ÚJ KINEVEZÉS: “Megszálló biztost” kap Szerbia és Koszovó a másságát nyíltan bevállaló Richard Grenell személyében

Utolsó módosítás:

Váratlan fordulat az amerikai külpolitikában. Az amerikai külügyminiszter alig több mint egy hónappal ezelőtt nevezte ki az Egyesült Államok új nyugat-balkáni különmegbízottját. Mike Pompeo akkor közleményben tudatta, hogy a posztra Matthew Palmer kerül. Most Donald Trump, amerikai elnök gondolt egyet, és saját balkáni megbízottat választott a másságát nyíltan bevállaló Richard Grenell személyében. Szerbia szempontjából ez akár kedvező fordulat is lehet, de örülnek a koszovói protektorátusban is.

Igazán bizalmi ember

A Koszovóval kapcsolatos brüsszeli diplomáciai impotenciát látva az amerikaik méginkább fokozzák az érdeklődésüket a Balkán iránt.

Az amerikai külügyminiszter alig több mint egy hónappal ezelőtt nevezett ki új nyugat-balkáni különmegbízottat, most pedig a Fehér Ház erősített be.

Donald Trump amerikai elnök október 3-án felkérte az Egyesült Államok németországi nagykövetét, hogy vállalja a speciális követi szerepet a Szerbia és a Koszovó közötti “béketárgyalásokon”.

Ezt a kifejést használta az amerikai republikánusok kedvenc lapja, a Washington Times, tehát nem tévedésről van szó.

A Washington Times arra emlékeztetett, hogy Grenell 2018 májusa óta Németország nagyköveteként szolgál.

Az elnöki döntést követően nagyköveti megbízatása továbbra is fennmarad, de közben segíti Szerbiát és Koszovót, hogy az Egyesült Államok vezetésével megoldást találjanak a régóta fennálló feszültségek enyhítésére.

A washingtoni konzervatív lap írása szerint a Fehér Ház felhívta a figyelmet arra, hogy Grenell nagy tapasztalatokkal rendelkezik a politikai kommunikációban, hiszen 2001 és 2008 között ő volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő amerikai szóvivő az Egyesült Nemzetek Szervezetében, ahol négy ENSZ-nagykövetet koptatott el.

Két széken ül

Arra nagy tétben lehetett volna fogadni, hogy Grenell belátható időn belül felfelé bukik. Még az is felmerült, hogy John Bolton kirúgása után ő követheti a “bajuszos héját” a nemzetbiztonsági tanácsadó pozíciójában.

Szembetűnő az is, hogy Grenell ezentúl két tisztséget tölt be, de ez a duplázás nem sztahanovista szempontból fontos, elvégre most nem szenet bányászunk.

Miután Grenell továbbra is berlini nagykövet marad, ezentúl is könnyen hozzájuthat a német politikai szándékokkal kapcsolatos információkhoz, főleg ha az amerikaiak még mindig barátilag lehallgatják Angela Merkelt, mint anno dacumál.

Ez azért fontos, mert

a németek nem pontosan ugyanazt akarják Koszovó és Szerbia ügyében, mint az amerikaiak.

Elképzelhető, hogy a két ország abban még csak-csak egyetért, hogy Szerbia ismerje el Koszovót, viszont a határok ügyét illetően vannak bizonyos különbségek.

A német vezetés nyilvánosan ellenezi az egyértelmű elhatárolódást (értsd: határmódosítás) Szerbia és Koszovó között, az Egyesült Államok viszont egyáltalán nem veti el ezt a lehetőséget.

Aligha kétséges, hogy kinek az akarata érvényesül, ha a kérdés ismét szóba kerül. Főleg azután, hogy Aleksandar Vučić kiszermesedett Merkel kancellárból, és az utóbbi időben a “vörös Donaldot” igyekszik becserkészni.

Melegen fogadták

A Washington Times 2018. május 9-én – vagyis a győzelem napján – diadalittasan számolt be az új amerikai nagykövet berlini bevonulásáról.

Richard Grenell németországi nagykövetünket “melegen fogadta” (warmly received) a német kormány, és ebben a történelmi pillanatban Grennell partnerét, Matt Lashey-t szintén üdvözölték a hivatalos állami ceremónián, amikor Grenellt az Egyesült Államok új berlini nagyköveteként iktatták be.

A beszámoló azzal folytatódott, hogy Frank-Walter Steinmeier német elnök először üdvözölhetett ilyen magas pozícióban egy másságát nyíltan bevállaló amerikai nagykövetet és a partnerét.

A Washington Times által megénekelt meleg fogadtatást gyorsan lehűtötte, hogy Grenell gyorsan rendre utasította a német cégeket.

A Twitter népszerűsítésében kimondottan nagy szerepet játszó amerikai elnök egyik Iránnal kapcsolatos bejegyzését követően Grenell arra figyelmeztetett, hogy

az Iránban üzleti tevékenységet folytató német cégeknek azonnal fel kell számolniuk ezt a tevékenységüket.

Steinmeier szívélyes fogadtatása gyorsan feledésbe merült, Wolfgang Kubicki, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) alelnöke szerint ugyanis Grenell úgy viselkedett, mint egy idegen erő “megszálló biztosa”.

A liberális Kubickinak nyilván az szúrja a szemét, hogy

Grenell a “breitbarti univerzum” egyik fénylő csillaga, aki Steve Bannonnal közösen törekszik az európai konzervativizmus egének bevilágítására, amitől a liberálisoknak álmukban is borsódzik a hátuk.

Kubicki ezért sürgette is, hogy Grenellt nyilvánítsák nemkívánatos személynek Németországban.

Az albánok örülnek Grenellnek

Hashim Thaçi, koszovói elnök – aki az utóbbi időben szintén a Twitteren éli ki magát – egy bejegyzésben üdvözölte Grenell kinevezését.

Thaçi örömmel vette az együttműködés lehetőségét Grenellel, akivel közösen vezethetnék be Koszovót a NATO-ba és az EU-ba, és ezáltal szavatolhatnák “a végső békét a Balkánon”.

Huhh! Ha csak ezen múlna a Balkán végső békéje.

Jadranka Joksimović, Szerbia európai integrációs minisztere szerint Grenell kinevezése a Belgrád és Priština közötti párbeszéd irányítására azt jelzi, hogy megnövekedett az Egyesült Államok érdeklődése a Balkán iránt.

Richard Grenell kinevezése Donald Trump különmegbízottjának kimondottan hasznos és jelentős a párbeszéd szempontjából.

– mondta a szerb miniszter.

Minden bizonnyal Ana Brnabić szerb miniszterelnök is üdvözli Richard Grenell kinevezését, hiszen ők ugyanannak a nemzetek feletti közösségnek a tagjai.

Ez növelheti az egymás iránti szimpátiát, amiből talán még Szerbia is profitálhat.

Fotó: az Egyesült Államok berlini nagykövetségének honlapjaVarga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!