Connect with us

Horvátország

Felhős idő ukrán csirkehússal

Egy ukrán üzletember petrinjai megafarmjáról már írtunk a BALK-on, de a friss hírek szerint Jurij Koszjuk, akit gazdasági körökben európai csirkekirályként ismernek, további három baromfifarmot tervez építeni a horvátországi Ludbreg közelében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Csirkekirály, a kép illusztráció
Csirkekirály, a kép illusztráció, MI
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Lehet, hogy máshol, pláne Hollywoodban, a felhős időt húsgombócok követik, de Horvátországban, illetve Európa egészében az ukrán csirkehús okozza a balhét. Ahogy ezt kedvenc közlönyünkben, a Politicoban olvashattuk, még maga Emmanuel Macron francia elnök is kiborult Jurij Koszjuknak, az ukrán Mironivski Hliboproduct tulajdonosának mesterkedése miatt. Macron a hónap elején megtartott brüsszeli csúcs utáni sajtótájékoztatóján név szerint említette Koszjukot, azzal vádolva meg, hogy az európai gazdák kárára gazdagodik. Macron úgy fogalmazott, hogy Európában nem érdekeltek abban, és nem is az a cél, hogy pénzt keressenek ennek az embernek, mert ezzel nem segítenek Ukrajnának. Az ukrán baromfihús európai behozatala 47 százalékkal növekedett 2022 és 2023 között, és az európai gazdák már a háború előtt azzal vádolták a vitatott vállalatot, hogy kihasználja az EU és Ukrajna közötti kereskedelmi megállapodás kiskapujait, hogy jelentősen növelje a csirkemell exportját az EU-ba.

A horvát kapcsolat

Az ukrán üzletember petrinjai megafarmjáról már írtunk a BALK-on, de a friss hírek szerint Koszjuk, akit gazdasági körökben európai csirkekirályként ismernek, további három baromfifarmot tervez építeni Ludbreg közelében.

Ebből a három gazdaságból évente közel hatmillió szárnyas kerülne a piacra. Horvátország azonban már most is elegendő csirkehúst termel az igényeihez képest, így a kistermelők attól tartanak, hogy az ukrán beruházások tönkreteszik őket. De ez még korántsem minden.

A zágrábi Jutarnji list napilapban világot látó nagyinterjú folyamán Koszjuk elmondta, hogy mintegy 350 millió eurós beruházást készül eszközölni Horvátországban. Minden adminisztratív eljárás megoldódott, és a legnagyobb külföldi befektetés Horvátországban készen áll a megvalósításra.

A projekt vezetője a szintén Koszjuk tulajdonában lévő csáktornyai (Čakovec) Perutnina Ptuj-PIPO vállalat, amelynek keretében több mint 200 baromfiól, takarmánygyár, csirkekeltető, feldolgozó terület és vágóhíd épül Petrinja, Sunja, Martinska Vas, Popovača és Velika Ludina területén. Amikor feláll a rendszer, Koszjuk szerint 30 millió csirkét számít piacra dobni évente.

Ennek a legnagyobb része export lesz, de miután EU-s terméknek számít, senkinek nem lehet egy szava sem.

A kukoricából csirke lesz

Ami a jövőbeni terveket illeti Koszjuk annyit volt hajlandó elárulni, hogy a horvátországi projektek után tevékenységét más országokra is kiterjeszti a Balkánon.

– Elemeztük a piacot és annak lehetőségeit, és egyre inkább látjuk Horvátország potenciálját a kukorica és más növények termesztésében is

– mondta Koszjuk, amihez még hozzáfűzte, hogy elvben vállalatai támogatják a vertikális integrációs megközelítést, amelynek keretében a gabonát hozzáadott értéket képviselő termékké, például baromfivá alakítják át.

Horvát szemszögből vizsgálva a dolgot, mindebben nincs semmi kivetnivaló, ha valaki van olyan szíves, hogy erősíti a horvát élelmiszertermelést, nem akarnak ellenkezni.

csirke, csirkebáró, báró

Tavaly nyáron Andrej Plenković miniszterelnök horvátországi látogatásra hívta Jurij Koszjukot (Forrás: MHP)

Az meg, hogy Koszjuk úr az EU hülyeségén kereste meg a tőkét, amit most Horvátországban kamatoztat, tényleg senkit sem érdekel. Új munkahelyek nyílnak, növekszik a kivitel, mindenkinek csurran-csöppen, az építkezési vállalkozóktól a beszállítókig, mi ebben a rossz? Hogy a nyugatiak versenyképtelenek? Pfűű, nagy malőr.

Vagy úgy is fel lehetne fogni, hogy most egy kicsit helyre billen a mérleg, mert ha visszaemlékezünk arra, amit a nyugati cégek műveltek a szocializmusból kilábalni igyekvő új tagállamok gazdaságaival, azt kell mondanunk, hogy igen kevés felebaráti szeretet volt azokban az időkben.

Gyorstalpaló tanfolyamot kaptunk a kapitalizmusból, és olyanok is akadtak, akik túlélték.

Gonzalo Lira esete a Politicoval

Ha már ilyen szépen felidegesítettem magam, folytassuk talán a Navalnij-üggyel. Félreértés ne essék, tragikusnak tartom, viszont elképesztő ez a képmutatás, ami a „szabad világban” folyik.

Ott van például Julian Assange ügye – kiszabadítása érdekében ma (szerda) a Horvát Újságíró Társaság (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) tagjai is tüntettek a székház előtt, vagy itt van a kevéssé szellőztetett Gonzalo Lira-eset.

Assange, Lira, Navalnij

Assange, Lira, Navalnij

Assange-ról még többnyire mindenkinek beugrik valami, ám Liráról szinte senki sem tud. Az amerikai állampolgársággal rendelkező chilei újságíró, olyasmiket osztott meg a nyilvánossággal, ami az ukrán hatóságoknak nem nyerte el a tetszését.

„Oroszbarát” tevékenysége miatt letartóztatta az ukrán állambiztonság, elítélték, majd óvadék ellenében szabadlábra engedték. Megkísérelt átszökni Magyarországra, de ismét letartóztatták és börtönben végezte.

Pár hónapra rá, akárcsak Navalnij, meghalt. Állítólag tüdőgyulladás vitte el. Valahogy erről nem jelent meg semmi sem a Politicóban, tessék csak rákeresni!


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


8
Egy ukrán üzletember három baromfifarmot tervez építeni a magyar határnál, ahonnan évente 6 millió szárnyast lőne ki az európai piacra

Kinek kellene reagálnia?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava