Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Járvány

VAKCINASZEZON: Ingyenes és önkéntes lesz az oltás Szlovéniában is, ahol akár tízezer kereskedőt bocsáthatnak el

2020 12 07 115228

Olvasási idő: 1 perc

Nemcsak Horvátországban, hanem Szlovéniában is ingyenes és önkéntes lesz az új típusú elleni védő, a ljubljanai erre vonatkozóan elfogadta a nemzeti oltási tervet. A oltása januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával, amelyet első körben 50 ezer embernek szeretnének beadni.

Az oltás mindenkit megillet

Az ingyenes védőoltásra kivétel nélkül mindenki jogosult, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségbiztosítással – közölte a egészségügyi minisztérium munkatársa.

Doroteja Novak Gosarič szerint először az idősotthonok lakói és az egészségügyben dolgozók kaphatják meg a védőoltást.A lakosság beoltása januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával, amelyet első körben 50 ezer embernek adnak be.

Létrehoznak egy külön alkalmazást, amelyen regisztrálni lehet, az oltóközpontokat pedig kórházakban alakítják ki.

A kormány döntése szerint még decemberben megkezdődik a lakosság önkéntes tömeges tesztelése is. Az első, félmilliós szállítmány az antigén gyorstesztekből december 11-én érkezik meg az országba.

Közel tízezer kereskedőt bocsáthatnak el

Közben egyre nagyobb a nyomás a szlovén kormányon, hogy enyhítsen a koronavírus- megfékezésére hozott szigorításokon, és oldja fel az üzletekre, a síközpontokra és a szolgáltatásokra vonatkozó egy részét.

A kereskedelmi ágazat képviselői a kormánnyal folytatott tárgyalásokon kiemelték, hogy a több mint egy hónapja tartó lezárások miatt 750 millió euró forgalomtól estek el, és közel tízezer embert kell elbocsájtaniuk.

A síközpontok is arra figyelmeztettek, hogy amennyiben a helyzet nem változik, a téli szezon elmaradása rájuk nézve is katasztrofális következményekkel járhat.Járványügyi szakemberek szerint a jelenlegi reprodukciós ráta mellett december 19-e után jöhetnének csak az első enyhítések, ekkor kinyithatnának a fodrász- és szépségszalonok, a jövő év legelején pedig megkezdhetik működésüket az óvodák, és elkezdődhet a tantermi oktatás az általános első három osztályában.

A lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalmat azonban majd csak február elején oldanák fel.

Szlovéniában vasárnap 1751 embert teszteltek, ebből 480 koronavírus-fertőzést igazoltak – olvasható a honlapján. A pozitív tesztek aránya így 27,4 százalék volt.

Egy nap alatt 52 beteg halt meg Szlovéniában, ezzel 1796-ra emelkedett a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma a járvány kitörése óta.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: