Connect with us

Koszovó

ÚJ KINEVEZÉS: “Megszálló biztost” kap Szerbia és Koszovó a másságát nyíltan bevállaló Richard Grenell személyében
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Váratlan fordulat az amerikai külpolitikában. Az amerikai külügyminiszter alig több mint egy hónappal ezelőtt nevezte ki az Egyesült Államok új nyugat-balkáni különmegbízottját. Mike Pompeo akkor közleményben tudatta, hogy a posztra Matthew Palmer kerül. Most Donald Trump, amerikai elnök gondolt egyet, és saját balkáni megbízottat választott a másságát nyíltan bevállaló Richard Grenell személyében. Szerbia szempontjából ez akár kedvező fordulat is lehet, de örülnek a koszovói protektorátusban is.

Igazán bizalmi ember

A Koszovóval kapcsolatos brüsszeli diplomáciai impotenciát látva az amerikaik méginkább fokozzák az érdeklődésüket a Balkán iránt.

Az amerikai külügyminiszter alig több mint egy hónappal ezelőtt nevezett ki új nyugat-balkáni különmegbízottat, most pedig a Fehér Ház erősített be.

– Donald Trump amerikai elnök október 3-án felkérte az Egyesült Államok németországi nagykövetét, hogy vállalja a speciális követi szerepet a Szerbia és a Koszovó közötti “béketárgyalásokon”.

Ezt a kifejést használta az amerikai republikánusok kedvenc lapja, a Washington Times, tehát nem tévedésről van szó.

A Washington Times arra emlékeztetett, hogy Grenell 2018 májusa óta Németország nagyköveteként szolgál.

Az elnöki döntést követően nagyköveti megbízatása továbbra is fennmarad, de közben segíti Szerbiát és Koszovót, hogy az Egyesült Államok vezetésével megoldást találjanak a régóta fennálló feszültségek enyhítésére.

A washingtoni konzervatív lap írása szerint a Fehér Ház felhívta a figyelmet arra, hogy Grenell nagy tapasztalatokkal rendelkezik a politikai kommunikációban, hiszen 2001 és 2008 között ő volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő amerikai szóvivő az Egyesült Nemzetek Szervezetében, ahol négy ENSZ-nagykövetet koptatott el.

Két széken ül

Arra nagy tétben lehetett volna fogadni, hogy Grenell belátható időn belül felfelé bukik. Még az is felmerült, hogy John Bolton kirúgása után ő követheti a “bajuszos héját” a nemzetbiztonsági tanácsadó pozíciójában.

Szembetűnő az is, hogy Grenell ezentúl két tisztséget tölt be, de ez a duplázás nem sztahanovista szempontból fontos, elvégre most nem szenet bányászunk.

Miután Grenell továbbra is berlini nagykövet marad, ezentúl is könnyen hozzájuthat a német politikai szándékokkal kapcsolatos információkhoz, főleg ha az amerikaiak még mindig barátilag lehallgatják Angela Merkelt, mint anno dacumál.

Ez azért fontos, mert

-a németek nem pontosan ugyanazt akarják Koszovó és Szerbia ügyében, mint az amerikaiak.

Elképzelhető, hogy a két ország abban még csak-csak egyetért, hogy Szerbia ismerje el Koszovót, viszont a határok ügyét illetően vannak bizonyos különbségek.

A német vezetés nyilvánosan ellenezi az egyértelmű elhatárolódást (értsd: határmódosítás) Szerbia és Koszovó között, az Egyesült Államok viszont egyáltalán nem veti el ezt a lehetőséget.

Aligha kétséges, hogy kinek az akarata érvényesül, ha a kérdés ismét szóba kerül. Főleg azután, hogy Aleksandar Vučić kiszermesedett Merkel kancellárból, és az utóbbi időben a “vörös Donaldot” igyekszik becserkészni.

Melegen fogadták

A Washington Times 2018. május 9-én – vagyis a győzelem napján – diadalittasan számolt be az új amerikai nagykövet berlini bevonulásáról.

– Richard Grenell németországi nagykövetünket “melegen fogadta” (warmly received) a német kormány, és ebben a történelmi pillanatban Grennell partnerét, Matt Lashey-t szintén üdvözölték a hivatalos állami ceremónián, amikor Grenellt az Egyesült Államok új berlini nagyköveteként iktatták be.

A beszámoló azzal folytatódott, hogy Frank-Walter Steinmeier német elnök először üdvözölhetett ilyen magas pozícióban egy másságát nyíltan bevállaló amerikai nagykövetet és a partnerét.

A Washington Times által megénekelt meleg fogadtatást gyorsan lehűtötte, hogy Grenell gyorsan rendre utasította a német cégeket.

A Twitter népszerűsítésében kimondottan nagy szerepet játszó amerikai elnök egyik Iránnal kapcsolatos bejegyzését követően Grenell arra figyelmeztetett, hogy

-az Iránban üzleti tevékenységet folytató német cégeknek azonnal fel kell számolniuk ezt a tevékenységüket.

Steinmeier szívélyes fogadtatása gyorsan feledésbe merült, Wolfgang Kubicki, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) alelnöke szerint ugyanis Grenell úgy viselkedett, mint egy idegen erő “megszálló biztosa”.

A liberális Kubickinak nyilván az szúrja a szemét, hogy

– Grenell a “breitbarti univerzum” egyik fénylő csillaga, aki Steve Bannonnal közösen törekszik az európai konzervativizmus egének bevilágítására, amitől a liberálisoknak álmukban is borsódzik a hátuk.

Kubicki ezért sürgette is, hogy Grenellt nyilvánítsák nemkívánatos személynek Németországban.

Az albánok örülnek Grenellnek

Hashim Thaçi, koszovói elnök – aki az utóbbi időben szintén a Twitteren éli ki magát – egy bejegyzésben üdvözölte Grenell kinevezését.

Thaçi örömmel vette az együttműködés lehetőségét Grenellel, akivel közösen vezethetnék be Koszovót a NATO-ba és az EU-ba, és ezáltal szavatolhatnák “a végső békét a Balkánon.

Huhh! Ha csak ezen múlna a Balkán végső békéje.

Jadranka Joksimović, Szerbia európai integrációs minisztere szerint Grenell kinevezése a Belgrád és Priština közötti párbeszéd irányítására azt jelzi, hogy megnövekedett az Egyesült Államok érdeklődése a Balkán iránt.

– Richard Grenell kinevezése Donald Trump különmegbízottjának kimondottan hasznos és jelentős a párbeszéd szempontjából.

– mondta a szerb miniszter.

Minden bizonnyal Ana Brnabić szerb miniszterelnök is üdvözli Richard Grenell kinevezését, hiszen ők ugyanannak a nemzetek feletti közösségnek a tagjai.

Ez növelheti az egymás iránti szimpátiát, amiből talán még Szerbia is profitálhat.

Fotó: az Egyesült Államok berlini nagykövetségének honlapja

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékIgazán bizalmi emberKét széken ülMelegen fogadtákAz albánok örülnek Grenellnek A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava