Connect with us

Bosznia

LIPÁNAK NINCS VÉGE: Mégsem szűnik meg a migránstábor, avagy ha nem megy Mohamed a konténerhez, akkor a konténer megy Mohamedhez

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Nyolc-kilenc hónapos huzavona után mégis megszületett a döntés, hogy befogadó központ épül a Bihács közelében lévő Lipában. A jelenlegi tábor így nem szűnik meg, hanem átalakul, ami mégsem a migránsok ridegtartását eredményezi Bosznia- Hercegovinában. Ezzel egyúttal csökken a veszélye annak, hogy a mintegy ezerötszáz lipai migráns egy része visszatérjen Szerbiába, és a magyar határnál próbáljon szerencsét.

Kőhalom meg néhány rongydarab

Dél körül még az a forgatókönyv volt érvényben, hogy kétszeri halasztás után hétfőn (december 21) végképp szélnek eresztik a lipai sátortábor lakóit, akiknek a csillagos égen kívül semmilyen más alternatívát nem kínálnak fel.

A lipai tábor bezárását Peter Van der Auweraert, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) boszniai misszióvezetője kezdeményezte. Szerinte a helyzet elviselhetetlenné vált a táborban, ahova az áram és a víz soha nem érkezett meg.

Nem úgy a másfélezer migráns, akik körülbelül tízszerannyian vannak, mint az egy évvel ezelőtt bezárt vučjaki tábor lakói, körülbelül tízszer akkora sátrakban.

Az áramot a tábor számára egyelőre a generátorok szolgáltatják, a téli körülmények közepette azonban nem könnyű oda szállítani az üzemanyagot az igencsak rossz állapotban lévő bekötőúton.

Amikor tavaly télen arra jártam, akkor a tábornak még nyoma sem volt, de a 2-3 méteres átmérőjű kráterektől lehetetlen volt megközelíteni autóval a települést.

Peter Van der Auweraert videója számomra arról tanúskodik, hogy nyolc-kilenc hónap alatt nem csak a döntés nem született meg a tábor sorsáról, hanem a körülbelül két kilométer hosszú bekötőút sebeit sem sikerült begyógyítani.

Az illetékesek bizonyára úgy voltak vele, hogy minek oda utat építeni, ahol jövőre már esetleg csak kőhalom marad, meg néhány rongydarab, ha a tábort tényleg bezárják.

Mohamed és a konténer

Bosznia- Hercegovinában úgy gondolják, hogy migránstábort legjobb decemberben felszámolni, bizonyára ilyenkor van a szezonja.

A vučjaki tábort tavaly decemberben szüntették meg, és most egy migránshajszál híján a lipai sátortábor is ugyanerre a sorsa jutott.

A pénteki és a szombati halasztást követően azonban a bosznia-hercegovinai minisztertanács hétfőn megjámborodott, és egyhangúlag úgy döntött, hogy befogadó központot hoznak létre nagyjából ott, ahol a jelenlegi lipai tábor van.

Nermin Kljajić, bosznia-hercegovinai belügyminiszter kijelentette, hogy a tervek szerint a Bira befogadó központban lévő konténereket helyezik át Lipába, miután a bihácsi városvezetés “ellenséges gesztusnak” tekintette, hogy a migránsokat vigyék be vissza a Birába, amely korábban a migránsok gyűlekezőhelye volt.

Ezek után teljesen logikus, hogy ha nem mehet Mohamed a konténerhez, akkor a konténer megy Mohamedhez.

Edita Selimbegović, a Nemzetközi Migrációs Szervezet tájékoztatásért felelős megbízottja azt mondta, hogy a fordulatról egyelőre ők is a sajtóból értesültek, de jó lenne minél előbb megoldást találni, mert igen súlyos a helyzet a lipai táborban.

Szarajevói lapértesülések szerint a táborban mintegy 1,5 ezer migráns tartózkodik a fűtetlen sátrakban, miközben a víz a zuhanyozókban belefagyott a csövekbe, ezért a higiénés helyzet sem szívderítő. Ennél már csak az lehet rosszabb, amikor a kés fagy bele a levegőbe a verekedő migránsok kezében.

A körülményes körülmények

Délutánra a részletek is kiderültek.

A szarajevói összboszniai kormány úgy döntött, hogy Lipában konténerekből puzzleznek össze egy 1,5 ezer férőhelyes befogadó központot, amelynek létrehozásával a bosznia-hercegovinai idegenrendészeti hivatalt bízzák meg, miközben rendezik a Bihács város tulajdonában lévő földterület körüli jogi kérdéseket.

A befogadó központ adminisztratív jellegével kapcsolatban kiderült, hogy Bihács városán kívül a biztonsági minisztérium tárgyal az illetékes Una- Sana Kanton kormányával, az idegenrendészettel, a Nemzetközi Migrációs Szervezettel és még sok más intézménnyel, ügynökséggel és szervezettel egy memorandum aláírásáról az együttműködés módjáról és a kölcsönös segítségnyújtásról a lipai központ létrehozása érdekében.

Mindeközben egyetlen konténer sem ment előre egyetlen centit sem, azt azonban már most megjegyezte a bosznia-hercegovinai kormány, hogy a lipai tábor fenntartásához szükséges pénzt donoroktól szeretnék összetarhálni, jó balkáni módra.

Ja, és ami fontos, mindez akkor lép életbe, amikor megjelenik a hivatalos lapban, ha csak a kantonális és a bihácsi városi hatóságok nem meszelik el, szerintük ugyanis a befogadó központ létesítéshez hozzá kell járulnia a kantonális epidemiológiai hatóságnak és a kantonális belügyminisztériumnak, a bihácsi városi tanácsnak és a kantonális közgyűlésnek, és ki tudja, hogy ki a fittyfenének nem.

És akkor arról még nem beszéltünk, hogy mit szól mindehhez a boszniai szerb Churchill, azaz Milorad Dodik, az éppen aktuális államfő a szerb szavazók és a daytoni szerződés jóvoltából.

Dodik most éppen házikaranténban van, mert látott valakit, aki koronavírusostól fertőződött meg. Ezt az időt valószínűleg arra használja ki, hogy aranyat mosson és ikonokat festegessen.

Ezek után bizonyára kicsit jobban érthető, hogy miért nem működik Bosznia- Hercegovina. Szálem alejkum.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia11 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava