Connect with us

Koronavírus

PCR-IPAR: Megemelkedhet a Magyarországra érkező szerbiaiak száma, közülük sokan Szegeden teszteltetik magukat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horgos corona

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Ha az utóbbi néhány napban megnövekedett a Magyarországra érkező szerbiai bevásárlóturisták száma, akkor az nem a véletlen műve, a belgrádi Blic című napilap ugyanis hosszabb cikkben számolt be arról, hogy a szerbiai állampolgárok nincsenek teljesen kitiltva Magyarországról. Lehet, hogy a cikk a hétvégén is érezteti hatását, és nagyobb számban érkeznek szerbai állampolgárok vásárolni, pihenni vagy éppen csak rokonokat látogatni Magyarországra.

Két feltétel

Több szerbiai hírportálhoz is eljutott az információ, hogy a sárga és piros jelzésű szomszédos országok állampolgárai legfeljebb 24 órás időtartamra beutazhatnak Magyarországra.

Ez az egyik feltétel.

A másik feltétel az, hogy az államhatártól számított 30 kilométeres sávon belül kell maradniuk.

A határ átlépésének pillanatában a belépni kívánó szerbiai állampolgár nem lehet lázas, viszont az eddigi tapasztalatok szerint a magyar oldalon nem mérnek mindenkit, csak véletlenszerű vizsgálat van.

Vagyis egy kis szerencsével ezt meg lehet úszni, nem kell a klímát mínusz tíz fokra állítani az autóban.

Az előbb említett két feltételt viszont nem érdemes megszegni, mert a 30 kilométer ki van táblázva, és a Blic szerint a magyar rendőrök ellenőrzik is a szabály betartását.

A számítógépes rendszereknek köszönhetően azokat is könnyű kiszűrni, akik túllépik a 24 órát, tehát ennek a szabálynak a kijátszására sem érdemes kísérletet tenni.

A magyar hatóságok mindkét esetben 500 eurós bírságot szabnak ki a szabálysértőkre, ami nem kevés.

De nem ez tartja vissza a szerbiai állampolgárokat, hanem az, hogy ha a két szabály közül valamelyiket megszegik, akkor egy évre kitiltják őket Magyarországról.

Problémamentes a belépés

Megbízható információkhoz a szabadkai ócskapiacon juthat legkönnyebben az érdeklődő, ezért a Blic munkatársai is ott érdeklődtek a határátlépéssel kapcsolatos tapasztalatok iránt.

Az eladók és mások is arról számoltak be, hogy a magyar oldalon simán beengedik a szerbiai állampolgárokat, és az útlevélen kívül semmi mást nem kérnek.

Ennek köszönhetően nem is alakulnak ki sorok, gyorsan át lehet jutni a határon.

– A feleségemmel mentünk Szegedre. Semmit nem kérdeztek, sem azt, hogy hova megyünk, sem azt, hogy meddig maradunk. A szabályok világosak, egy nap és harminc kilométer. A határátkelőkön nincs dugó, hétvégén lehet, hogy több a jármű, de többnyire gyorsan halad a beléptetés

– mondta egy szabadkai férfi, aki arról is beszámolt, hogy a barátainak Szegeden csinálták meg a koronavírus-tesztjét, de ez sem érdekelt senkit.Booking.com

Jó üzlet a tesztelés

A szerbiai állampolgárok közül sokan Szegeden végeztetik el a koronavírussal kapcsolatos gyorstesztet, az antitestek kimutatását és a PCR-tesztet, mindenekelőtt azért, mert hamarabb megvannak az eredmények, mint Szerbiában.

– Szabadkán személyes kérésre nem tesztelnek senkit, más szerbiai városokban pedig sokat kell várni rá. Ha valaki szeretne visszamenni Európába dolgozni, vagy bármi más okból külföldre utazna, akkor elfogadja a magyarországi ajánlatokat

– nyilatkozta egy másik szabadkai férfi, aki tisztában van azzal, hogy a tesztek elkészítése Magyarországon sokkal többe kerül.

Szerbiában „az állami szektorban” egy COVID-teszt 6 ezer dinár, vagyis mintegy 50 euró, ezzel szemben Magyarországon 100, 150 vagy akár 200 eurót is elkérnek a vizsgálatokért, attól függően, hogy milyen jellegű tesztről van szó, és hogy milyen gyorsan van rá szükség.

Van soron kívüli és hétvégi tesztelés is, jó pénzért pedig egy napon belül megvannak az eredmények, így a PCR-teszt birtokában a szerbiai állampolgárok zavartalanul folytathatják útjukat Európa felé, vagyis kiléphetnek a 30 kilométeres övezetből.

A vizsgálatokat két magyar cég végzi, amelyek akkreditált laboratóriumokkal vannak kapcsolatban. Szolgáltatásaikat az interneten, leginkább a közösség médiában népszerűsítik.

– Az időpont egyeztetése kötelező. A két cég soron kívüli gyorsteszteket is kínál, ha viszont kiderül, hogy pozitív az eredmény, akkor erről tájékoztatják az illetékes magyar hatóságokat

– mondta a belgrádi Blic informátora, aki szerint 48 órán belül elkészülnek a rendes eljárásban végzett tesztek is, azaz két nap alatt megvan az eredmény, amelyet e-mailben küldenek ki a páncienseknek.

Egy férfi Twitter-bejegyzése szerint, neki azért kell Szegedre utaznia, mert „ezek a kretének nem engedik a szerbiai magánlaboratóriumoknak a PCR-tesztek végzését”.

Mindehhez hozzátette, hogy ha „a szerbek képtelenek valamire, azon a magyarok keresnek”.

Közben azonban kiderült, hogy Szerbiában is bevonják a PCR-tesztek végzésébe a magánlaboratóriumokat, de mindössze 7-8 jelentkező van, és azok is csak augusztus 15-én kezdik meg a munkát, ráadásul körülbelül ugyanannyiért, vagy még többért dolgoznak majd, mint amennyiért a hasonló magyar cégek.Booking.com

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split- Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava