Connect with us

Migráció

A POFON EGYESÜLET: A zombori Pofon Egyesület szerint a fasizmusra hajaz, ha valaki pofon vág egy migránst

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migransok zombor
play icon A cikk meghallgatása

Növekszik a migránsok száma a balkáni országokban. A migránsok általában a határok mentén torlódnak fel, például Bihácsban és Velika Kladušában, vagy a vajdasági Šidben, Magyarkanizsán és Zomborban. A szerbiai rendőrség a napokban Zomborból nem kevesebb, mint négyszáz migránst szállított át az ország déli részén lévő Preševóba. A hatóságok valószínűleg ezzel szeretnék megelőzni, hogy a bácskai városban tovább növekedjen az ellenszenv a migránsokkal szemben, miután a helyi lakosok tüntetést szerveztek a migránsok ellen, néhányat pedig állítólag bántalmaztak is.

Migránsáradat Zomborban

Zomborban két tüntetés is volt, miután az interneten elterjedt a híre, hogy a migránsok elhagyott házakba és nyaralókba törnek, vagy törhetnek be.

Először a zombori hírportál, a Sombor Portal írta meg, hogy az utóbbi hetekben jól láthatóan megszaporodott a migránsok száma a városban.

Sombor Portal: Általában fiatal férfiakról van szó, akik “minden bizonnyal sikeres katonai kiképzésen estek át” a hazájukban

A cikk szerint a várost elözönlő migránsok nagyobb csoportokba verődve tűnnek fel, a rendőrség pedig semmit sem tesz ellenük. Oda mennek ahova akarnak, és ott alszanak, ahol akarnak.

A hírportál azt is megírta, hogy a migránsok egy része egy városszéli motelben száll meg.

Történik mindez annak ellenére, hogy a város közelében lévő Šikara erdőben a szerb hatóságok befogadó központot létesítettek.

Általában fiatal férfiakról van szó, akik a hírportál megállapítása szerint “minden bizonnyal sikeres katonai kiképzésen estek át” azokban az országokban, ahonnan érkeznek.

A zombori hírportál feltette a kérdést, hogy vajon melyik határok átjárhatósága növekedett meg, honnan van ismét ennyi migráns, és vajon legálisan tartózkodnak-e Zomborban?

A Sombor Portal szerint a legfőbb kérdés az, hogy a migránsok mikor távoznak Zomborból, mikor érezhetik a helyik lakosok ismét biztonságban magukat.

Két tüntetés

Zomborban kétszer is az utcára vonultak az emberek, és több százan demonstráltak a migránsok ellen.

A szerbiai N1 televíziónak nyilatkozott annak a Facebook-csoportnak a szervezője, amely a demonstrációt kezdeményezte.

A csoportot egy magát Mile Majskinak nevező férfi alapította, ilyen néven azonban nem található felhasználó a Facebookon. Ami nem jelenti azt, hogy az említett személy nem létezik.

Feltételezhető, hogy a helyi férfi más néven regisztrált a Facebookon, Majski család ugyanis él Zomborban.

zobori szervezo

– Zombor polgárai hadd élhessenek normálisan, mint ahogyan a migránsok érkezése előtt éltek. Sokan panaszkodnak, hogy bemennek a szállásokra, betörnek a nyaralókba. Mindenekelőtt azt szeretnénk, hogy korlátozzák a migránsok mozgását, hova mehetnek mehetnek, és mettől meddig

– mondta Mile Majski, a zombori lakos a CNN partnereként számon tartott N1-nek.

A helyi rendőrség szerint novemberben nem történt semmiféle bejelentés sem verbális, sem erőszakos cselekményről.

Hivatalos közlés szerint azt viszont többen jelezték, hogy a migránsok bementek a házakba, ám a rendőrök csak egy alkalommal érték tetten őket – de nem loptak el semmit.

A Pofon Egyesület

Szemtanúk azt állítják, hogy a helyi lakosok rátámadtak a migránsokra.

– A tüntetők közül kivált egy kisebb csoport, jól láthatón egy szurkoló csoport, olyan verőlegény félék. Néhány barátommal együtt kísértük ezeket az embereket, akik az egyikben üzletben “shoppingoló” migránsokat bántalmaztak. Egyiküket vagy ököllel ütötték meg, vagy pofon vágták, ezt nem tudom pontosan megmondani, de még akkor is megrúgták, amikor menekült

– jelentette ki egy férfi, aki nemcsak a nevét nem mondta meg, hanem az arcát sem vállalta.

Egyelőre nem világos, hogy ennek az esetnek a hatására jött-e létre a “Šamar”, azaz a Pofon Egyesület, amelynek igencsak erőteljes véleménye van az esetről.

Szerintük az ilyen cselekedet “a fasizmusra hasonlít”.

pofon

– Azt tapasztaljuk a közösségi médiában, hogy a migránsok meglincselésére, és fizikai leszámolásokra szólítanak fel. Ez a 21. században nem méltó a zomboriakhoz, és ehhez a városhoz

– mondta Daniel, aki a Pofon Egyesületet képviselte a belgrádi N1 televízió riportjában.

Erről az oldalról is a rendőrségre mutogattak, amely a Pofon Egyesület szerint semmit sem tesz a feszültség csökkentése érdekében.

Ezek már nem az első tüntetés a migránsok ellen Zomborban.

A horvát és a magyar határhoz egyaránt közel lévő városban két évvel ezelőtt is voltak hasonló megmozdulások, de akkor nem messze a befogadó központtól, amely ma kizárólag migráns családoknak ad otthont.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava