FÉL PERC: Vučić személyesen is meghívta Belgrádba Donald Trumpot

Utolsó módosítás:

Svako ima svojih pet minuta, neko jednom, neko više puta – énekelte majdnem fél évszázaddal ezelőtt a bosnyák műdalok egyik avatott előadója. A szörnyűséges produkció refrénje ezt követően gyakran visszatérő eleme volt a jugoszláv dal- és nótairodalomnak. A fordítás körülbelül így hangzik: mindenkinek megvan (az életben) a maga öt perce, kinek egyszer, kinek pedig többször is. Aleksandar Vučićnak megadta az élet, hogy személyesen hívja meg Szerbiába az amerikai elnököt. Igaz, ez nem tartott öt percig.

Fél perc volt csak

Aleksandar Vučić szerb elnök egyik nagy álma, hogy Belgrádba édesgesse Donald Trumpot.

Ez az én kívánságom. Senki nem fogadta el, és senki sem mondta azt, hogy ezt tényként kell kezelni, de én kitartok mellette

– jelentette ki nemrégiben.

A szerb elnök jó marketinges vagy CC-és (call centeres) lehetne, mert már számtalanszor elismétli, amire szeretné rávezetni az “ügyfelet”. Az ügyféle ezúttal Donald Trump, a felkínált “portéka” pedig a belgrádi látogatás.

A ENSZ székházában minden szeptemberben menetrendszerű “kirakodó vásárt” rendeznek, amit világszervezeti körökben “őszi ülésszaknak” neveznek.

Ezen a találkozón a világ bármely vezetője előhozakodhat a legvadabb gondolataival vagy ötleteivel, és ezek összességét nevezik “világpolitikának”.

A nagy fogadás

Az amerikai elnök fogadást rendezett a közgyűlése alkalmából, és ezen megjelent a szerb elnök is, aki néhány szót váltott a házigazda ország vezetőjével. Erről el is dicsekedett a belgrádi Pink Televíziónak.

A beszélgetés legkevesebb fél, de legfeljebb másfél percig tartott.

Vagyis az élet felkínálta a lehetőséget Aleksandar Vučićnak, hogy az amerikai elnökkel szemtől szembe kerülve személyesen hívja meg őt Szerbiába.

Meghívtam, hogy látogasson el Szerbiába. A lengyelek után a szerbek szeretik őt leginkább

– mondta a szerb elnök.

Vučić elmondása szerint a “rövid találkozó” során Trump arról biztosította:

tisztában van azzal, hogy a szerb nép milyen jó és nagy nemzet.

A szerb elnök szerint Trump arra is emlékszik, hogy korábban ígéretet tett Szerbia felkeresésére, ahol – mint Vučić mondta – Trump nagy népszerűségnek örvend.

Mindenkinek eljön a maga öt perce – énekelte a múlt század hetvenes éveiben Muharem Serbezovski, alias Mumo

Kóborlás a folyosókon

A szerb elnök az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának megnyitását arra is kihasználta, hogy a koszovói albánokon gúnyolódjon, mivel Koszovó nem tagja a Világszervezetnek.

Vučić szerint ezért Hashim Thaçi koszovói elnök a folyosókon kóborol.

A Pinknek nyilatkozva a szerb elnök feltette a szónoki kérdést, miután közölte, hogy mikor szólal fel az ENSZ-közgyűlésének ülésén.

Hashim, azt kérdezném, hogy te mikor szólalsz fel? Hát soha, ha itt vagy, ha nem. Szerbia az ENSZ tagállama, ti viszont nem. És jó ha ezzel tisztában vagytok, és elgondolkodtok azon, hogy hajlandóak vagytok-e a kompromisszumra.

Aleksandar Vučić amerikai útja során több ottani külügyi alkalmazottal is beszélt, köztük az Egyesült Államok új balkáni különmegbízottjával, Matthew Palmerrel is.

A szerb elnöki nyilatkozat szerint az amerikaikkal lehet “értelmes és racionális” beszélgetést folytatni.

Hogy ehhez mit szólnak az oroszok? Hmmm.

Trump még nem, Erdoğan viszont jön

A török elnök hamarosan a térségben portyázik, és nemcsak Magyarországot keresi fel, hanem Szerbiát is.

Erdoğan november 7-én, a magyar-török felső szintű stratégiai tanács újabb ülése alkalmából látogat Magyarországra, és öt új tiszteletbeli konzult nevez ki a kétoldalú kapcsolatok folyamatos fejlesztése érdekében.

A szerb sajtó arról számolt be, hogy a török elnök október 7-én és 8-án felkeresi Szerbiát, ahol augusztus 29-én lett volna jelenése, de üzleti ügyei és más irányú utazásai miatt a találkozót elhalasztották.

Nem elképzelhetetlen, hogy tévedés történt, és a török elnök nem kétszer látogat a térségbe, hanem csak egyszer, és valaki félreértett egy dátumot.

De az is lehet, hogy egy hónapig marad. Mi lenne ez ahhoz a több száz évhez képest, amennyit az ősei errefelé “domináltak”?

Ha maradunk ennél a logikánál, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy Trump sem csak Szerbiát keresi fel, ha már egyszer erre jár.

Hanem mondjuk Koszovót is, ami elég nagy pofon lenne a szerbeknek.

Ennél már csak az lenne fájóbb, ha Trump kizárólag Koszovót tisztelné meg a látogatásával, és kihagyná Szerbiát.

De vajon az amerikai elnök felkeresi-e majd Magyarországot, ha már úgyis a térségben röpköd?

Fotó: Fehér HázVarga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!