ZENE ÉS POLITIKA: Mivel bosszantja az albán és a koszovói albán szórakoztatóipar a szerbeket?

Olvasási idő: 2 perc

A szerb sajtó napok óta attól hangos, amit egy fiatal albán énekesnő művelt. Albana Azizi legújabb dalát (Sa mire ta bona) a Priština közelében lévő Sveti Nikola szerb ortodox templom romjainál forgatta, méghozzá igencsak lenge öltözékben. Az albán énekesnő természetesen mindehhez nem kérte ki a szerbiai ortodox egyház engedélyét, amit egyébként soha nem kapott volna meg. A raška-prizreni szerb egyházmegye vezetése fel van háborodva a botrányos videó miatt.

Fohász istenhez

Albana Azizi az egyik “szerb oszlophoz” támaszkodva fordul a maga istenéhez.

Oh, istenem, olyan jó nekem, hogy nem kellene elmennem. Anyám is tudja, hogy rossz vagy hozzám, ezért a barátnőkkel fogyasztom a piám. Felvettem a ruhám, hadd “fájjon a szíved rám”.

A szöveg olyan semmitmondó és következetlen, mint bármelyik másik slágerszöveg, de az albánok szórakoztatására, és a szerbek bosszantására kitűnően megfelel.Albana Azizi - SA MIRE TA BONA 🔥 zene És politika: mivel bosszantja az albán és a koszovói albán szórakoztatóipar a szerbeket? ZENE ÉS POLITIKA: Mivel bosszantja az albán és a koszovói albán szórakoztatóipar a szerbeket? hqdefault
Albana Azizi – SA MIRE TA BONA 🔥


Albana Azizi eredetileg Albániából származik, de svájci állampolgárságú énekesnő. Vagyis második generációs bevándorló, miután már Bernben született.

Fogorvosi egyetemre járt, és zenét tanult a Konzervatóriumban, most pedig úgy döntött, hogy behatol a szórakoztató iparba.

Szerbiában egycsapásra ismertté is vált, miután a behatolást a Novo brdo nevet viselő hegytetőn lévő romokon keresztül hajtotta végre.

Az ötlet nem eredeti

A szerb szent helyeken történő “templomi éneklés” hatékony módszer a figyelem felkeltésére az albán énekesnők körében.

Egy koszovói albán énekesnő 2014-ben hasonló módon hívta fel magára a figyelmet.

Era Istrefi akkor a prištinai Megváltó Krisztus Székesegyházban készült “E Dehun” című klippjével sokkolta a szerb közvéleményt.Era Istrefi ft. Mixey - E dehun zene És politika: mivel bosszantja az albán és a koszovói albán szórakoztatóipar a szerbeket? ZENE ÉS POLITIKA: Mivel bosszantja az albán és a koszovói albán szórakoztatóipar a szerbeket? hqdefault
Era Istrefi ft. Mixey – E dehun


A szerb ortodox egyház démoni és istenkáromló cselekedetnek nevezte a szintén hiányosan öltözött énekesnő tettét.

Era Istrefi egy másik dalában a “feketéket” gyalázta, ezért az Ultra Music csatorna újravágatta a YouTube-ra feltett változatot, az énekesnő pedig bocsánatot kért a második változatból kihagyott rasszista tartalom miatt.

Istrefi ennek ellenére felléphetett a 2018-as labdarúgó világbajnokság moszkvai gálaműsorában a világbajnokság hivatalos dalát énekelve.Live It Up - Official Lyrics 2018 FIFA World Cup Russia zene És politika: mivel bosszantja az albán és a koszovói albán szórakoztatóipar a szerbeket? ZENE ÉS POLITIKA: Mivel bosszantja az albán és a koszovói albán szórakoztatóipar a szerbeket? hqdefault
Live It Up – Official Lyrics 2018 FIFA World Cup Russia


A szerb ortodox egyház tiltakozik

A raška-prizreni egyházmegye Albana Azizi botrányos videóját is elítélte. Az albán énekesnőt “nem civilizált magatartással” vádolták meg.

Az egyházmegye, mint a Különlegesen Védett Zónák Tanácsának tagja, előterjeszti ezt a kérdést a testület előtt. Ez lesz az első lépés, mihelyt Koszovóban kinevezik az új kulturális és területrendezési minisztereket, akik az EU és az EBESZ-misszióvezetőivel együtt a tanácsot alkotják

– közölte a szerb ortodox egyház.

Szerb részről rámutattak arra is, hogy az albán énekesnő sem a helyi önkormányzattól, sem a Szerb Ortodox Egyháztól (SPC) nem kért engedélyt a klipp forgatása előtt, ami törvényes kötelezettsége lett volna.

A helyi szerb egyházi vezetők szerint ezek a klippek leginkább azért sértik a szerbek vallási és nemzeti érzelmeit, mert a különlegesen védett övezetekben forgatták őket.

Ha esetleg mindezek után valaki azt gondolja, hogy valamiféle “speciális háborúba” csöppent, az lehet, hogy nem sokat téved.zene És politika: mivel bosszantja az albán és a koszovói albán szórakoztatóipar a szerbeket? ZENE ÉS POLITIKA: Mivel bosszantja az albán és a koszovói albán szórakoztatóipar a szerbeket? balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!