Connect with us

Gazdaság

A szlovén és a horvát gazdaság egyesüléssel védekezik másokkal szemben

A horvát-szlovén együttműködés egyre szorosabb, jelentős gazdasági előnyöket hoz mindkét országnak. A közös erőfeszítések 2022-ben közel 10 milliárd euró áruforgalmat eredményeztek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szlovén Iskra február végén jelentette be, hogy megvette a főleg energetikai rendszereket gyártó spliti Elmapot. Az Iskrának ez a harmadik jelentős beruházása Horvátországban, miután 2019-ben megvette a Šibenik Hajógyárat, 2021-ben pedig a zágrábi ELKA kábelgyártót
A szlovén Iskra február végén jelentette be, hogy megvette a főleg energetikai rendszereket gyártó spliti Elmapot. Az Iskrának ez a harmadik jelentős beruházása Horvátországban, miután 2019-ben megvette a Šibenik Hajógyárat, 2021-ben pedig a zágrábi ELKA kábelgyártót (Forrás: Elmap)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A volt Jugoszlávia óriásai, a horvát Končar – Mérésirányító transzformátorok és a szlovén Iskra bíznak az együttműködés bővítésében; a Končar energiatároló kondenzátorokkal látja el a szlovénokat, ők pedig különféle vizsgálatokhoz használják a Končar laboratóriumát, amelyet kiválónak tartanak. Ez csak egy abból a száz együttműködésből, amelyet a Večernji list vizsgált meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadóinak segítségével. A zágrábi lap írásából kiderül, hogy a szlovénok főleg a horvát energiai és ipari cégek iránt érdeklődnek, a horvátok viszont a szlovén élelmiszeriparba és a kiskereskedelembe fektetnek be.

Horvát-szlovén együttműködés

A lap megjegyzi, hogy egyes cégek mára már stratégiailag fontos üzleti rendszerekké nőtték ki magukat, mint például a szlovén Petrol horvát olaj- és gázpiaci előretörése vagy a Fortenova irányító szerepe a szlovén kiskereskedelem terén.

A Croatia osiguranje biztosítónak ugyanakkor nem sikerült megszereznie a vágyott szlovén biztosítót, a Sava Re-t, csak kisebbségi részesedéshez jutott benne. Néhány vállalat viszont már többször cserélt gazdát, mint például a Perutnina Ptuj baromfitenyésztő cég, amely 20 évvel ezelőtt megvásárolta a csáktornyai Pipót, de ma már ukrán tulajdonban van. Itt természetesen Jurij Koszjuk ukrán csirkekirályra kell gondolni, akiről a BALK is írt már, nem is egyszer.

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt Horvátországban és Szlovéniában egyaránt erősen támogatták a nemzeti érdekek megőrzését a gazdaságban, ma viszont egyre gyakrabban beszélnek a két kis gazdaság közös érdekéről, amely 2022-ben közel 10 milliárd euró áruforgalmat bonyolított le egymással.

Saša Muminović, a SLO CRO Üzleti Klub elnöke a zágrábi lapnak úgy nyilatkozott, hogy most a két kis gazdaság szinergikus hatásaira összpontosítanak az európai piacon, és megerősítette, hogy ma már másképp tekintenek a határokon átnyúló felvásárlásokra, mint korábban, amikor az Agrokor megvette a Mercatort.

A horvát Pivac húsfeldolgozó vállalat Szlovéniában vásárolt be

A horvát Pivac húsfeldolgozó vállalat Szlovéniában vásárolt be (Forrás: Internet)

A Večernji list beszámolója szerint ez az év még a felénél sem tart, de a fent említett szlovén Iskra eddig három céget szerzett meg a szomszédos országban, a Pivac húsfeldolgozó üzem pedig Szlovéniában vásárolt be, de ezen a téren nem ők az egyetlenek.

A szlovén Advance Capital Partners befektetési alap, amely már rendelkezik egy online bolttal és a Brioni szállítmányozó cég boldog tulajdonosa, most többségi részesedést (60 százalékot) szerez a varasdi napelemgyártó Solvisban, bár erre még várja a versenyhatóságok jóváhagyását.

A szabályozók jóváhagyását várja a horvát Meritus ulaganja befektető cég is, amely bejelentette a szlovén Panvita agrárvállalat többségi csomagjának megvásárlását. Ez egy élelmiszertermelő vállalat, amely kukoricatermesztéssel, valamint sertés- és baromfitenyésztéssel foglalkozik, de van gyümölcs- és zöldségtermesztéssel, illetve borászattal foglalkozó részlege is.

Ezzel nem értünk a sor végére, viszont ennyiből is kiderül, hogy egyre gyorsabb ütemben zajlik a horvát és szlovén gazdaság összekapcsolódása, amit Damir Kecko, a PwC Croatia tanácsadó cég partnere különösen jónak tart, és ezen a téren további javulásra számít.

Muminović, a SLO CRO Üzleti Klub elnöke szintén hisz a szlovén és horvát cégek egyre szorosabb összeolvadásában a harmadik piacokon való közös fellépés érdekében, miközben arra is utalt, hogy folyamatosan növekszik a két ország, mármint a Szlovénia és Horvátország közötti áruforgalom, ami által már mindkét ország a másik első öt legfontosabb gazdasági partnere közé tartozik.

Kecko úgy vélte, hogy a két ország gazdasági együttműködése azóta erősödik, hogy Horvátország és Szlovénia közös erővel megépítette a krškoi atomerőművet.

A tanácsadó szerint a Crodux horvát olajcég Petrol által történt átvételét, vagy számos más tranzakciót stratégiai jelentőségűnek lehet tekinteni, ami túlmutat két vagy több magántulajdonos puszta üzleti döntésén. Korábban ezzel a tranzakcióval is foglalkoztunk, a kapcsolódó cikkünkben további részletek olvashatók az üzletről.

Egyre nagyobb az érdeklődés

Saša Muminović, a fent említett SLO CRO Üzleti Klub elnöke megjegyezte, hogy az ezredfordulót követően a szlovén és horvát cégek egymás ellen védték magukat, most viszont közösen védekeznek a harmadik felekkel szemben.

Muminović szerint fontos, hogy a felvásárlások és az egyesülések ne a konszolidációt szolgálják az eladás érdekében, hanem hogy a növekedés és a fejlődés érdekében történjenek, mert mindkét ország érdeke az élelmiszeripar és a kiskereskedelem megőrzése.

A SLO CRO Üzleti Klub elnöke szerint a gazdasági klíma változását nem csak Horvátország uniós csatlakozása, majd a schengeni és az euróövezetbe történt belépése váltotta ki, hanem a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború kitörése is.

Damir Kecko, a PricewaterhouseCoopers tanácsadója úgy látja, hogy horvát szemszögből jelentősnek tűnik ugyan számos szlovén élelmiszeripari cég felvásárlása, viszont a szlovénok még mindig előnyt élveznek ezen a téren, a tanácsadó véleménye szerint ugyanis még mindig valamivel nagyobb értékűek azok a tranzakciók, amelyek során a szlovén társaságok vásárolják meg a horvát cégeket.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava