Connect with us

Bosznia

HÁROM BIZTOS: Uniós biztosok a bosznia-hercegovinai migránshelyzet súlyosságára hívták fel a figyelmet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A bosznia-hercegovinai migránshelyzet súlyosságára hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a testület bővítésért és szomszédságpolitikáért, valamint belügyekért felelős tagja. A migránsok főként Szerbiából érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak.

Josep Borrell, Várhelyi Olivér és Ylva Johansson közös sajtóközleményében rámutatott, azok után, hogy a helyi hatóságok szombaton bezáratták az ország északnyugati részében fekvő Lipa községben létrehozott ideiglenes menekülttábort, az országban tartózkodó több mint 3300 migránsnak nincs hozzáférése biztonságos lakhelyhez és alapvető szolgálatatásokhoz.

A közlemény kiadásával párhuzamosan vagy nem sokkal azt követően derült ki, hogy a lipai sátortábort mégsem zárják be, előfordulhat, hogy ehhez európai nyomás is hozzájárult.

A biztosok sürgették a boszniai hatóságokat, hogy a probléma kezelése érdekében nyissák újra a túlterheltség miatt novemberben bezárt bihácsi Bira befogadó központot és a Tuzla városhoz közeli befogadócentrumot.

Felhívták a figyelmet, hogy az illetékes hatóságoknak mihamarább együtt kell működniük a migránsok alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében, úgy hogy a helyi lakosság érdekeit is szem előtt tartják.

Az Európai Bizottság ezen kívül a feszült helyzet kezeléséhez szükséges, további forrásokat különített el az ország számára.

A biztosok emellett leszögezték: az EU továbbra is támogatja Bosznia- Hercegovinát a migráció kezelésében, ideértve a határellenőrzések megerősítését is.

Bosznia- Hercegovinába idén több mint 13 ezer migráns lépett be, de az országnak nincsen elég forrása, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson számukra.

Több befogadó központot is be kellett zárni – többek között a lipait is – az élhetetlen körülmények miatt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava