Connect with us

Bosznia

LOPOTT TÁRGYAK OSZTÁLYA: Az oroszok visszaadják az ajándékba kapott ikont, amely felkeltette az Interpol érdeklődését is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukrajnai csetnikekjpg
A cikk meghallgatása

Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy visszaadják az adományozónak azt az ikont, amelyet Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kapott Milorad Dodiktól, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjától. Az orosz Szputnyik hírügynökség szerb nyelvű honlapja szerint Moszkva ezzel szeretné lehetővé tenni, hogy az Interpol bevonásával tisztázódjon a mintegy háromszáz éves műremek eredete. Az adományozást követőn Ukrajna bejelentette igényét az ikonra, Milorad Dodik viszont még nem kommentálta az orosz külügyminisztérium bejelentését, inkább karanténba vonult.

A csodatevő Szent Miklós

Lavrov szarajevói látogatása során kapta ajándékba az aranyozott ikont, amiről a boszniai szerb hírügynökség, a Srna is beszámolt, Dodik pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) pedig feltett egy fényképet a Twitterre.

Lehet, hogy ha ezzel nem dicsekednek el, akkor soha nem derül ki, hogy a műalkotás eredete körül problémák merülhetnek fel.

A Luganszkból származó 18. századi ikon hátoldalán ugyanis egy piros viaszpecsét látható a következő felirattal: “Szovjetunió, Oktatási Népbizottság. Ukrnauka, Odesszai Regionális Bizottság”.

Mindez arról tanúskodik, hogy az ikont nem egy bosznia-hercegovinai szerb remete festette szabad óráiban.

Milorad Dodik boszniai szerb vezető egyelőre nem kommentálta az orosz külügyminisztérium bejelentését, inkább házi karanténba vonult, miután látott olyat, illetve találkozott valakivel, aki koronavírustól fertőződött meg – ami ezekben a járványos időkben egyáltalán nem meglepő.

Közben a bosznia-hercegovinai szerb ügyészség bejelentette, hogy Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter kérésére megnyitotta az “ikon dossziét”.

Szerb önkéntesek

A bosnyák sajtó most azt találgatja, hogy az Ukrajnában harcoló szerb önkénteseknek, közük lehet-e az ikon bosznia-hercegovinai feltűnéséhez.

Ezt követően már logikusnak tűnik a kérdés, hogy vajon Milorad Dodiknak köze lehet-e az említett önkétesekhez, vagy az ikont nem közvetlenül tőlük kapta, hanem más úton került hozzá, amit ő nem ismerhet.

Az ukrán hatóságok állítása szerint mintegy háromszáz szerbiai és boszniai szerb harcol az oroszok oldalán, közülük sokan egy szerbiai “ravnogorai csetnik mozgalom” tagjainak vallották magukat, és korábban az interneten nyilvánosan is eldicsekedtek az ukrajnai harcokban való részvételükkel.

Ennek a mozgalomnak a boszniai szerb területeken is vannak tagjai, néha koszorúzással, néha pedig rögtönzött sorakozókkal riogatnak, bár ennek a gyakorlatnak a koronavírus könnyen véget vethet.

Szerbia és Bosznia- Hercegovina bűncselekményként kezeli, ha állampolgárai külföldi harctereken jelennek meg.

Bosznia- Hercegovinában elsőként Gavrilo Stevićet, (a képen balfelől az első, a guggoló három férfi közül) állították bíróság elé az ukrajnai háborúban történt részvétele miatt, a bíróság azonban felmentette, mert nem találta megfelelően bizonyítottnak Stević bűnösségét.

A vád szerint Stević éppen Lugansk területén harcolt, ahonnan az ikonok is származik, ez persze, még nem jelenti azt, hogy Szent Miklóst ő einstandolta, mint hadizsákmányt.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava