Connect with us

Szerbia

ÁLLAMALKOTÓ POLITIKUS: A volt külügyminiszter lett a házelnök, a VMSZ államtitkári posztokat kap

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic pastor
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Alakulgat a szerb kormány, miután a na

pokban bejelentették, hogy hárompárti koalíció jön létre, amelyben formálisan a Vajdasági Magyar Szövetség nincs benne. Az új kormány a jelek szerint csak 2022 tavaszáig irányítja az országot, a következő elnökválasztásokkal párhuzamosan ugyanis parlamenti választásokat is tartanak Szerbiában. Egyes vélemények szerint a szerb elnök ezzel szeretne kibújni a legutóbbi parlamenti választásokkal kapcsolatos kritikák alól. Közben Ivica Dačić volt külügyminiszter távozott a külügyi tárca éléről, mert házelnökké avanzsált vagy bukott, ez nézőpont kérdése.

Miért nem maradhat külügyminiszter nélkül Szerbia?

Ana átvette a külügyi tárcát Ivica Dačićtól, aki ezzel ugyan nem távozott a politikai szintérről, de nem lesz része a végrehajtó hatalomnak.

Hivatalos közlés szerint a kormányalakítással megbízott Ana Brnabić az új külügyminiszter megválasztásáig irányítja a tárcát.

Ez elvben azt jelenti, hogy a jövő szerdáig, de a gyakorlatban majd meglátjuk, bár már nem lehet túl sokáig halogatni a kormányalakítást.

Addig azonban formálisan szükség van egy szerb külügyminiszterre, hiszen október 28-án Belgrádba érkezik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, akivel Dačić hivatalosan ezek után már nem tárgyal.

Az viszont nem kizárt, hogy az erősen ruszofil Dačić új pozíciójából kifolyólag fogadja Lavrovot, de az már egészen már kávéház.

Félretették Dačićot, vagy mégsem?

Napok óta nyílt titok, hogy a most már volt külügyminiszter a házelnöki tisztséget kapja meg a szerb parlamentben, amolyan fájdalomdíjként.

Maga az érintett „rosszindulatú és hozzá nem értő” megközelítésnek nevezte azokat a nyilatkozatokat, hogy politikai értelemben degradálták.

Azt viszont beismerte, hogy nehezére esik „lemondásokat aláírni”, amivel sejtette, hogy nem szívesen vált meg a külügyi tárcától.

Ivica Dačić retorikában azonban verhetetlen, így gyorsa áthidalta a váltást, érzékeltetve, hogy „felfelé bukott”.

– Minden állmalkotó politikus számára a legnagyobb megtiszteltetés, hogy a Szerb Köztársaság alkotmányozó és jogalkotó, legfelsőbb képviselőtestületi szervének az elnöke

– mondta a házelnöki tisztségbe áttessékelt volt külügyminiszter.

Az aligha vitatható el Ivica Dačićtól, hogy hatalmas karriert futott be a miloševići Szerbiai Szocialista Párt véresszájú szóvivőjétől az államalkotó politikusi miazmáig.

Tehát alakulgat

A Szerb Haladó Párt koalíciós partnerek nélkül is elegendő mandátummal rendelkezik, de a haladók mégis „koncentrációs kormányt” terelnek össze.

Ez magyarán azt jelenti, hogy sikerült egy tető alá hozni a parlamentbe bekerült szerb pártokat, így ellenzékben csak a kisebbségi bosnyák és albán pártok maradnak, vagyis mindazok, akik nem szerbek.

Szerbiát tehát a következő másfél évben – ha 2022 első felében valóban megtartják a parlamenti választásokat – egy háromtagú koalíció vezeti majd.

A június 21-i parlamenti választáson a Szerbiai Haladó Párt elsöprő győzelmet aratott, és a 250 mandátumból 188-at szerzett meg, így ennek a pártnak a képviseletében a régi-új Ana Brnabić vezeti továbbra is a kormányt.

Bekerült a kormányba a Szerbiai Szocialista Párt is, amely 31 mandátummal a második lett, és miniszteri tárcákhoz juthat az Aleksandar Šapić olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó által vezetett Győzelem Szerbiának elnevezésű lista is, amely mindössze 11 képviselői helyet biztosított magának a szkupstinában.

A VMSZ csak félig-meddig kormánypárt

A Vajdasági Magyar Szövetség a parlamenti választásokat követően szinte elsőként kötötte meg az alkut Aleksandar Vučić szerb elnökkel, amely szerint a VMSZ államtitkári posztokat kap az új kormányban.

A szerb elnök miniszteri posztot is felkínált a vajdasági magyaroknak, a VMSZ elnöke azonban elutasította, indoklása szerint ugyanis az meghaladja a párt képességeit.

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a napokban a Pannon RTV Közügyek című műsorában megismételte, hogy ezután is államtitkári szinten vesznek részt a szerbiai végrehajtó hatalomban, bár szeretnék növelni az VMSZ által delegált államtitkárok számát.

A VMSZ elnökét azóta Belgrádban fogadta a szerb elnök, a találkozóról azonban keveset tudni, így az sem derült ki, hogy növekszik-e a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkárainak a száma.

https://www.facebook.com/pasztorvmsz/posts/194784878779458

Szerbia

STRATÉGIA NÉLKÜL: Kedden meglepetésszerűen befejeződik a tanév Szerbiában

Közzététel:

a megjelenés dátuma

meglepetés, tanév
Szerbiában már csak ma és holnap mennek a diákok iskolába (Forrás: Beta)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Jó két héttel a tervezett tanévzárás előtt, egy június elsején hozott döntés alapján a szerb kormány meglepetésszerűen június 6-ra, vagyis keddre bejelentette a második félév végét, és ezzel mindössze öt napot adott a 2023-as tanév lezárására. A légből kapott döntésnek talán még a diákok sem örülnek, na jó, ők lehet, hogy egy kicsit mégis, de a tanárok, az őket képviselő szakszervezetek és a szakemberek is azt mondják, hogy ez az intézkedés mindenki számára káros. Egyedül a szerb elnök, Aleksandar Vučić gondolja úgy, és erről beszélt is, hogy az iskolaév szinte azonnali lezárása a lehető legjobb döntés, és minderre azért kerülhet sor, mert ő „megértette a szülők igényeit”.

Aki akar, járhat iskolába

A tanév tehát június 6-án véget ér, vagyis addig a tanároknak minden jegyet le kell zárniuk, viszont kötelesek az eredeti dátumig, vagyis június 20-ig megszervezni az egésznapos foglalkozást az iskolákban.

Ez azt jelenti, hogy hivatalosan tanítás ugyan nem lesz, de azok a diákok, akik szeretnének, továbbra is járhatnak iskolába.

Az iskolaigazgatóknak június 2-án megküldött utasítás szerint a 2022/2023-as tanévre vonatkozó eredeti iskolai naptárban szereplő oktatási napoktól öt százalékban lehet eltérni, és a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt május 3-i tragédia miatt a kormány él is ezzel a lehetőséggel.

meglepetés, tanév, iskola

A tanároknak és az iskoláknak így június 6-áig javaslatot kell tenniük a záróosztályzatokra – mindenki a magasabb osztályzatot kapja – amiről időben tájékoztatni kell a diákokat és a szülőket, illetve adott esetben a gyerekek törvényes képviselőit.

A tanároknak meg is kell indokolniuk a jegyeket, és arra is javaslatot kell tenniük, hogy aki javítani szeretne, azt hogyan teheti meg.

Június 7-étől 20-áig az iskolákban tarthatók pótórák, valamint kiegészítő és felkészítő órák, de folyhat egyéb, az éves munkatervben szereplő oktatói-nevelői tevékenység is.

A napköziket továbbra is működtethetik az iskolák június 20-áig, de erről a szülőkkel való egyeztetés után javasolt dönteni. Ugyanez vonatkozik az egész napos oktatásra is.

Érettségik az eredeti terv szerint

A nyolcadikosok kisérettségijére és a középiskolások záróvizsgájára az eredeti tervek szerint kerül majd sor, ahogy az összes pótvizsgára, zeneiskolai és egyéb éves iskolai vizsgákra is.

A szakiskolákban a gyakorlati órákat és a munka mellett történő tanítást az éves munkaterv alapján folytathatják az iskolák.

Ami a kirándulásokat illeti, azok is a terv szerint zajlanak, sok általános iskolában ugyanis éppen a júniusi időszak az, amikor a diákok valamelyik szerbiai nevezetességhez látogatnak el.

Mi történik a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában?

Abban a belgrádi iskolában, ahol az összesen tíz halálos áldozatot követelő tömeggyilkosság történt, napról napra több egyre több tért vissza az iskolapadba az elmúlt egy hónapban.

A diákok többsége úgy döntött, hogy tanulni és barátkozni szeretnének, és ezzel egyetemben az iskola és a szakemberek is úgy ítélték meg, hogy a tanítás klasszikus formája nagyon megterhelő lenne a diákok számára.

Hétről hétre új tantervek készültek, beszélgetések folynak a diákokkal és a szülőkkel, pszichoterápiás foglalkozások zajlanak, és ezek nagyon látogatottak.

Mindezeket a foglalkozásokat addig szervezik meg, amíg az illetékesek úgy érzik, hogy szükség van rájuk.

Elnöki vélemény

A tanév lezárása a lehető legjobb megoldás Aleksandar Vučić szerb elnök szerint, aki azt mondta, hogy erről megbeszélést folytatott a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt gyilkosság áldozatainak szüleivel.

– Megértettem a szülőket, akik kisebbségben vannak, de tisztelem a többséget is, akik úgy gondolják, hogy a gyerekeknek az iskolában a helyü, hogy barátkozzanak, szocializálódjanak

– mondta a szerb elnök, aki ezáltal tudatta, hogy megérti mindazokat a szülőket, akik ez a tragédia után képtelenek visszaengedni az iskolába a gyerekeiket.

Az elnök szerint a szerb kormánynak kicsit több időt kellett volna fordítania annak elmagyarázására, hogy miként zajlik az idő előtti tanévzárás.

A sajtóból értesültek

Vesna Vojvodić Mitrović, az oktatásügyi dolgozók Függetlenség ágazati szakszervezetének szóvivője a döntést követően azt mondta, hogy a kormány rendelete a tanév szinte azonnali befejezéséről erőszakos, átgondolatlan és minden szempontból káros az oktatásügyi rendszerre.

– Mi ezt a döntést az erőszak egyik formájaként éltük meg, emellett pedig megalázónak érezzük, hiszen mi is a sajtóból értesültünk a kormány rendeletéről, amit a gyakorlatban tulajdonképpen lehetetlen betartani. Keddig le kell zárni az osztályzatokat, miközben vannak kollégák, akiknek csak szerdán lesz órája egyes osztályokkal.

A szakszervezet tagjai felhívták a figyelmet arra a technikai problémára is, hogy az elektronikus napló nem teszi lehetővé, hogy a már lezárt jegyeket esetleg javítsák, vagyis felvetődik a kérdés, hogy miként zárják le a gyerekeknek az osztályzatait, akik elégedetlenek a jegyeikkel.

A szakszervezet szóvivője szerint az oktatás megszakítása nem a legmegfelelőbb módja annak, hogy a gyerekeket empátiára, erőszakmentességre neveljék.

Milorad Antić, a Szakközépiskolák Fórumának elnöke hangsúlyozta, hogy komolytalan és elfogadhatatlan egy ilyen döntést az utolsó pillanatban meghozni.

-Az intézményeink csődöt mondtak. Egy ilyen döntés pedig teljesen komolytalan. Meg vagyok döbbenve

– jelentette ki a döntést követően Antić. Véleménye szerint legalább a gyerekeknek mondhatták volna, hogy előbb véget ér a tanév, de van egy hetetek, hogy kijavítsátok az osztályzataitokat.

Az oktatásban dolgozók szerint „ez nem módszer”, véleményük szerint ugyanis mintha azok hozták volna a tanév befejezésére vonatkozó döntést, akik nem értenek az oktatáshoz, és nem tudják, hogyan működik a tanítási rendszer.

meglepetés, iskola, tanév

A miniszterek felkeresték a Vladislav Ribnikar Általános Iskolát (Forrás: Tanjug)

Hasonlóan vélekedik Dobrivoje Marjanović, az Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnökségi tagja is, szerinte ez a döntést egy nem létező terv és stratégia nélkül született, és semmi jót nem hoz, csak kárt okoz az egyébként is válságban lévő oktatási rendszernek.

Elég furcsa az is, hogy az iskolai erőszak megelőzésére alakult tanács három nappal korábban tartott ülésén, amelyen a kormányfő és a miniszterek is jelen voltak, fel sem merült ennek a döntésnek a lehetősége.

Marjanović ezért feltette a kérdést, hogy vajon ki javasolta a kormánynak, hogy a tanárok és a diákok véleményének kikérése nélkül hozza meg a tanév korai lezárására vonatkozó döntését, ami után már nem marad más hátra, minthogy az okozott kárt, a tanügyi dolgozók amennyire tudják, elhárítsák.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava