Connect with us

Koronavírus

KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN: Egy topolyai vállalkozó az első szerbiai beteg, aki Budapestről tért haza, mielőtt rosszul lett
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában először egy topolyai (Bačka Topola) vállalkozónál jelentek meg a világszerte terjedő koronavírus tünetei. A negyvenes éveiben járó férfi éppen a Magyarországon élő nővérétől tért haza, amikor a betegség első jeleit érezte. A hírt bejelentő szerbiai egészségügyi miniszter szerint egyelőre nincsenek teljes információk arról, hogy a férfi kivel került kapcsolatba. A vállalkozó cégénél senki nem betegedett meg, ezért egyelőre zavartalanul folyik a munka.

A múlt héten még nem volt beteg

– A múlt szombaton találkoztam vele Topolyán. Egészségesnek tűnt. Üzleti útra indult Magyarországra, de a nővére is ott él. Úgy tudjuk, hogy a vállalkozó jól van, semmiféle komplikációk nem léptek fel nála. Nem estünk pánikba, odafigyelünk a dolgokra

– nyilatkozta a belgrádi Blic című napilapnak egy topolyai lakos a 43 éves Gy. I. topolyai vállalkozóval kapcsolatban, akit először fertőzött meg a koronavírus Szerbiában.

A BALK nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a vállalkozónál korábban olaszországi vendégek jártak, még minden bizonnyal azt megelőzően, hogy Magyarországra indult. Más források szerint viszont ő volt Olaszországban.

Zlatibor Lončar szerbiai egészségügyi miniszter megerősítette, hogy a férfi valóban Magyarországon járt, ahol az utóbbi időben többször is felkereste Budapesten élő testvérét, majd Szerbiába hazatérve “önkéntes karanténba vonult”, miután a betegség jeleit érezte magán.

– A férfinak 37,4 fokos hőemelkedése van, de jól érzi magát. Jelenleg elkülönített helyiségben tartjuk. Tisztában volt a helyzetével, mert a gyerekeit rögtön a nagyszülőkhöz küldte, mihelyt gyanakodni kezdett a betegségre, ő pedig otthon maradt “önkéntes izolációban”

– nyilatkozta a szerb miniszter.

https://www.facebook.com/subotica/videos/815353145649866/

Zlatibor Lončar hozzátette, hogy megvizsgálták mindazokat, akikkel tudomásuk szerint a férfi kapcsolatba került.

Arról egyelőre nincsenek teljesen pontos információk, hogy a vállalkozó kikkel találkozhatott Magyarországon, vagy esetleg Szerbiában.

A beteg jól érzi magát

A megbetegedést érző férfi először a topolyai egészségházhoz fordult, majd egy szabadkai magánklinikán vizsgáltatta ki magát.

A koronavírusra utaló jeleket először a tüdejéről készült CT mutatta ki. A betegség jelenlétét a kenetvétel eredményei megerősítették.

A férfit a szabadkai általános kórház fertőző osztályán ápolják, ahol megerősítették, hogy “a beteg jól érzi magát”.

Nem hivatalos értesülések szerint a koronavírus enyhébb formája fertőzte meg.

A belgrádi Blic beszámolója szerint a szabadkai kórházban már februárban készen álltak az esetleges koronavírusos betegek fogadására.

A kórházban rendkívüli intézkedéseket vezettek be, miután megérkezett az első megbetegedett személy.

A koronavírus megjelenésének hírére Szabadkán azonnal összehívták a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó bizottságot, amely azonban nem vezetett be rendkívüli intézkedéseket.

A munkások dolgoznak

A vállalkozó cégénél a munkások továbbrais ugyanúgy dolgoznak, mint amikor a tulajdonos egészséges volt.

A cégnél nem változott a munkarend, és rendkívüli intézkedéseket sem vezettek be.

A dolgozók állítólag nem esetek pánikba, mindenki rendszeresen mossa a kezét, és senki sem betegedett meg – kivéve természetesen a tulajdonost, akit az alkalmazottak már egy hete nem láttak.

Ez akár azzal is magyarázható, hogy “önkéntes karanténba” vonult, majd önként jelentkezett orvosi vizsgálatra, ami az illetékes szerbiai egészségügyi hatóságok szerint “a lehető legjobb reakció volt”.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava