Connect with us

Koronavírus

HEGYET MÁSZTAK: A járványról és a migrációról beszéltek, majd elmentek hegyet mászni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Janez Janša szlovén kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár egyetértett abban, hogy a koronavírus-járvány legyőzéséhez és az illegális migráció megfékezéséhez közös válaszra van szükség. Kurz ezekben a napokban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió öt évvel ezelőtt hibázott, amikor megengedte a menekültek és a migránsok tömeges belépését Európába.

Fény az alagút végén

A szlovén és az osztrák miniszterelnök egyetértett abban is, hogy ősszel el kell kerülni a koronavírus-járvány miatti teljes leállást.

Sebastian Kurz kiemelte, hogy “a vírus elleni küzdelemben már látható a fény az alagút végén”.

– Ausztriának az a célja, hogy bizonyos szabályok és kiigazítások mellett – amennyire csak lehetséges – az iskolák maradjanak nyitva, és őrizzék meg a normális élet működését minden területen

– mondta az osztrák kancellár.

A szlovén miniszterelnök ugyanakkor arra figyelmeztett, hogy a járványveszély nem szűnt meg, és a fertőzöttek száma egész Európában nőtt.

Janez Janša azonban úgy értékelte, hogy a tavaszi időszakhoz képest már enyhébb a betegség lefolyása, és csökkent a halálos áldozatok száma.

Külső és belső határok

Az illegális migrációval kapcsolatban a szlovén miniszterelnök sürgette a határvédelem megerősítését, és felszólított a probléma közös uniós megközelítésére.

Janša úgy vélte, hogy támogatni kell a legsúlyosabban érintett országokat a 2015-höz hasonló állapotok elkerülésében.

A szlovén miniszterelnök a migrációval kapcsolatban aláhúzta, hogy kulcsfontosságú az Európai Unió külső határainak védelme.

Janša és Kurz egyetértett abban, hogy az EU külső határainak védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy a belső határok ellenőrzés nélkül működhessenek.

A közös sajtótájékoztatót követően Janez Janša szlovén miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár elment hegyet mászni.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava