Connect with us

Szerbia

HÍRZÁRLAT: Ellenzéki tüntetők vonták zárlat alá a szerbiai közszolgálati televízió bejáratát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

blokada cuvari vatre
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés vezetői és körülbelül kétszáz aktivista nyolc órán át tartotta lezárva a szerbiai állami televízió, az RTS székházának bejáratát. Ez idő alatt senki sem léphetett be a Belgrád központjában, a szerbiai parlament szomszédságában lévő épületbe, de bárki távozhatott onnan. Vuk Jeremić, a szerbiai Néppárt elnöke szerint arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a közszolgálati televízió nem tölti be a törvény által előírt funkcióját. A tüntetők közül senki sem tett kísérletet arra, hogy bemenjen az épületbe.

Hitler és a tábornokok

Vuk Jeremić azzal vádolta meg az állami televíziót, hogy a Szerbiai Haladó Párt vezetésének, nevezetesen pedig Aleksandar Vučić köztársasági elnöknek és kabinetjének parancsait hajtja végre.

Az ellenzéki tömörülés soros elnöke szerint tudatában vannak annak, hogy a tiltakozó akciótól nem várhatnak akkora eredményt, mint amekkorát a szerb elnök médiatanácsadója vagy az államfő egyetlen telefonhívással elér.

vuk jeremic rts

– Nekünk nincs akkora hatalmunk, mint amekkorát az elnök megteremtett magának. Ha ezt nyomásgyakorlásnak szeretnék nevezni, hát tegyék! Mi ezzel szeretnénk elérni az állami televízió felszabadítását.

Vuk Jeremićet azzal szembesítették, hogy az RTS jelenlegi vezetését még azt megelőzően nevezték ki, hogy a Szerbiai Haladó Párt kormányra került.

A szerb ellenzéki politikus szerint Hitler is sok tábornokot örökölt, akik aztán végrehajtották a parancsait.

Jeremić úgy nyilatkozott, hogy nem maguknak követelnek bármit is. Még azt sem kérik, hogy képernyőre kerüljenek.

Tegyék a dolgukat, és tájékoztassák a nézőket mindarról, ami Szerbiában történik!

Elmondása szerint csak azt szeretnék elérni, hogy az állami televízió foglalkozzon a belügyminiszter apja körül kialakult fegyverkereskedelmi botránnyal, egy újságírónő szexuális zaklatásával és egy ellenzéki újságíró házának felgyújtásával is.

– Egész pontosan azt szeretnénk, hogy az állami televízió töltse be közszolgálati szerepét, hogy tegyék a dolgukat, és tájékoztassák a nézőket mindarról, ami Szerbiában történik.

Túsznak érezték magukat

A szerbiai állami televízió vezetése szerint az utóbbi egy évben az RTS alkalmazottjai „egyre nagyobb nyomásnak” vannak kitéve, ami miatt időnként nem képesek szakszerűen végezni a munkájukat.

Példaként megemlítették a március 16-i eseményeket, amikor tüntetők egy csoportja betört a televízió épületébe, követelte a műsorfolyam megszakítását, és az „utca által diktált” szerkesztési politika elfogadását.

– A legfrissebb példa erre a televízió minden bejáratának lezárása, amivel a tüntetők megakadályozták az alkalmazottak és a műsorok vendégeinek munkáját, illetve szabad mozgását. Ez a viselkedés nemcsak megengedhetetlen, hanem nagyon veszélyes is, és csak a biztonsági szolgálat józan viselkedésének köszönhető, hogy sikerült elkerülni a komoly és beláthatatlan következményeket.

A szerbiai televízió vezetése ezért az ország és a világ közvéleményéhez, valamint a hazai és külföldi sajtóhoz fordult, hogy ítélje el az ellenzéki akciót, és bírja jobb belátásra a szervezőket, mielőtt még nem késő.

A televízió vezetése szerint az ellenzék „túszválságot” idézett elő, mert szerintük ez az igazi megnevezése az épület lezárásának.

Atyai gondoskodás

Aleksandar Vučić az ellenzéki megmozdulásra reagálva kijelentette, hogy idegességre semmi ok, mert senki sincs veszélyben.

vucic rts

– Ne idegeskedjenek, senkinek sem esik bántódása, és semmi sem fenyeget, megvédünk mindent, amit kell. Minden rendben lesz, ne idegeskedjenek

– üzente a szerb elnök a francia védelmi miniszterrel tartott találkozója után.

Minden rendben lesz, idegességre semmi ok.

Vučić hozzátette, hogy semmiféle erő alkalmazására nem törekszenek, még arra sem, ami összhangban lenne a törvényekkel.

– Meggyőződésem, hogy minden demokratikus lesz. Szerbia demokratikus ország. Egy kisebb embercsoport aligha képzelheti azt, hogy képes komolyabb erőszakot kiprovokálni. Minden rendben lesz

– mondta „atyai gondoskodással” a hangjában a szerb elnök.

Az ellenzéki akció valóban incidensek nélkül zajlott le, és mindenki boldog volt.

A televízió vezetése kiszabadult a „túszejtők” fogságából, a Szövetség Szerbiért elnevezésű ellenzéki tömörülés pedig elégedetten állapíthatta meg, hogy sikerült áttörni a hallgatás falát, mert az állami televízió kénytelen volt megosztani a nézőkkel az igazságot, amely szerint nem mindenki elégedett a közszolgálati televízióval.

Grafika: Čuvari vatre
Koszovó

FONTOSSÁGI SORREND: Kurti megvárakoztatta a közvetítőket, mert focimeccset nézett

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

közvetítő
"Pasztell hangulatban" tárgyalt a koszovói miniszterelnök az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőivel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói miniszterelnök tegnap este találkozott az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetítőivel, az eszmecsere azonban mintegy fél órával később kezdődött, mert Albin Kurti egy kupameccset nézett, amelyet követően érmeket is osztogatott. A mérkőzés miatt a nemzetközi közvetítőkkel tartott találkozó nem a tervezett időpontban, este nyolc órakor, hanem 30-40 perccel később, fél kilenc körül kezdődött.

Nemzetközi erőfeszítések

Gabriel Escobar amerikai és Miroslav Lajčák uniós közvetítő újabb találkozói a koszovói és a szerbiai vezetőkkel erősödő nemzetközi erőfeszítésnek tekinthetők a két ország közötti feszültségek csökkentésére.

A két közvetítő tizenegy nappal azt követően érkezett Koszovóba, hogy az északi szerb többségű területeken beiktatták az albán nemzetiségű, úgynevezett „három százalékos” polgármestereket.

A focimeccs miatt csúszott találkozón Albin Kurti elismételte az újabb válsággal kapcsolatban kialakított nézőpontját, miszerint a jogállamiság megteremtése a feltétele annak, hogy megismételjék a helyhatósági választásokat a négy érintett önkormányzatban, ahogy azt a nemzetközi közösség követeli.

A pristinai kormány vezetője ugyanezt szabta feltételként ahhoz is, hogy kivonja a rendőri alakulatokat az önkormányzati épületekből.

A koszovói miniszterelnök kabinetje által kiadott közlemény szerint a megismételt önkormányzati választásokon a szavazóknak és a jelölteknek „félelem és fenyegetés nélkül kell részt venniük, vagy versengeniük” a polgármesteri posztokért.

Kurti a mintegy két órás találkozón ugyanakkor ismét a szélsőségeseket és a bűnözői csoportokat okolta a északi területein kialakult helyzetért.

A koszovói miniszterelnök szerint a továbblépés azáltal érhető el, hogy felszámolják az erőszakosan viselkedő szélsőségesek és a bűnözői csoportok támadásait a hazai és a nemzetközi biztonsági szervek, valamint az újságírók ellen.

Kurti ezért elvárja Brüsszeltől és Washingtontól, hogy szólítsanak fel az erőszak felszámolására, valamint az elkövetők üldözésére és megbüntetésére.

Ami legális, az még nem legitim

Pristinai sajtójelentések szerint Gabriel Eskobar és Miroslav Lajčák a találkozót követően elmondta, hogy három követeléssel fordultak a koszovói miniszterelnökhöz.

Miroslav Lajčák, az Európai Unió képviselője a médiának úgy nyilatkozott, hogy követelik a Koszovó északi részén kialakult helyzet enyhítését, a helyhatósági választások mielőbbi megtartását, valamint a párbeszédhez és a normalizációs folyamathoz való visszatérést.

Az amerikai-európai duó európai tagja elmondta, hogy a beszélgetés Kurtival hosszú és nehéz volt, de amerikai társával együtt ennek ellenére folytatja a küldetését.

Az újonnan megválasztott északi polgármesterekkel kapcsolatban Lajčák úgy fogalmazott, hogy a törvényesség önmagában nem jelent legitimitást és „képviseleti képességet”.

közvetítő

A közvetítők édeshármasban a koszovói miniszterelnökkel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)

Az uniós közvetítő itt nyilván arra utalt, hogy a mintegy három százalékos részvétel mellett megválasztott képviselők nem tekinthetők az egész közösség legitim önkormányzati vezetőinek, és nem képviselhetik a többségi szerb közösséget, vagyis a maradék 97%-ot.

A Kurtival folytatott találkozó után Escobar azt mondta, hogy az USA, az EU és a NATO, azaz „Koszovó szinte minden barátja” ugyanazt kéri, vagyis az észak-koszovói helyzet lecsillapítását szeretné elérni.

Escobar úgy fogalmazott, hogy ő soha nem látott ekkora egységet a transzatlanti közösségben, és ezért reméli, hogy Kurti eleget tesz az elvárásoknak.

Az amerikai közvetítő szerint ők Koszovó biztonságának, függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának legnagyobb támogatói, cserébe csak azt kérik, hogy hallgassák meg őket, illetve hogy Pristina hallgasson rájuk.

A két közvetítő az éjszakába nyúló tegnapi találkozót követően jobb híján ma a szerb államfővel találkozik a „mission impossible” jellegű balkáni küldetés ki tudja hányadik fejezeténél tartva. Előfordulhat, hogy az amerikai-európai duó napközben felkeresi az északi, szerbek lakta területeket is, mint egy mellékepizódként.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava