – az utóbbit nyilván azért, nehogy megfertőzze áldozatát.

A merénylő menekülés közben eldobta, vagy elvesztette a bűncselekmény elkövetéséhez használt fegyvert, amelyet a rendőrség a helyszín közelében megtalált.

A bevásárlóközpontot negyedórára lezárták, amíg a rendőrség begyűjtötte a biztonsági kamerák felvételeit, amelyek talán segítenek a támadás körülményeinek és elkövetőjének felderítésében.

A hasonló merényleteket Szerbiában “sačekuša” néven emlegetik, ezek lényege az, hogy a támadó akkor ront rá az áldozatára, amikor az éppen az autójával foglalatoskodik, vagy már a kocsiban ül.

A nyomozók ellenőrzik azt is, hogy Šarac milyen útvonalon érkezett a bevásárlóközpontba, feltételezhető ugyanis, hogy valaki követte, és mozgásáról tájékoztatta a támadót, aki később a garázsban kétszer is fejbe lőtte.

– A bevásárlóközpontban voltunk, amikor a lövöldözés történt. Lementünk a gyerekekkel, és indultunk volna haza, amikor megláttuk a rendőröket és a mentőket, akik újraélesztették, és hordágyon vittek egy férfit a rohamkocsihoz. Mivel most ujjlenyomatokat vesznek a környező autókról, nem férhetünk hozzá a kocsihoz

– mondta az Ušće bevásárlóközpont egyik látogatója, aki az áldozat közelében parkolt.

A bűnözés művészete

Aleksandar Šarac az Interpol által is nyilván tartott Pink Panthers, balkáni bűnözői csoport tagja, amely általában, de nemcsak nyugat-európai ékszerüzletek kirablásával foglalkozik.

Becslések szerint ennek a bűnszervezetnek 200-250 tagja van Szerbiából, Montenegróból, Horvátországból, Macedóniából és Bosznia- Hercegovinából.

Módszerük alapvető jellegzetessége a gyorsaság, egy rablás legfeljebb két percig tart, de van amikor egy perc alatt végeznek.

Ez a csoport hajtotta végre a szervezett bűnözés történetének legmerészebb lopásait, amelyeket az egyik kriminológus a “bűnözés művészetének” nevezett.

A bűnüldöző szervek úgy vélik, hogy a csoport több mint félmilliárd dollárt rabolt össze.

Több kontinens számos országban és több kontinensen működnek, a nevükhöz kötődik Japán legsikeresebb rablása, de ott hagyták kezük nyomát Svájcban, Franciaországban, Németországban, Monacoban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Egyesült Arab Emírségekben. A lista nem a teljeség igényével készült.

A Pink Panthers csoport bűncselekményeiről dokumentumfilm is készült 2013-ban, amely 51 másfél-két perces részletben fenn van a You Tube-on.

A negyedik próbálkozás

Aleksandar Šarac ellen már harmadik alkalommal kíséreltek meg merényletet az utóbbi 26 hónapban, és egyszer 2012-ben is el akarták tenni láb alól.

Legutóbb a Magyarországon raboskodó Dér Csaba kapta a feladatot, hogy végezzen Šaraccal, de ő tévedésből Šarac egyik rokonát lőtte le Belgrád Banovo Brdo városrészében.

Ezt megelőzően szintén tévedés történt, amikor a merénylők bombát dobtak Vukašin Vuleta Avdalovićnak, a szerb kosárlabda válogatott és a Partizán játékosának a házára.

A támadás azonban nem a rendőrség előtt ismeretlen Avdalovićnak, hanem a szomszédban lakó Šaracnak szólt.

Legelőször, nyolc évvel ezelőtt szintén bombát dobtak a házára, de akkor is megúszta a merényletet.

Most viszont a halál kapujában van.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava