Connect with us

Szerbia

Elutasították Ratko Mladić kérelmét, hogy feltételesen helyezzék szabadlábra

Ratko Mladić 2024. április 26-án kérelmet nyújtott be, amelyben humanitárius okokból feltételes szabadlábra helyezésért folyamodott, vagy alternatívaként kérte, hogy hátralévő büntetését Szerbiában tölthesse le. Mladić szerint betegségét nem kezelik, szerinte Szerbiában jobb egészségügyi ellátást kapna. A május 10-én hozott döntés, és valószínűleg a kérelem sem független attól, hogy az ENSZ Közgyűlése csütörtökön tárgyalja a srebrenicai népirtással kapcsolatos előterjesztést

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Sikertelen maradt a nyolcvanegy éves Ratko Mladić újabb szabadítási kísérlete. nem engedik neki, hogy szabadlábra kerüljön, vagy hogy maradék büntetését Szerbiában töltse le
Sikertelen maradt a nyolcvanegy éves Ratko Mladić újabb szabadítási kísérlete, nem engedik neki, hogy maradék büntetését Szerbiában töltse le (Forrás: RTS)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 4]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Nemzetközi Büntetőbíróság Mechanizmusa (IRMCT) elutasította Ratko Mladićnak, a boszniai Szerb Köztársaság egykori vezérkari főnökének a kérését, hogy feltételesen helyezzék szabadlábra, vagy hogy életfogytiglani börtönbüntetését Szerbiában tölthesse le. Graciela Gatti Santana, az IRMCT elnöke szerint Mladić 2024. április 26-án kérelmet nyújtott be, amelyben humanitárius okokból feltételes szabadlábra helyezésért folyamodott, vagy alternatívaként azt kérte, hogy hátralévő büntetését Szerbiában töltse le. Mladić indoklásként azt hozta fel, hogy a betegségét nem kezelik, szerinte ugyanis Szerbiában jobb egészségügyi ellátást kapna, de felhozta azt is, hogy nyelvi akadályokkal is küzd. A május 10-én hozott döntés, és maga a kérelem valószínűleg nem független attól, hogy az ENSZ Közgyűlése csütörtökön tárgyalja a srebrenicai népirtással kapcsolatos előterjesztést. Az eredeti dokumentum ezen a címen olvasható.

Mladić nem kerülhet szabadlábra

Gatti Santana döntésében megjegyezte, hogy a Mechanizmus szabályzata szerint az elítéltnek a börtönbüntetést olyan országban kell letöltenie, amellyel az Egyesült Nemzetek megállapodást kötött, és ilyen szempontból Szerbia nem megfelelő hely az IRMCT által kiszabott büntetés végrehajtására.

A döntés szerint miután Mladić csak körülbelül 13 évet töltött le életfogytiglani büntetéséből, még nem érte el a feltételes szabadlábra helyezés jogosultsági küszöbét.

Gatti Santana elutasította a háborús bűnök miatt elítélt szerb tábornok kérelmét

Gatti Santana elutasította a háborús bűnök miatt elítélt szerb tábornok kérelmét (Forrás: (IRMCT)

A Nemzetközi Törvényszék 2017-ben a srebrenicai népirtásért, a bosnyákok és a horvátok üldözéséért, valamint Szarajevó polgárainak terrorizálásáért és az UNPROFOR tagjainak túszul ejtéséért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a volt szerb katonatisztet. Az ítélet ellen Mladić 2018-ban fellebbezett, amit 2021. június 8-án elutasítottak.

Mladićot ugyanakkor felmentették további öt településen – Prijedorban, Sanski Mostban, Kotor-Varošban, Fočában és Vlasenicában – elkövetett népirtás vádja alól.

A háborús bűnök elkövetéséért elítélt szerb katonatiszt a scheveningeni börtönben raboskodik.

A Mladić egészségi állapotára vonatkozó rendszeres ellenőrzések részeként Gatti Santana jelentést kapott az Egyesült Nemzetek Fogva Tartási Egységétől, amely szerint a volt szerb katonatiszt egészségi állapota jelenleg stabil, sőt ezen a téren jelentős javulás tapasztalható.

A Nemzetközi Büntetőbíróság Mechanizmusának elnökasszonya ezért közölte, hogy a rendelkezésére álló információk alapján Mladić tábornok indoklása ebben a szakaszban nem támasztja alá a kérelmet.

Gatti Santana egyúttal megállapította, hogy a háborús bűnök elkövetéséért elítélt tábornok minden szükséges ellátást megkap a Fogva Tartási Egységben, és ennek értelmében úgy vélte, hogy a kérelmet el kell utasítania.

A 2024. május 10-én hozott döntés értelmében az IRMCT elnöke felszólította a Mechanizmus titkárságát, hogy ha eddig nem történt volna meg, akkor biztosítsák Mladić számára, hogy minél előbb megkapja a kért orvosi dokumentációt, valamint hogy továbbra is tegyék elérhetővé számára a nyelvi szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Korábban Oroszország akarta kimenekíteni

A moszkvai Pravda 2015 májusában arról számolt be, hogy Oroszország titkos akciót hajtott végre annak érdekében, hogy legalább ideiglenesen kimenekítse a scheveningeni börtönből Ratko Mladićot, amihez indokként a tábornok moszkvai gyógykezelésének szükségességét emlegették.

Ha a dátumokat összevetjük, akkor láthatjuk, hogy ez még a végleges ítélet kimondása előtt volt, de szerb részről egy ilyen “menekítő hadművelet” iránti vágy azóta is létezik.

A Pravda 2015-ös írása szerint Elena Guszkova orosz akadémikus, aki a szerbek iránti rokonszenvéről ismert, valamint Pavel Dorohiny, az orosz Duma egykori képviselője, aki annak idején a Mladić tábornok védelméért létrehozott orosz bizottságot vezette, fel is kereste a szerb tábornokot scheveningeni börtönében.

Akkor megállapodás született a Hágai Bíróság vezetésével, hogy egy orosz orvosokból álló csoport érkezik Hollandiába, aminek orosz és szerb részről az lett volna a vágyott célja, hogy megvizsgálják Ratko Mladićot és “felkészítsék őt” egy moszkvai gyógykezelésre.

Az orosz és a szerb médiában akkortájt olyan hírek terjedtek el, hogy Mladić súlyos beteg, ráadásul rossz egészségi állapota miatt a tárgyalást többször is meg kellett szakítani.

Az akkori tervek szerint a volt szerb tábornokot legalább egy hónapig kezelték volna Moszkvában, és Oroszország garantálta volna későbbi visszatérését a hágai fogságba. Oroszország állítólag még a NATO képviselőivel is tárgyalt erről.

Egy átlagos cella a Hága külvárosában lévő börtönben

Egy átlagos cella a Hága külvárosában lévő börtönben (Forrás: ICC)

A Pravda egyik forrása szerint gyakorlatilag ez volt az egyetlen tárgyalás Oroszország és a NATO között azt követően, hogy a 2014-es ukrán (krími) válság miatt Moszkva és a Nyugat kapcsolatai a legalacsonyabb, hidegháborús szintre süllyedtek.

Dorohiny akkor úgy nyilatkozott, hogy a Mladić moszkvai felépülését célzó akcióban részt vett az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is, valamint “néhány más külföldi államférfi”, akiknek a megnevezése azonban nem történt meg.

A szerbiai állami televízió (RTS) 2017-ben, tehát két évvel később azt jelentette, hogy a hágai törvényszék megtagadta Ratko Mladić ideiglenes szabadlábra helyezését az oroszországi kezelés érdekében, mert a Nyugat a moszkvai kormány garanciái ellenére sem volt meggyőződve arról, hogy a szerb tábornok visszatér Hágába, azaz Scheveningenbe.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 4]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava