...
Connect with us

Horvátország

HORVÁT SCHENGEN: Megvétózza-e Szlovénia a horvátok felvételét?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

schengen slovenija hrvatska
Olvasási idő: 3 perc

A horvát miniszterelnök abban bízik, hogy az Európai Bizottság zöld utat ad Horvátország felvételének a schengeni övezetbe. Ez a horvát várakozások szerint október 16-án történhet meg, ha csak valami nem jön közbe. Lehet, hogy a szlovének gondoskodnak arról, hogy elrontsák a horvátok örömét. Vagyis, hogy közbejöjjön valami.

A schengeni előszoba

Horvátország számára politikai szempontból fontos, hogy pozitív értékelést kapjon az Európai Bizottságtól a schengeni belépéssel kapcsolatban – nyilatkozta három napos brüsszeli látogatása során a horvát miniszterelnök.

Andrej Plenković szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy Horvátország mikor léphet be a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

A horvátok azt szeretnék, hogy még idén megkapják Brüsszel beleegyezését.

Nekünk az volt a célunk, hogy még az idei 2019-es évben megkapjuk az Európai Bizottság pozitív döntését azzal kapcsolatban, hogy Horvátország minden elvárást teljesített. Számunkra politikai szempontból fontos, hogy ez Jean-Claude Juncker öröksége legyen.

A horvát várakozások szerint a még a Juncker által vezetett Európai Bizottság dönthet erről október közepén, de ezzel kapcsolatban biztos dátum nem létezik. Ennek több oka is van.

Az egyik az, hogy Románia és Bulgária is ott előszobázik, és ők Horvátország előtt állnak a sorban.

A másik ok, hogy tervben van a schengeni rendszer erősítése. A harmadik pedig az, hogy nincs megállapodás a dublini rendszerrel kapcsolatban, főleg ami a migrációra vonatkozó kérdéseket illeti.

A negyedik ok

Negyedik ok is van, amiről eddig senki nem beszélt, bár mindenki tudta, hogy létezik, és ott parázslik a hamu alatt.

A szlovénokra azonban mindig lehet számítani, ha a horvátok életét kell megkeseríteni. Ez most is így van.

Horvátország gyakorlatilag egyetlen szomszédjával sem rendezte a határvitát, és miként lehetne ezt a kérdést megkerülni, s automatikusan arra a megállapodásra jutni, hogy (Horvátország) alkalmas a schengeni övezetbe történő belépésre?

– tette fel a kérdést Marjan Šarec, szlovén miniszterelnök New Yorkban, az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakának szünetében.

Horvátországnak a határokat illetően valóban vannak problémai a volt Jugoszlávia szétesését követően létrejött többi délszláv állammal, így például Szlovéniával is.

Ráadásul sok panasz érkezik a horvát rendőri túlkapásokról a Szerbia és a Bosznia-Hercegovina felől érkező migránsokkal szemben.

Ami Magyarországot illeti, felvetődhet a trianoni határok kérdése, amit 2020-ban a százéves évforduló mindenképpen felerősít majd.

A diplomáciai köntös

Marjan Šarec az iménti felvetéssel megfújta a parazsat, de a lángok még nem csaptak fel, a szlovén miniszterelnök ugyanis nem adott egyenes választ arra a kérdésre, hogy Szlovénia megvétózza-e Horvátország felvételét a schengeni övezetbe.

Szlovénia úgy fog viselkedni, ahogy azt abban a pillanatban az érdekei diktálják, de nem csak Szlovénia érdekeire kell tekintettel lenni, hanem a jogállamiság érdekeire is.

A szlovén miniszterelnök szép diplomáciai köntös alá rejtette valódi szándékát, amit felsőbb érdekek alá rendelt.

Ezt követően az esetleges szlovén vétót akár úgy is lehet majd magyarázni, hogy Szlovénia mindenáron szerette volna, hogy Horvátország a schengeni övezet tagja legyen, de ez a jogállamiság szempontjából lehetetlen.

Egy másik szlovén politikus, Miro Cerar, volt kormányfő és jelenlegi külügyminiszter, szintén New Yorkból üzent a horvátoknak, akik szerinte csak akkor léphetnek be a schengeni övezetbe, ha elfogadják a két ország közötti határokról szóló döntőbírsági határozatot.

Vétózni fognak(?)

A horvátok és a szlovénok most Brüsszelre tekintenek, és egyúttal megpróbálják befolyásolni a bizottsági döntést a horvátok alkalmasságával kapcsolatban.

A szlovénok úgy érzik, hogy valami miatt most Horvátországnak áll a zászló.

Amióta én Brüsszelbe járok az uniós találkozókra, engem már semmi sem lephet meg. Ha az Európai Bizottság politikai döntést hoz, és nem tartja be a Horvátország felkészültségéről szóló szakmai jelentést, akkor Szlovénia is politikai lépéseket fog tenni

– jelezte a szlovén miniszterelnök, amivel ismételten azt sejtette, hogy Szlovénia vétózni fog.

Az éppen Brüsszelben tartózkodó horvát miniszterelnök minderre egy kitérő mondattal reagált, amit a köznyelvben röviden és tömören csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal lehetne kifejezni.

A bármilyen blokádra való törekvés visszaélésnek számít, és semmilyen összefüggésben sincs a lényeggel, nem jelent jót, és végül mindig arra üt vissza, aki él vele

– üzente vissza a horvát kormányfő.

Ebből azonban kiderül, hogy a horvátok is vétóra számítanak a szlovénok részéről.

Ami a szakmai szempontokat illeti, azok általában kétféleképpen magyarázhatók: vagy így, vagy úgy.

A horvátok szerint ők már készen állnak, a szlovének szerint viszont a horvátok még nem felelnek meg a schengeni elvárásoknak.

Ezek után nehéz olyan politikai vagy éppen szakmai döntést hozni, amellyel Zágrábban és Ljubljanában is elégedettek lesznek.

Arról nem is szólva, hogy a horvátok schengeni tagságát követően felesleges pénzkidobásnak és időpocsékolásnak tűnhet azoknak a „szép új kerítéseknek” a megépítése, amelyeket a migránsok megállítására a szerbek állítanak fel a szlovén oldalon Horvátország felé.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.