Connect with us

Montenegró

Elválnak a montenegrói elnök és a miniszterelnök útjai, az államfő új pártot alapít(?)

A montenegrói elnök a pártfunkciókról történt lemondását nem hivatalos közlemény által, vagy sajtóértekezleten, esetleg egy tévéműsorban jelentette be, hanem egy hat bekezdéses üzenetben, amelyet az X platformon tett közzé. Amennyire furcsa a kommunikációs csatorna megválasztása, olyannyira nem váratlan maga a fejlemény

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SOKLÁBÚ KORMÁNY: A nagykövetek kinevezéséről tárgyalt a miniszterelnök (balról) és az államfő (jobbról). az utóbbi két nappal később lemondott minden pártfunkciójáról
SOKLÁBÚ KORMÁNY: A nagykövetek kinevezéséről egyeztett csütörtökön a montenegrói miniszterelnök (balról) és az államfő (jobbról), az utóbbi állítólag két posztra saját jelöltet szeretett volna állítani, ami nem talált túl nagy megértésre a soklábú kormányban és a pártjában (Forrás: X platform, Jakov Milatović)
A cikk meghallgatása

Lemondott minden párttisztségéről Jakov Milatović montenegrói elnök, aki eddig az Európa Most Mozgalom! (Pokreta Evropa sad!, PES) elnökének a helyettese volt. Ennek a pártnak az elnöki tisztségét Milojko Spajić, jelenlegi miniszterelnök tölti be. A pártnak van egy alelnöke is, aki jelenleg a harmadik személy a párton belüli hierarchiában. A helyzet megértése szempontjából fontos az elnökhelyettesi és az alelnöki tisztség megkülönböztetése, mert ha a kettőt összemossuk, akkor nehezen tudunk eligazodni az újabb balkáni rejtélyben. A szakadásra húsz hónappal az alapítást, és mindössze 115 nappal a kormány létrejöttét követően került sor. A két politikus – mármint a pártelnök és a helyettese – közötti szakítás minden bizonnyal komoly politikai válságot okoz a jelenlegi parlamenti többségen belül, ami akár a kormány bukásához, és új választások kiírásához is vezethet.

Az X platformon mondott le

A montenegrói elnök a pártfunkciókról történt lemondását nem hivatalos közlemény által, vagy sajtóértekezleten, esetleg egy tévéműsorban jelentette be, hanem egy hat bekezdéses üzenetben, amelyet az X platformon tett közzé. Amennyire furcsa a kommunikációs csatorna megválasztása, olyannyira nem váratlan maga a fejlemény.

Az üzenetben Milatović arra emlékeztetett, hogy az Európa Most Mozgalom! létrehozásakor átláthatóságot, valamint racionális és ésszerű párbeszédet ígértek a politikai színtéren, amivel a korábbihoz képest másfajta politikai kultúrát teremtenek meg a sokféleség tiszteletben tartásával és az európai értékek érvényesítésével.

A montenegrói elnök szerint azonban a jelenlegi munkamódszer ellentétes azokkal az ígéretekkel és értékekkel, amelyekre ő a mozgalom létrehozásakor gondolt, emiatt lemond a mozgalmon belül betöltött minden tisztségéről.

Milatović megjegyezte, hogy a mozgalmat élete fontos részének tekinti, mert együtt írták meg az ország demokratikus változásainak történetét. Ehhez még hozzátette, hogy Montenegró elnökeként ezentúl is minden erejét a kulcsfontosságú állami prioritások megvalósítására fordítja, és ebben kizárólag a polgárok érdekei vezérlik.

Alig két órával Milatović bejelentését követően megérkezett a válasz a mozgalom elnökéhez, Milojko Spajićhoz lojális politikusok részéről, akik egyértelműen többségben vannak a párt vezetésében.

Szerintük már régóta érezhető volt Jakov Milatović szándéka, hogy akadályozza a kormány munkáját, ami a pártból való kilépésben csúcsosodott ki. Ennek ellenére bíznak abban, hogy a köztársasági elnök megtalálja az erőt ahhoz, hogy “felülemelkedjen a személyes intolerancián”, és eddigi tetteitől eltérően a polgárok érdekei vezérlik majd, s nem lépi túl alkotmányos hatáskörét”.

Ursula gratulált a montenegrói miniszterelnöknek

JÓL ELMÉRTE: Ursula von der Leyen mintegy két héttel ezelőtt gratulált Milojko Spajić montenegrói miniszterelnöknek a kormány első száz napjához. – Nagyszerű látni, hogy Montenegró teljes mértékben a csatlakozási célkitűzésére összpontosít, és jó előrelépéseket tesz – írta az X-en a bizottsági elnök (Forrás: X platform, Ursula von der Leyen)

A válasz megfogalmazói jónak tartják Milatovićnak azt a felismerését, miszerint eljött a PES-ből való kilépésének ideje, hogy a társadalom ne szenvedjen az ő személyes elégedetlenségétől.

Volt szövetségesei úgy vélik, hogy az államfő párttisztségekről történő távozását követően az Európa Most Mozgalom! új alapokra helyezheti kapcsolatait, amelyek reményeik szerint jobb minőségűek lesznek, mint eddig.

Az üzenetváltásból két dolog derül ki, az egyik az, hogy már korábban is voltak nézeteltérések a két vezető között, ezért ennek felszínre kerülése nem lepte meg a megfigyelőket, a másik pedig, hogy Milatović kisebbségben maradt a PES-en belül.

Új pártot alapít az elnök(?)

A podgoricai Pobjeda nem hivatalos értesülései szerint Milatović azt követően szánta rá magát a lépésre, hogy tudomást szerzett azokról a tervekről, amelyek szerint pártársai az alapszabály sürgős megváltoztatásával megszüntetnék az elnökhelyettesi posztot, vagyis kihúznák alóla ezt a funkciót.

Az elnökhelyettesi poszt megszüntetésével párhuzamosan az eddigi egyetlenegy alelnöki poszt helyett ezentúl két-három alelnököt választanának, akik között egy helyet egy női politikusnak tartanának fenn. Megjegyzendő, hogy a párt alelnök jelenleg is egy nő dr Olivera Injac személyében, aki biztonságpolitikai szakértőként korábban védelmi miniszteri pozíciót is betöltött, jelenleg a főváros, Podgorica polgármestere.

A tervezett módosítások arról győzték meg az államfőt, hogy a pártvezetésében a többség Spajić miniszterelnök felé fordult, akire Milatović régóta panaszkodik önkényes magatartása, a stratégiai gondolkodás hiánya, de néhány üzleti ügy miatt is, amelyeket Milatović nagyon problematikusnak tart.

Miután a szervezeti felépítésben történő változtatások jelentősen gyengítenék Milatović párton belüli pozícióját, az államfő úgy döntött, hogy ezt már nem nézi ölbe tett kézzel.

A Pobjeda egyúttal utal arra is, hogy Ursula von der Leyen, uniós elnök, Josep Borrell fő külügyér, és Várhelyi Olivér, és egyéb brüsszeli bürokraták, de az amerikaiak is, mennyire rövidlátóan ítélték meg a helyzetet, amikor Montenegrót a csatlakozási folyamatok csillagának nevezték, és az Európai Unió első nyugat-balkáni tagjaként aposztrofálták.

A podgoricai portál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Milatović politikai pályafutását azzal folytathatja, hogy saját pártot vagy mozgalmat alapít, de ezzel ne szaladjunk előre, az viszont biztos, hogy politikai válság van kialakulóban Montenegróban, ahol akár a kormány is megbukhat, ha nem sikerül kooptálni a testületbe a bosnyák és szerb kisebbség egyes (nacionalista) képviselőit, ami végsősoron új választások kiírásához vezethet.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


29
Az Európai Unió korábban azt ígérte, hogy a balkáni bővítés céldátuma 2030

Tartható ez a céldátum a balkáni országok csatlakozásával kapcsolatban?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava