Connect with us

Bosznia

KORONÁS HÁBORÚS BŰNÖS: Elvitte a vírus Momčilo Krajišnik volt boszniai szerb házelnököt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

krajisnik
A cikk meghallgatása

Koronavírus-fertőzésbe halt bele 75 éves korában kedden Momčilo Krajišnik, a boszniai szerb parlament elnöke, akit korábban a kilencvenes években elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt ítéltek el. Krajišnik egyik legnagyobb szószólója az úgynevezett Nagy- Szerbia megalkotásának. A “balkáni sors” különös fintora, hogy Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban éppen ma ünneplik először a “szerb egység napját”.

A vírus a fél Krajišnik családot megtámadta

A Momčilo Krajišnik haláláról szóló hírt a banjalukai kórház tette közzé.

A Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök valamikori jobbkezének számító Krajišnikot néhány nappal ezelőtt szállították kórházba, a helyi sajtó beszámolói szerint életéért napokig küzdöttek az orvosok.

A betegség utolérte egyik fiát is, akit a fertőző osztályon ápolnak, és szintén a vírus következtében halt meg egyik unokaöccse, aki néhány belgrádi vendéglő tulajdonosa volt.

Momčilo Krajišnik a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének első elnökeként tevékenykedett 1992-1995 között, de nemcsak ezért marad fenn a neve.

Háborús bűnök elkövetése miatt üldözték

Momčilo Krajišnikot 2000 áprilisában fogták el a NATO vezette békefenntartó erők francia kommandósai a kelet-boszniai Pale közelében.

A nem szerb lakosság elüldözéséért és deportálásáért a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék 20 éves szabadságvesztésre ítélte, ám 2013-ban a büntetés kétharmadának letöltését követően szabadon engedték.

Szabadon bocsátását követően hazájában a szerbek hősként fogadták, és állami kitüntetést is kapott a boszniai Szerb Köztársaság vezetésétől.

A “balkáni sors” különös fintora

Krajišnik egyik legnagyobb szószólója volt az úgynevezett Nagy-Szerbia megalkotásának, vagyis annak, hogy egyesítsék Bosznia szerbek lakta részét Szerbiával.

A boszniai háborúban több mint százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

A “balkáni sors” különös fintora, hogy Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban éppen ma ünneplik először a “szerb egység napját”.

Azért választották ezt a dátumot a szerb egység napjának, mert a szerbek és szövetségeseik 1918-ban ezen a napon törték át a szaloniki frontot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava