Connect with us

Szerbia

A szerb elnök további letartóztatásokat jelentett be a nyílpuskás támadással kapcsolatban

A szerb elnök az interjúban reagált a németországi kommentárokra is, miszerint a szerbiai terrorista támadások nem meglepőek, tekintettel a Srebrenicáról szóló határozattal kapcsolatos szerb magatartásra. Vučić hangsúlyozta, hogy bár ezek a megjegyzések befolyásolhatják az eseményeket, az igazi okok és motivációk feltárása a nyomozás feladata.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb elnök a Prva Televízió stúdiójában újabb letartóztatást jelentett be
A szerb elnök a Prva Televízió stúdiójában keddre ígérte a helyzet normalizálódását (Forrás: Screenshot, Prva Televízió)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai belpolitikai élet jelentős mozzanataként Aleksandar Vučić elnök bejelentette, hogy további letartóztatások várhatóak a Miloš Jevremović csendőr elleni támadással kapcsolatban. Az elnök hangsúlyozta, hogy ez a támadás egy előre megtervezett terrorista cselekmény volt, és az érintett személyek kapcsolatait alaposan vizsgálják. Vučić optimistán nyilatkozott arról, hogy a legtöbb feladatot keddre megoldják, és ezzel a lakosság biztonsága garantálható lesz.

Keddig mindenkit letartóztatnak

Aleksandar Vučić a Prva Televízió reggeli műsorában további letartóztatásokat jelentett be az izraeli nagykövetségnél szolgálatot teljesítő csendőr elleni támadással kapcsolatban.

A szerb elnök elmondta, hogy a hatóságok jelenleg is vizsgálják az összes lehetséges kapcsolatot a támadó és más személyek között, és újabb letartóztatások várhatóak.

A nyilatkozat elhangzása előtt a hatóságok már őrizetbe vettek egy férfit, aki “gyakran veszi igénybe” a szerb rendőrök vendégszeretetét.

Igor Despotovićot 2022 elején azért vitték be, mert dzsihádra szólított fel az interneten, öt évvel azt megelőzően pedig állítólag kamionos merényletet készített elő Belgrád sétálóutcája ellen.

Ezáltal eléggé megalapozottnak tűnik az az elnöki megállapítás, miszerint a támadás nem véletlenszerű volt, hanem jól megtervezett terrorista cselekmény, ezért a rendőrség és az ügyészség közösen dolgozik azon, hogy minden érintettet felelősségre vonjanak.

Vučić hangsúlyozta, hogy a nyomozás során már számos bizonyítékot gyűjtöttek össze, amelyek alátámasztják, hogy a támadás egy összehangolt akció eredménye volt. Az elnök szerint a hatóságoknak időre van szükségük ahhoz, hogy minden részletet feltárjanak, de biztos abban, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok hamarosan eredménnyel zárulnak.

A támadás körülményei

Vučić a támadás körülményeit részletezve megállapította, hogy a támadó, az általa a vallási nevén említett Salahudin Žujović rejtett pozícióból, váratlanul lőtt rá a szerb csendőrre, hogy elkerülje a visszatámadást.

Vučić kiemelte, hogy az izraeli nagykövetséget őrző 34 éves csendőr figyelemre méltó higgadtságot és bátorságot tanúsított, amiért külön elismerésben részesül.

Az elnök elmondása szerint az elkövető, azaz Salahudin Žujović álcázott helyzetből támadt áldozatára, amire a szolgálatot teljesítő Miloš Jevremović nem számíthatott, a nyílpuskával ugyanis egy nejlonszatyorból lőtt rá az áldozatára.

A szerb elnök szerint ez a taktika mutatja, hogy a támadás jól meg volt tervezve, és az elkövető arra törekedett, hogy elkerülje a gyors visszacsapást.

A meglőtt támadó

A meglőtt támadó, aki nem sokkal később elhunyt, mellette a nyílpuska (Forrás: Informer)

Az elnök szerint Žujović célja egyértelműen az volt, hogy likvidálja Jevremovićot, de szerencsére a csendőr lélekjelenléte és gyors reakciója megakadályozta ezt.

Vučić megerősítette, hogy a csendőr hősiességéért rendkívüli kitüntetésre számíthat, amivel lélekjelenlétét és fegyelmezettségét ismerik el, mert ezek kulcsfontosságúak voltak a támadó semlegesítésében és a saját életének megmentésében.

Az elnök egyúttal biztosította a lakosságot, hogy Szerbia erős és felkészült a terrorista fenyegetések kezelésére. Vučić szerint Jevremović reagálása azt bizonyítja, hogy a szerb biztonsági erők jól képzettek és készen állnak a váratlan helyzetek kezelésére.

A szerb elnök külön köszönetet mondott Jevremović közvetlen parancsnokainak és kiképzőinek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a csendőr ilyen kiválóan teljesítsen.

A lakosság biztonsága

A szerb elnök hangsúlyozta, hogy az ország állampolgárainak nincs okuk a félelemre, mert a rendvédelmi szervek minden lehetséges intézkedést megtesznek a biztonság garantálása érdekében.

Vučić azt a nézetét is megosztotta az országos frekvenciával rendelkező Prva (Első) Televízió nézőivel, hogy Szerbia egyike a világ legbiztonságosabb országainak, és Belgrád is a legbiztonságosabb városok közé tartozik.

Az elnök büszkén állapította meg, hogy Szerbia képes hatékonyan szembeszállni a terrorizmussal.

A szerb vezető szerint az ország biztonsági rendszere folyamatosan fejlődik és erősödik, a mostanság bevezetett új biztonsági protokollok és a rendvédelmi szervek képzései pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Szerbia továbbra is a legbiztonságosabb országok között maradjon.

A szerb elnök felkereste a sebesült csendőrt

A szerb elnök felkereste a sebesült csendőrt (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Vučić reagált a németországi kommentárokra is, amelyek szerint a szerbiai terrorista támadások nem meglepőek, tekintettel a Srebrenicáról szóló határozattal kapcsolatos szerb magatartásra.

Vučić hangsúlyozta, hogy bár ezek a megjegyzések befolyásolhatják az eseményeket, az igazi okok és motivációk feltárása a nyomozás feladata.

A szerb elnök jelezte, hogy a támadást követően elrendelt vörös riasztási szintet és a kiemelt biztonsági intézkedéseket akkor oldják fel, ha a hatóságok végrehajtják a rájuk bízott feladatokat, és ez – mint már említésre került – keddre várható.

Az szerb államfő itt minden bizonnyal az általa bejelentett további letartóztatásokra gondolt – ami után szerinte normalizálódik a helyzet.

Vučić elmondta, hogy a piros riasztási szint fenntartására addig lesz szükség, amíg nem iktatnak ki minden biztonsági kockázatot.

Az elnök szerint a hatóságok folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és azonnal reagálnak minden új információra vagy fenyegetésre. A cél az, hogy a lehető leghamarabb visszatérjen a normális rend és biztonság az országban.

Az elnök szerint a nyomozás egyik legfontosabb feladata az, hogy feltárják a támadó mögött álló hálózatot és annak motivációit.

Vučić elmondta, hogy a rendőrség és az ügyészség folyamatosan dolgozik azon, hogy minden lehetséges bizonyítékot összegyűjtsön és minden érintettet felelősségre vonjon. A cél az, hogy a jövőben hasonló támadások ne történhessenek meg.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava