Connect with us

Montenegró

MEGSZÁMOLTÁK A SZAVAZATOKAT: Milo Đukanović pártja nyert, de mégsem győzött

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dukanovic crash
A cikk meghallgatása

Montenegróban közzétették a parlamenti választások hivatalos végeredményét. A legtöbb szavazatot a Szocialisták Demokratikus Pártja kapta, ez azonban a jelek szerint nem elegendő ahhoz, hogy “hagyományos koalíciós partnereivel” kormányt alakítson. A jelek szerint a kormányalakítás egyetlenegy mandátumon úszott el.

Hivatalos eredmény

A montenegrói Állami Választási Bizottság megszámolta az összes szavazatot, és ennek alapján bejelentette a 2020-as parlamenti választások eredményét.

Ennek alapján az eddig kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártja 35,06 százalékot kapott, a második helyen a Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció végzett 32,55 százalékkal.

monteengro election

A harmadik helyet a Béke a mi népünk elnevezésű koalíció szerezte meg 12,53 százalékkal, a Feketén-fehéren induló tömörülés pedig 5,53 százalékkal a negyedik lett.

A Montenegrói Szociáldemokratákra a szavazók 4,10 százaléka, a Bosnyák Pártra 3,98 százaléka, a Szociáldemokrata Pártra 3,14 százaléka, az Albán Listára 1,58 százaléka, az Albán Koalícióra pedig 1,14 százaléka adta a szavazatát.

Még három évig el kell viselni

Milo Đukanović köztársasági elnök elismerte, hogy pártjának a koalíciós partnereivel együtt 40 mandátuma van a 81 tagú törvényhozásban, míg az ellenzéknek 41 parlamenti hely jutott.

Három évtized után így várhatóan nem a szocialisták alakíthatnak kormányt, Milo Đukanović azonban 2023-ig mindenképpen az államfői székben marad.

Ha tényleg az eddigi ellenzék alakít kormányt Montenegróban, akkor a következő három évben “zajos kohabitációra” lehet számítani a szerb és oroszbarát kormányzat, valamint az utóbbi időben a nyugathoz dörgölődző Milo Đukanović között.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava