Connect with us

Szerbia

PIROSKA ÉS A FARKASKA: Hazahozzam apádat Németországból, Piroska? BETILTVA!!!

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic es piroska
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Haladó Párt videót tett közzé a június 21-re kitűzött parlamenti választások előtt. A videónak két szereplője van, az egyik maga a szerb elnök, a másik pedig egy nevenincs kislány. Vučić és az ismeretlen kislány utakról, óvodákról, iskolákról és a külföldre távozott szerb állampolgárok beszélget. A videó amolyan 21. századi történet Piroska és a Farkaska stílusban. A szóban forgó kampányfilmet június 1-én minimális szavazattöbbséggel (5:4) betiltotta a szerbiai médiafelügyelet.

Farkaska kérdez

– Mit szeretnél most építeni?

– kérdezi a Farkaska szerepét alakító Aleksandar Vučić, miután a kisvonat egyet füttyentett.

– Utat!

– válaszolja határozottan a kislány, akit jobb híján hívjunk csak Piroskának.

– Rendben van. Építsünk utat! És azt tudod, hogy az emberek miért építenek utakat?

– hangzik a következő kérdés Farkaska szájából.

– Hogy utazhassanak.

– mondja a szerb Piroska.

– Így van. Ha vannak utak, akkor az embereknek több esélyük és lehetőségük van arra, hogy dolgozzanak. És még?

– kérdezi a szerb politikai őserdő rettenthetetlen farkaskája.

– Meglátogathatják a nagymamát és a nagypapát

– vágja rá Piroska.

Mit szeretnél még?

A szerb Piroska elmondja a jóságos Farkaskának, hogy iskolákat szeretne építeni.

– Építsünk még iskolákat?

– érdeklődik nem minden hátsó szándék nélkül Farkaska.

– Aha!

– hangzik a világ összes nyelvén érthető válasz. De mivel egy felvilágosult Piroskáról van szó, ő már tudja, hogy miért van szükség iskolákra.

– Azért, hogy a gyerekeknek legyen hol tanulniuk.

Farkaska erre megígéri, hogy még több óvodát és iskolát építenek. És akkor jön el a pillanat, amikor Farkaska felteszi a keresztkérdést.

– Apukád Németországban dolgozik, igaz?

Piroska bevallja, hogy az édesapja valóban a Fekete-erdőn túl dolgozik.

– Ha lenne egy ötletem és egy tervem, hogy apukádat és minden szerb apát hazahozzam, örülnél-e neki?

Miután köztudomású, hogy a Piroskák mind apásak, a válasz nem is lehet más.

– Ennek örülnék a leginkább a világon.

A gyerekek és a politikai célok

A politikusok előszeretettel használják fel a gyerekeket különböző politikai célokra.

obama

Erre még számtalan példa van.

Viszont ez jó ürügy volt a szerb ellenzék arra, hogy nekimenjen a Farkaskát alakító Aleksandar Vučićnak.

A bírálók nehezményezik, hogy a szerb elnök a Piroskát játszó kislánnyal népszerűsíti a pártját, ezért követelik a videó betiltását.

Ugyanakkor senki sem tekinti összeférhetetlennek, hogy a szerb elnök a Szerb Haladó Párt vezetőjeként pártja mellett kampányol a parlamenti választások előtt.

Egy szerbiai politikai elemző ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy Tomislav Nikolić 2012-ben azzal a kijelentésével nyerte meg az elnökválasztást Boris Tadić ellen, hogy minden szerbek elnöke lesz, és visszalép a pártelnöki tisztségéről.

A kérdés nagyon érdekes, mert Nikolić kampányfőnökét akkor úgy hívták, hogy Aleksandar Vučić.

Az önmagát alakító Cvijetin Milivojević szerb politikai elemző úgy ítélte meg, hogy Aleksandar Vučićnak egyáltalán nem áll szándékában lemondni pártelnöki tisztségéről, bár ezt legalább három éve emlegeti.

– Nemcsak nem szándékozik visszalépni, hanem ezzel éppenséggel manipulálja az állampolgárok választási akaratát, hiszen Szerbia elnökeként minden választáson saját pártjának listavezetőjeként lép fel

– jelentette ki Milivojević.

Ezekután hogy is fejeződhetne be másképp Piroska és a Farkaska története, mint happy enddel.

Vagy talán mégsem? De ez már nézőpont kérdése.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a szerbek lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai (albán) vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron francia elnök.

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy Párizs és Berlin felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava