Connect with us

Koronavírus

HEGYET MÁSZTAK: A járványról és a migrációról beszéltek, majd elmentek hegyet mászni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jansa.kurz alps
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Janez Janša szlovén kormányfő és Sebastian Kurz kancellár egyetértett abban, hogy a koronavírus-járvány legyőzéséhez és az illegális migráció megfékezéséhez közös válaszra van szükség. Kurz ezekben a napokban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió öt évvel ezelőtt hibázott, amikor megengedte a menekültek és a migránsok tömeges belépését Európába.

Fény az alagút végén

A szlovén és az osztrák miniszterelnök egyetértett abban is, hogy ősszel el kell kerülni a koronavírus-járvány miatti teljes leállást.

Sebastian Kurz kiemelte, hogy „a vírus elleni küzdelemben már látható a fény az alagút végén”.

– Ausztriának az a célja, hogy bizonyos szabályok és kiigazítások mellett – amennyire csak lehetséges – az iskolák maradjanak nyitva, és őrizzék meg a normális élet működését minden területen

– mondta az osztrák kancellár.

A szlovén miniszterelnök ugyanakkor arra figyelmeztett, hogy a járványveszély nem szűnt meg, és a fertőzöttek száma egész Európában nőtt.

Janez Janša azonban úgy értékelte, hogy a tavaszi időszakhoz képest már enyhébb a betegség lefolyása, és csökkent a halálos áldozatok száma.

Külső és belső határok

Az illegális migrációval kapcsolatban a szlovén miniszterelnök sürgette a határvédelem megerősítését, és felszólított a probléma közös uniós megközelítésére.

Janša úgy vélte, hogy támogatni kell a legsúlyosabban érintett országokat a 2015-höz hasonló állapotok elkerülésében.

A szlovén miniszterelnök a migrációval kapcsolatban aláhúzta, hogy kulcsfontosságú az Európai Unió külső határainak védelme.

Janša és Kurz egyetértett abban, hogy az EU külső határainak védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy a belső határok ellenőrzés nélkül működhessenek.

A közös sajtótájékoztatót követően Janez Janša szlovén miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár elment hegyet mászni.

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split- Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava