Connect with us

Balkán

FAKE NEWS: Médiumok a Balkánon, avagy a lelkekért vívott harc

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

faking news
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc


Oroszország egyre aktívabbá válik a Nyugat- Balkánon és mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy az EU-ba és a NATO-ba még fel nem vett térségbeli államok belépjenek az euróatlanti integrációs szervezetekbe. A számos fronton vívott harc egyik fontos terepe a média világa.

Bombasztikus címek, gyanús tartalom

“Emberek millióit ölik meg – a bolgárok elítélik, hogy az EU nem kér az orosz vakcinából”, “Oroszország többé nem ugrik a Nyugat provokációira és ultimátumaira”, “Navalnij hívei nem ellenzékiek, hanem a NATO ügynökei”, “Forró jókívánság a Fehér Házból, bárcsak Szerbia eltűnne” – csak néhány cím a nyugati balkáni államoknak szánt orosz propagandát terjesztő internetes oldalakról. A minőség és a következetesség nem feltétlenül követelmény, ami abból is látszik, hogy az emberek millióit megölő EU-val foglalkozó cikk alatt egy olyan anyag olvasható, amely szerint az EU tárgyal a Szputnyik V gyártóival, akik viszont még nem adták be az unió hatóságainak az engedélyezési kérelmet.

A Sputnik Srbija a legnépszerűbb orosz hírportál a Nyugat- Balkánon, és sokkal több, mint egyszerű internetes újság

A Kreml propagandáját terjesztő oldalak két csoportra oszthatóak. A médiumok egy része, például az RT (Russia Today), valamint a Sputnik Srbija nyíltan vállalja, hogy orosz pénzből és orosz vezetés alatt működik. A Sputnik Srbija a legnépszerűbb orosz hírportál a Nyugat- Balkánon, és sokkal több, mint egyszerű internetes újság: a portál híreit rádióadók és további híroldalak tucatjai terjesztik tovább, s így gyorsan eljutnak a hallgatókhoz és az olvasókhoz a szép számmal adagolt álhírek és csúsztatások is. Például azok, amelyek szerint az EU egyáltalán nem segített a térség országainak a Covid-19–járvány elleni küzdelemben. Sokszor el is veszik a Sputnik, mint forrás: a boszniai szerb hírügynökség, az SRNA rendre saját anyagként adja tovább az orosz oldalról letöltött információkat.

Hasonló a Russia Beyond nevű oldal is, amely 14 nyelven – egyebek mellett szerbül, horvátul, makedónul és szlovénül – ontja az orosz propagandát.  Itt a technológia rovatot az Sz-500-as orosz légvédelmi rendszerről szóló cikk vezeti, az oldal vezető anyaga pedig arról mesél, hogy a Szputnyik V vakcina a Szovjetunió szétesése óta eltelt évtizedek legfontosabb orosz felfedezése.

Rejtőzködők és szuperterjesztők

Jócskán akadnak olyan oldalak is, amelyek rejtőzködnek, az in4s.net például szerbiai híroldalnak igyekszik eladni magát, igaz, azért ott is kilóg a lóláb. Az oldal egyik rovatát például “Orosz szemszögnek” nevezik, nem mintha a többi rubrika más véleményt tükrözne, s a szerkesztőség sem Szerbiában van: a médium hivatalos címe Kubában (!) található, a szerb nyelven megjelenő oldal főszerkesztője pedig egy Félix Savón nevű kubai úriember. Róla annyit tudni, hogy háromszoros olimpiai ökölvívó bajnok, aki 2018-ban azzal került be a hírekbe, hogy a vádak szerint nemi erőszakot követett el egy kiskorú ellen. Ugyancsak rejtegeti a valós hátteret a sedmica.me nevű montenegrói honlap is, ám a cikkek elemzése nem hagy kétséget afelől, hogy kik állnak a híroldal mögött.

Az orosz kötődésű médiumok részét képezik annak a hatalmas propagandagépezetnek, amelyben ott vannak a közösségi oldalakra szánt posztok ezreit ontó troll-gyárak

A boszniai Szerb Köztársaságban az infosrpska.ba hírportál mögött is részben orosz hátteret sejtenek, ennek az oldalnak az a fő feladata, hogy elsőként tegyen közzé bombasztikus, ám annál kevésbé igaz híreket, amelyeket a fősodorba tartozó boszniai szerb médiumok már átvehetnek az infosrpskára hivatkozva. Az infosrpska feltűnően nem árul el semmit a tulajdonosokról és a szerzőkről, ezt a szerkesztőség azzal magyarázza, hogy a névtelenségbe burkolódzással kívánják megvédeni a munkatársakat az esetleges fizikai támadásoktól.

A szakértők szerint nem azzal van a baj, hogy Oroszország legitim érdekeivel összhangban tájékoztatja a Nyugat- Balkánon élőket is, hanem azzal, hogy az orosz, vagy orosz kötődésű médiumok részét képezik annak a hatalmas propagandagépezetnek, amelyben ott vannak a közösségi oldalakra szánt posztok ezreit ontó troll-gyárak, valamint a Moszkvával együttműködő európai politikai pártok képviselői is. Ez pedig azt jelenti, hogy az orosz propaganda több szinten és több csatornán érkezik: Jevhen Fedcsenko, a Stop Fake nevű kijevi civilszervezet vezetője szerint ugyanaz az üzenet a hallgatóság különböző rétegeinek szellemi szintjéhez igazodva többszörösen jelenik meg a médiumokban.

A Kreml-párti véleményeket a független újságírás eszközeivel lehet ellensúlyozni

Többes cél

Az orosz médiabefolyással Moszkva egyrészt alá akarja ásni a nyugati típusú demokráciákba vetett bizalmat, és emellett csökkenteni kívánja az euróatlanti integrációs szervezetek, elsősorban az Európai Unió és a NATO népszerűségét. Ugyancsak cél annak bizonyítása, hogy Oroszország visszatért a nemzetközi politika színpadára és így fontos tényezővé vált a Balkánon is. Dimitar Becsev bolgár politológus szerint egy kis bosszúvágy is mozgatja Moszkvát.

– Gazdasági, társadalmi és földrajzi okok miatt a volt jugoszláv tagköztársaságok többsége és Albánia a Nyugat felé orientálódik. A Boszniában, Szerbiában és Montenegróban kiharcolt orosz befolyás leginkább alkueszköz a Nyugattal vívott versenyben, s Moszkva ugyanazt kívánja tenni, amit az USA és az EU tett Oroszországgal. Ha a Nyugat megjelenik Oroszország hátsó udvarában, Moldovában, Ukrajnában vagy éppen Grúziában, akkor Moszkvában úgy vélik, Oroszországnak joga van ugyanerre Európa közepén

írta az elemző.

Szerinte küzdeni kellene az orosz médiabefolyás ellen, a Nyugatnak támogatnia kellene azokat az alternatív médiumokat, amelyek függetlenek a térség államaitól, illetve oligarcháitól.

A Kreml-párti véleményeket a független újságírás eszközeivel lehet ellensúlyozni. A propagandára nem ellenpropagandával kell válaszolni, a független médiumoknak is nyitottnak kell lenniük az EU és a NATO bírálatára. A hatalmon lévők kitartó ellenőrzésével lehet elejét venni a külföldi szereplők rosszindulatú befolyásának

– vélekedett Becsev.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Balkán

SZUPERKARTELL: Világszerte 49 bűnözőt kaptak el, sokan közülük a Balkánról származnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Europol e1669721700687
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Blic úgy tudja, hogy 115 kilogramm kokain csempészésével összefüggésben tartóztattak le két szerb férfit Amsterdamban. Mindketten “ismert” szülőktől származnak, illetve maguk is ismeretségre tettek szert, egyikük válogatott focista volt, a másik pedig neves alvilági szereplő. Sok szálat próbálunk itt felgöngyölíteni, és a cikk végére az derül ki, hogy a napokban Európa-, illetve világszerte 49 bűnöző került rendőrkézre, akik állítólag Titónak dolgoztak, és az Európába érkező kokain egyharmadát mozgatták. A “Sivatagi fény” műveleti nevet viselő akcióban 30 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök.

Hogyan működött?

Nyolc embert kaptak el a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség, a szerb titkosszolgálat, a BIA és a szerb rendőrség, valamint Belgium, Hollandia, az Europol és az Eurojust együttműködése révén, ennek során 115 kilogramm kokaint foglaltak le.

A gyanú szerint a bűnözői csoport tagjai nagy mennyiségű, dél-amerikai eredetű kokain szállítását szervezték meg Rotterdam kikötőjébe, ahonnan a belgiumi Arlon városába vitték tovább a drogot.

A bűnözők fedőtevékenységet is folytattak egy bejegyzett betonlap viszonteladó cégen keresztül, amely Luxemburgban vásárolta a lapokat. Ezeket egy arloni raktárban cseréltek le olyan lapokra, amelyekbe a kábítószert rejtették.

A belga rendőrők összesen 22 betonlapot találtak, amelyek mindegyike három, egyenként 1120 gramm súlyú kokaint tartalmazott, a hangárban összesen 103 ilyen csomag volt.

A szerbiai ügyészség közlése szerint az Arlonban talált kábítószer következő állomása a németországi Trier lett volna, majd a betonlapokat árusító cég londoni raktára, ahonnan a kábítószer piacra dobását szervezték.

A montenegrói kapcsolat

A nyolc letartóztatott személy közül kettő a belgrádi Vračarci csoport tagja, a többiek közvetlenül a kavači klánnak “dolgoztak”.

A bűnözői csoport valójában a montenegrói kavači klán nyugati nyúlványa, a nyolc őrizetbe vett személy közül kettőnek felmenői is ismertek voltak, így vagy úgy.

Az egyik Dušan Petković, aki a Kis- Jugoszlávia focicsapatában vett részt a 2006-os világbajnokságon, a csapat szövetségi kapitánya édesapja, Ilija Petković volt.

A másik őrizetbe vett személy Damjan Roganović, akinek az apja, Milan Roganović az alvilágból “emelkedett ki”, és Rogo néven tevékenykedett az Amerika nevet viselő bűnözői csoportban, amíg 1997-ben nem ölték meg Belgrádban.

Ez a gyilkosság része volt a 1997-ben dúló bandaháborúnak, a most őrizetbe vett Damjan Roganović mindössze három éves volt, amikor a két támadó több tucat golyót röpített az apjába.

Petković – aki évek óta Roganović anyjával élt együtt – korábban az OFK Beograd labdarúgó csapat vezetésével működött együtt, de már régen nincs a klubban.

Belgrád és Dubaj

Szombaton Belgrádban kapták el a szerb sajtóban Vuk V. néven emlegetett férfit, aki a fent említett nyolc személy egyike.

Vuk V. szerb állampolgár, de életvitelszerűen régóta Luxemburgban tartózkodott, Belgrádban bérelt lakása volt, amelyben elfogták. A lakásban több laptopot és telefont találtak, amelyek titkos kódokat használtak, ezek megfejtése folyamatban van.

A holland rendőrség és az Europol együttműködésének köszönhetően közben őrizetbe vettek egy boszniai számazású férfit, aki a volt jugoszláv diktátor, Tito nevét használta fedőnévként.

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) már tavaly azt állította, hogy egy titokzatos balkáni férfi, aki a Tito nevet viselte, szervezi Közép- Európa kábítószerrel történő ellátását. Egy nagy nemzetközi akció során tavaly szeptemberben 2,6 tonna kokaint zsákmányoltak a rendőrök, és 61 embert vettek őrizetbe, állítólag ennek a kábítószernek a beszerzése is Tito nevéhez köthető.

Balkáni sajtóértesülések szerint a Tito név mögött a boszniai származású Edin Gačanin bújik meg, aki ugyan holland állampolgár, de Dubajban élt mindezidáig, és onnan szervezte a nagy szállítmányok célba juttatását, alakját a mexikói El Chapóhoz, vagyis a Köpcöshöz hasonlították.

Állítólag ő áll annak a piramisnak a csúcsán is, amely a kavači klánt és Vračarci bűnözői csoportot is magában foglalja, és “Tito és Dino”, vagy egyszerűen csak “Szuperkartell” néven vált ismertté.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava