Connect with us

Koronavírus

PCR-IPAR: Megemelkedhet a Magyarországra érkező szerbiaiak száma, közülük sokan Szegeden teszteltetik magukat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ha az utóbbi néhány napban megnövekedett a Magyarországra érkező szerbiai bevásárlóturisták száma, akkor az nem a véletlen műve, a belgrádi Blic című napilap ugyanis hosszabb cikkben számolt be arról, hogy a szerbiai állampolgárok nincsenek teljesen kitiltva Magyarországról. Lehet, hogy a cikk a hétvégén is érezteti hatását, és nagyobb számban érkeznek szerbai állampolgárok vásárolni, pihenni vagy éppen csak rokonokat látogatni Magyarországra.

Két feltétel

Több szerbiai hírportálhoz is eljutott az információ, hogy a sárga és piros jelzésű szomszédos országok állampolgárai legfeljebb 24 órás időtartamra beutazhatnak Magyarországra.

Ez az egyik feltétel.

A másik feltétel az, hogy az államhatártól számított 30 kilométeres sávon belül kell maradniuk.

A határ átlépésének pillanatában a belépni kívánó szerbiai állampolgár nem lehet lázas, viszont az eddigi tapasztalatok szerint a magyar oldalon nem mérnek mindenkit, csak véletlenszerű vizsgálat van.

Vagyis egy kis szerencsével ezt meg lehet úszni, nem kell a klímát mínusz tíz fokra állítani az autóban.

Az előbb említett két feltételt viszont nem érdemes megszegni, mert a 30 kilométer ki van táblázva, és a Blic szerint a magyar rendőrök ellenőrzik is a szabály betartását.

A számítógépes rendszereknek köszönhetően azokat is könnyű kiszűrni, akik túllépik a 24 órát, tehát ennek a szabálynak a kijátszására sem érdemes kísérletet tenni.

A magyar hatóságok mindkét esetben 500 eurós bírságot szabnak ki a szabálysértőkre, ami nem kevés.

De nem ez tartja vissza a szerbiai állampolgárokat, hanem az, hogy ha a két szabály közül valamelyiket megszegik, akkor egy évre kitiltják őket Magyarországról.

Problémamentes a belépés

Megbízható információkhoz a szabadkai ócskapiacon juthat legkönnyebben az érdeklődő, ezért a Blic munkatársai is ott érdeklődtek a határátlépéssel kapcsolatos tapasztalatok iránt.

Az eladók és mások is arról számoltak be, hogy a magyar oldalon simán beengedik a szerbiai állampolgárokat, és az útlevélen kívül semmi mást nem kérnek.

Ennek köszönhetően nem is alakulnak ki sorok, gyorsan át lehet jutni a határon.

– A feleségemmel mentünk Szegedre. Semmit nem kérdeztek, sem azt, hogy hova megyünk, sem azt, hogy meddig maradunk. A szabályok világosak, egy nap és harminc kilométer. A határátkelőkön nincs dugó, hétvégén lehet, hogy több a jármű, de többnyire gyorsan halad a beléptetés

– mondta egy szabadkai férfi, aki arról is beszámolt, hogy a barátainak Szegeden csinálták meg a koronavírus-tesztjét, de ez sem érdekelt senkit.Booking.com

Jó üzlet a tesztelés

A szerbiai állampolgárok közül sokan Szegeden végeztetik el a koronavírussal kapcsolatos gyorstesztet, az antitestek kimutatását és a PCR-tesztet, mindenekelőtt azért, mert hamarabb megvannak az eredmények, mint Szerbiában.

– Szabadkán személyes kérésre nem tesztelnek senkit, más szerbiai városokban pedig sokat kell várni rá. Ha valaki szeretne visszamenni Európába dolgozni, vagy bármi más okból külföldre utazna, akkor elfogadja a magyarországi ajánlatokat

– nyilatkozta egy másik szabadkai férfi, aki tisztában van azzal, hogy a tesztek elkészítése Magyarországon sokkal többe kerül.

Szerbiában “az állami szektorban” egy COVID-teszt 6 ezer dinár, vagyis mintegy 50 euró, ezzel szemben Magyarországon 100, 150 vagy akár 200 eurót is elkérnek a vizsgálatokért, attól függően, hogy milyen jellegű tesztről van szó, és hogy milyen gyorsan van rá szükség.

Van soron kívüli és hétvégi tesztelés is, jó pénzért pedig egy napon belül megvannak az eredmények, így a PCR-teszt birtokában a szerbiai állampolgárok zavartalanul folytathatják útjukat Európa felé, vagyis kiléphetnek a 30 kilométeres övezetből.

A vizsgálatokat két magyar cég végzi, amelyek akkreditált laboratóriumokkal vannak kapcsolatban. Szolgáltatásaikat az interneten, leginkább a közösség médiában népszerűsítik.

– Az időpont egyeztetése kötelező. A két cég soron kívüli gyorsteszteket is kínál, ha viszont kiderül, hogy pozitív az eredmény, akkor erről tájékoztatják az illetékes magyar hatóságokat

– mondta a belgrádi Blic informátora, aki szerint 48 órán belül elkészülnek a rendes eljárásban végzett tesztek is, azaz két nap alatt megvan az eredmény, amelyet e-mailben küldenek ki a páncienseknek.

Egy szerb férfi Twitter-bejegyzése szerint, neki azért kell Szegedre utaznia, mert “ezek a kretének nem engedik a szerbiai magánlaboratóriumoknak a PCR-tesztek végzését”.

Mindehhez hozzátette, hogy ha “a szerbek képtelenek valamire, azon a magyarok keresnek”.

Közben azonban kiderült, hogy Szerbiában is bevonják a PCR-tesztek végzésébe a magánlaboratóriumokat, de mindössze 7-8 jelentkező van, és azok is csak augusztus 15-én kezdik meg a munkát, ráadásul körülbelül ugyanannyiért, vagy még többért dolgoznak majd, mint amennyiért a hasonló magyar cégek.Booking.com

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava