Connect with us

Járvány

VAKCINASZEZON: Ingyenes és önkéntes lesz az oltás Szlovéniában is, ahol akár tízezer kereskedőt bocsáthatnak el

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2020 12 07 115228
play icon A cikk meghallgatása

Nemcsak Horvátországban, hanem Szlovéniában is ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus elleni védőoltás, a ljubljanai kormány erre vonatkozóan elfogadta a nemzeti oltási tervet. A lakosság oltása januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával, amelyet első körben 50 ezer embernek szeretnének beadni.

Az oltás mindenkit megillet

Az ingyenes védőoltásra kivétel nélkül mindenki jogosult, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségbiztosítással – közölte a szlovén egészségügyi minisztérium munkatársa.

Doroteja Novak Gosarič szerint először az idősotthonok lakói és az egészségügyben dolgozók kaphatják meg a védőoltást.

A lakosság beoltása januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával, amelyet első körben 50 ezer embernek adnak be.

Létrehoznak egy külön alkalmazást, amelyen regisztrálni lehet, az oltóközpontokat pedig kórházakban alakítják ki.

A kormány döntése szerint még decemberben megkezdődik a lakosság önkéntes tömeges tesztelése is. Az első, félmilliós szállítmány az antigén gyorstesztekből december 11-én érkezik meg az országba.

Közel tízezer kereskedőt bocsáthatnak el

Közben egyre nagyobb a nyomás a szlovén kormányon, hogy enyhítsen a koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorításokon, és oldja fel az üzletekre, a síközpontokra és a szolgáltatásokra vonatkozó korlátozások egy részét.

A kereskedelmi ágazat képviselői a kormánnyal folytatott tárgyalásokon kiemelték, hogy a több mint egy hónapja tartó lezárások miatt 750 millió euró forgalomtól estek el, és közel tízezer embert kell elbocsájtaniuk.

A síközpontok is arra figyelmeztettek, hogy amennyiben a helyzet nem változik, a téli szezon elmaradása rájuk nézve is katasztrofális következményekkel járhat.

Járványügyi szakemberek szerint a jelenlegi reprodukciós ráta mellett december 19-e után jöhetnének csak az első enyhítések, ekkor kinyithatnának a fodrász- és szépségszalonok, a jövő év legelején pedig megkezdhetik működésüket az óvodák, és elkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában.

A lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalmat azonban majd csak február elején oldanák fel.

Szlovéniában vasárnap 1751 embert teszteltek, ebből 480 koronavírus-fertőzést igazoltak – olvasható a szlovén kormány honlapján. A pozitív tesztek aránya így 27,4 százalék volt.

Egy nap alatt 52 kovidos beteg halt meg Szlovéniában, ezzel 1796-ra emelkedett a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma a járvány kitörése óta.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava