Connect with us

Horvátország

STÁJER ŐRSÉG: Fegyverekkel védik meg Szlovéniát a migránsoktól

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

stajer orseg fegyverek migransok
Listen to this article

Az ellentmondásos Stájer Őrség (Štajerska Varda) fegyverekkel járőrözik a horvát határ mentén. Az erről szóló képeket a Reuters jelentette meg, és a horvát sajtó vette át. A Stájer Őrséget Andrej Šiško alapította 2017 júniusában. Fő céljuk az, hogy megvédjék Szlovéniát a migránsoktól. A csoportnak nem hivatalos információk szerint több mint száz tagja van.

Fegyverekkel a migránsok ellen

A magát Stájer Őrségnek nevező alakulat és ellentmondásos vezetőjük, Andrej Šiško, légpuskákkal felfegyverkezve ellenőrzik a horvát-szlovén határ térségét.

A Reuters által közzétett képeken egyértelműen látható, hogy a csoport tagjai Kalasnyikov-másolatokkal fegyverezték fel magukat.

stajerska varda kalasnjikov

A Stájer Őrség vezetője azt állítja, hogy Szlovénia keveset tesz az illegális migránsok Szlovéniába történő belépésének megakadályozására.

Nyilatkozatuk szerint ők ezért figyelik a migránsok mozgását a szlovén oldalon.

– Ezek az emberek tudatosan szegik meg a Szlovén Köztársaság törvényeit. Ha ők menedéket szeretnének, mert a hazájukban üldöztetés áldozatai, akkor odamehetnék bármely határátkelőre, és menedéket kapnának. Ez egy szervezet nemzetközi emberkereskedelem

– nyilatkozta a Stájer Őrség alapítója.

Šiško nemrég azt mondta, hogy nem engedi meg “a német forgatókönyv megismétlődését Szlovéniában”, ami utalás volt arra, hogy a migránsok nagy számban lepték el Németországot.

A “szlovén vajda” szeptemberben azt is jelezte, hogy még legalább három hasonló őrséget hoznak létre az ország különböző részein.

– Ha mindezek létrejönnek, akkor megteremtődnek a feltételek ahhoz, hogy hogy ezekből az őrségekből megalakuljon a Szlovén Gárda, és ez az alapvető cél.

Nem “félkatonák”

Šiško azt állítja, hogy ők semmiképpen sem tekinthetők félkatonai alakulatnak, ahogy azt Szlovéniában sokan gondolják.

– A volt Jugoszláviában az általános és a középiskolában is létezett egy olyan tantárgy, hogy honvédelem. Még kiskorúak voltunk, amikor M-48-s puskából lőhettünk. A lányok és a fiúk egyaránt. Semmiféle különbség nem volt. Amikor Szlovénia függetlenné vált, sajnos ez a tantárgy megszűnt, így ezt a mi gyerekeink nem tanulták meg. Aztán megszűnt a kötelező katonai szolgálat is, így már az sincs

– indokolta meg a csoport létrehozását a Stájer Őrség vezetője.

Šiško tavaly botrányt okozott Szlovéniában, amikor felvételeket hozott nyilvánosságra arról, hogy felfegyverzett embereivel miként vonul fel.

A videó közzétételére a politikai vezetés is reagált. Állításuk szerint Szlovénia biztonságos ország.

– Az elnök nagy aggodalmát fejezi ki a fent említett fegyveres csoport létezése miatt, amely vezetője, Andrej Šiško szerint biztosítaná az ország békéjét és rendjét, és ellenőrizné a határt. Ez teljesen elfogadhatatlan

– közölte Borut Pahor szlovén elnök hivatala.

Reagált Miro Cerar miniszterelnök szerint az előbb említett esemény “teljesen elfogadhatatlan”, és a Stájer Őrség “feleslegesen kelt félelmeket és ébreszt gyűlöletet” az emberekben.

– Szlovénia biztonságos állam, a rendőrség és a katonaság nagyon jó munkát végez, és azt várom, hogy az illetékes hatóságok azonnal lépéseket tegyenek a felelősök ellen

– mondta Cerar.

A “szlovén vajdát” és csoportját Ljubljanában lesajnálják, a szlovén fővároson kívül viszont sokan örülnek annak, hogy végre van valaki, aki valami hasznosat tesz az országért.

Andrej Šiško nem sokkal később hat és fél hónapot kapott az alkotmányos rend megdöntésére való felbujtásért.

Ki finanszírozza a Stájer Őrséget?

A Stájer Őrség – amelynek a tagjai önkéntesek – állítólag havonta tart gyakorlatokat.

– Ezen minden férfinak keresztül kellene mennie, hogy megismerkedjen a fegyverekkel, és tudja őket kezelni. Így átélhetné az igazi katonai kiképzés élményét

– mondta Ivan Bolfek, a Stájer őrség tagja.

A kiképzéseket nem az alapító Šiško vezeti, hanem különböző instruktorok, akik egyik-másik megjárta a közel-keleti frontokat vagy az idegenlégiót.

Ők azonban nem állnak a kamerák elé, és nem fedik fel a kilétüket, de egy részük minden bizonnyal szlovén származású.

A kiképzés naponta nyolc órát is igénybe vesz, vagyis egy teljes munkanapot.

A gárda tagjai – akik szinte teljesen új, terepszínű egyenruhát viselnek – különböző támadó és védekező műveleteket gyakorolnak be, de lövészet is van.

Mindez pénzbe kerül, de az egyelőre nem világos, hogy ki finanszírozza az alakulatot.

stajer orseg sisko andrej orosz zaszlo

A csoport vezetőjének ruháján is az orosz, és nem a szlovén zászló díszeleg.

De ez nem kötelezően jelent bármit is, mert egy ilyen öltözékre mindenki azt varr, amit akar.

Esetleg a gyanút ébreszti fel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava