FORDULAT: Megalakult az új montenegrói parlament, 30 év után először ellenzékben a demokratikus szocialisták

Olvasási idő: 1 perc

Megalakult az új montenegrói parlament szerdán Podgoricában, a képviselők megbízatását hitelesítették, és a házelnököt is megválasztották.

Az új képviselők Aleksa Bečićet, a Demokratikus Montenegró nevű párt elnökét, a Béke a mi nemzetünk listavezetőjét választották meg házelnöknek.

Stratégiailag fontos célkitűzése ennek a parlamentnek, hogy hozzájáruljon a bűnözés és a korrupció elleni küzdelemhez, és hogy támogassa az igazságszolgáltatás területén igencsak szükséges reformokat. És itt mindannyian átesünk egy őszinteségi teszten, hogy kapacitásainkkal összhangban valóban hozzá akarunk-e járulni a bűnözés és a korrupció elleni harchoz

– mondta Aleksa Bečić, a montenegrói parlament újonnan megválasztott elnöke, aki a negyedik és egyben a maga 33 évével a legfiatalabb házelnök Montenegró újkori történelmében.

Az új összetételű törvényhozásban a 81 helyből 41 jutott három, korábban ellenzéki pártnak, amely két héttel ezelőtt koalícióra lépett a közös kormányzás érdekében.

Az augusztus 30-i választáson a Demokratikus Front (DF) által vezetett, Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció 27 mandátumot, a Béke a mi nemzetünk lista tízet, a Feketén-fehéren névvel induló tömörülés pedig négy mandátumot szerzett.

Ellenzékbe került a korábban harminc éven át kormányzó, Milo Đukanović államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) korábbi koalíciós partnereivel együtt.

Mivel a kormányalakítási tárgyalások már megkezdődtek, és a kormánykoalíció pártjai Zdravko Krivokapićot, a Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció listavezetőjét jelölték miniszterelnöknek, várhatóan ő alakíthat kormányt a következő hetekben.

A kormánytöbbséghez tartozó pártok ilyen értelmű kéréssel fordultak Milo Đukanovićhoz, akinek egy hónapja van az új miniszterelnök személyének megnevezéséhez, ez az időszak a parlament alakuló ülésével kezdődik.FORDULAT: Megalakult az új montenegrói parlament, 30 év után először ellenzékben a demokratikus szocialisták FORDULAT: Megalakult az új montenegrói parlament, 30 év után először ellenzékben a demokratikus szocialisták balkanac nagy