Connect with us

Horvátország

HORVÁT SCHENGEN: Megvétózza-e Szlovénia a horvátok felvételét?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

schengen slovenija hrvatska
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A horvát miniszterelnök abban bízik, hogy az Európai Bizottság zöld utat ad Horvátország felvételének a schengeni övezetbe. Ez a horvát várakozások szerint október 16-án történhet meg, ha csak valami nem jön közbe. Lehet, hogy a szlovének gondoskodnak arról, hogy elrontsák a horvátok örömét. Vagyis, hogy közbejöjjön valami.

A schengeni előszoba

Horvátország számára politikai szempontból fontos, hogy pozitív értékelést kapjon az Európai Bizottságtól a schengeni belépéssel kapcsolatban – nyilatkozta három napos brüsszeli látogatása során a horvát miniszterelnök.

Andrej Plenković szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy Horvátország mikor léphet be a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

A horvátok azt szeretnék, hogy még idén megkapják Brüsszel beleegyezését.

– Nekünk az volt a célunk, hogy még az idei 2019-es évben megkapjuk az Európai Bizottság pozitív döntését azzal kapcsolatban, hogy Horvátország minden elvárást teljesített. Számunkra politikai szempontból fontos, hogy ez Jean- Claude Juncker öröksége legyen.

A horvát várakozások szerint a még a Juncker által vezetett Európai Bizottság dönthet erről október közepén, de ezzel kapcsolatban biztos dátum nem létezik. Ennek több oka is van.

Az egyik az, hogy Románia és Bulgária is ott előszobázik, és ők Horvátország előtt állnak a sorban.

A másik ok, hogy tervben van a schengeni rendszer erősítése. A harmadik pedig az, hogy nincs megállapodás a dublini rendszerrel kapcsolatban, főleg ami a migrációra vonatkozó kérdéseket illeti.

A negyedik ok

Negyedik ok is van, amiről eddig senki nem beszélt, bár mindenki tudta, hogy létezik, és ott parázslik a hamu alatt.

A szlovénokra azonban mindig lehet számítani, ha a horvátok életét kell megkeseríteni. Ez most is így van.

– Horvátország gyakorlatilag egyetlen szomszédjával sem rendezte a határvitát, és miként lehetne ezt a kérdést megkerülni, s automatikusan arra a megállapodásra jutni, hogy (Horvátország) alkalmas a schengeni övezetbe történő belépésre?

– tette fel a kérdést Marjan Šarec, szlovén miniszterelnök New Yorkban, az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakának szünetében.

Horvátországnak a határokat illetően valóban vannak problémai a volt Jugoszlávia szétesését követően létrejött többi délszláv állammal, így például Szlovéniával is.

Ráadásul sok panasz érkezik a horvát rendőri túlkapásokról a Szerbia és a Bosznia- Hercegovina felől érkező migránsokkal szemben.

Ami Magyarországot illeti, felvetődhet a trianoni határok kérdése, amit 2020-ban a százéves évforduló mindenképpen felerősít majd.

A diplomáciai köntös

Marjan Šarec az iménti felvetéssel megfújta a parazsat, de a lángok még nem csaptak fel, a szlovén miniszterelnök ugyanis nem adott egyenes választ arra a kérdésre, hogy Szlovénia megvétózza-e Horvátország felvételét a schengeni övezetbe.

– Szlovénia úgy fog viselkedni, ahogy azt abban a pillanatban az érdekei diktálják, de nem csak Szlovénia érdekeire kell tekintettel lenni, hanem a jogállamiság érdekeire is.

A szlovén miniszterelnök szép diplomáciai köntös alá rejtette valódi szándékát, amit felsőbb érdekek alá rendelt.

Ezt követően az esetleges szlovén vétót akár úgy is lehet majd magyarázni, hogy Szlovénia mindenáron szerette volna, hogy Horvátország a schengeni övezet tagja legyen, de ez a jogállamiság szempontjából lehetetlen.

Egy másik szlovén politikus, Miro Cerar, volt kormányfő és jelenlegi külügyminiszter, szintén New Yorkból üzent a horvátoknak, akik szerinte csak akkor léphetnek be a schengeni övezetbe, ha elfogadják a két ország közötti határokról szóló döntőbírsági határozatot.

Vétózni fognak(?)

A horvátok és a szlovénok most Brüsszelre tekintenek, és egyúttal megpróbálják befolyásolni a bizottsági döntést a horvátok alkalmasságával kapcsolatban.

A szlovénok úgy érzik, hogy valami miatt most Horvátországnak áll a zászló.

– Amióta én Brüsszelbe járok az uniós találkozókra, engem már semmi sem lephet meg. Ha az Európai Bizottság politikai döntést hoz, és nem tartja be a Horvátország felkészültségéről szóló szakmai jelentést, akkor Szlovénia is politikai lépéseket fog tenni

– jelezte a szlovén miniszterelnök, amivel ismételten azt sejtette, hogy Szlovénia vétózni fog.

Az éppen Brüsszelben tartózkodó horvát miniszterelnök minderre egy kitérő mondattal reagált, amit a köznyelvben röviden és tömören csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal lehetne kifejezni.

– A bármilyen blokádra való törekvés visszaélésnek számít, és semmilyen összefüggésben sincs a lényeggel, nem jelent jót, és végül mindig arra üt vissza, aki él vele

– üzente vissza a horvát kormányfő.

Ebből azonban kiderül, hogy a horvátok is vétóra számítanak a szlovénok részéről.

– Ami a szakmai szempontokat illeti, azok általában kétféleképpen magyarázhatók: vagy így, vagy úgy.

A horvátok szerint ők már készen állnak, a szlovének szerint viszont a horvátok még nem felelnek meg a schengeni elvárásoknak.

Ezek után nehéz olyan politikai vagy éppen szakmai döntést hozni, amellyel Zágrábban és Ljubljanában is elégedettek lesznek.

Arról nem is szólva, hogy a horvátok schengeni tagságát követően felesleges pénzkidobásnak és időpocsékolásnak tűnhet azoknak a “szép új kerítéseknek” a megépítése, amelyeket a migránsok megállítására a szerbek állítanak fel a szlovén oldalon Horvátország felé.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava