Connect with us

Szerbia

Vučić: A Zvezda és a Partizan nem létezne állami támogatás nélkül

A szerb elnök szerint mindez azért történhet meg, mert nincsenek rendezett viszonyok és privát klubok Szerbiában, így mindkét klub fű alatt kapja a pénzt, miközben ő kéri meg személyesen az egyik vagy másik bankot, hogy támogassák a két klubot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Egymás ellen játszik az állami támogatást élvező két csapat a belgrádi Arenában
Egymás ellen játszott az állami támogatást élvező két csapat a belgrádi Arenában (Forrás: KSS)
A cikk meghallgatása

A szerb elnök sokadik televíziós interjújában most arról beszélt a Prva országos csatornákán, hogy undorító támadás érte a szerb államot a Partizan kosárlabda klub edzője részéről. Željko Obradović a Radivoj Korać Kupa döntőjében a Crvena Zvezdától elszenvedett vereség után nem csak a bírókat, hanem az államot is felemlegette, és a legnagyobb hazugságnak nevezte, hogy a Partizan állami projekt. Erre válaszolva Aleksandar Vučić kijelentette, hogy a Partizán hatmillió, a Zvezda pedig 1,2 millió euró adósságot halmozott fel.

Állami segítség a Zvezdának és a Partizánnak

A szerb államfő szerint ez egy undorító támadás volt az ország ellen, nemcsak az edzőtől, hanem a Crvena Zvezda és a Partizan részéről is, szavai szerint az arrafelé Isten adta tehetség, hogy valaki az állam ellen legyen, ezért nem csoda, hogy államellenesek a szurkolói szlogenek is.

Vučić úgy fogalmazott, hogy semmi sem lenne a Zvezdából és a Partizanból, ha nem lenne mögöttük az állam, és hozzátette, hogy egyetlen klub sem rendelkezik akkora állami támogatással Európában, mint a Zvezda és a Partizan.

A Radivoj Korać Kupát negyedik alkalommal zsinórban a Zvezda nyerte

A Radivoj Korać Kupát negyedik alkalommal zsinórban a Zvezda nyerte (Forrás: KSS)

– Amikor azt mondom, hogy állami támogatás, akkor a közvetlen befizetésekre gondolok, valamint a Szerbiai Kosárlabda Szövetségen, Belgrád városán, a Telekomon, és a NIS-en (szerbiai olajcég) keresztül érkező pénzekre. És a Zi Jin, se meg a Gazprom sem azért van itt, mert valaki a Zvezdától vagy a Partizantól hívta őket, hanem az állam hívta őket

– mondta Vučić, aki itt arra utalt, hogy a Gazprom a Zvezdát, a kínai ZiJin pedig a Partizánt szponzorálja. Az utóbbi klub 2023 fordulóján írta alá a szerződést a kínai céggel arról, hogy a Partizan legnagyobb szponzora lesz, a Gazprom viszont már több, mint 10 éve támogatja a Crvena Zvezdát.

A Zvezda és a Gazprom házassága

A Zvezda és a Gazprom házassága is állami kezdeményezésre született (Forrás: Crvena Zvezda)

Vučić szerint a szerb állam hatalmas összegeket fizet ki a két klubnak. Példaként említette meg, hogy a Zvezda és a Partizan a piaci árnál háromszor olcsóbban kapja meg a belgrádi Arena sportcsarnokot, és hozzátette, hogy a törlesztőrészleteket és az adókat is az állam fizeti, miközben “rábeszélik” a magánvállalkozókat, hogy a Zvezda vagy a Partizan esetében egy olyan klubot támogassanak, amelynek esetleg nem is szurkolnak.

– És hogyan történik az adó befizetése? Mi odaadjuk nekik a pénzt, ők meg befizetik, de ezt nem mondják el az embereknek.

– jelentette ki a szerb elnök, aki szerint a Partizan nyolc évig nem játszott volna egyetlen európai focimeccset sem, ha nincs mögötte az állam.

ZiJin logó a Partizan játékosok mezén

ZiJin logó a Partizan játékosok mezén a szám alatt (Forrás: Partizan)

Állami támogatás nélkül nem megy

Vučić hozzátette, hogy a Partizan teljesen tönkrement volna, hét-nyolc alkalommal még a licenceket is állam fizette, itt nyilván a külföldről igazolt játékosokról van szó.

Az élen a három államilag támogatott klub

Az élen a három államilag támogatott klub (Forrás: Crvena Zvezda)

Az államfő arról is beszélt, hogy a Zvezda esetében is hasonló volt a helyzet, a piros-fehér klub 2014-ben nem játszott Európában, ezért négy-öt alkalommal az állam állta az átigazolásokat.

A szerb elnök szerint mindez azért történhet meg, mert nincsenek rendezett viszonyok és privát klubok Szerbiában, így mindkét klub fű alatt kapja a pénzt, miközben ő kéri meg személyesen az egyik vagy másik bankot, hogy támogassák a két klubot.

– A Zvezda és a Partizan nem létezne az állam nélkül, miközben hazudnak az embereknek. Az adótartozás összegyűjtésére szervezett kampányokból egyetlen dinárt sem fizettek be, erre az életemet teszem

– mondta a szerb elnök, aki itt említette meg, hogy a Partizan 6, a Zvezda pedig 1,2 millió euró adóhátralékkal rendelkezik, majd megjegyezte, hogy az utóbbi néhány évben a két klub együttvéve 50 millió eurót kapott, hogy növelje Szerbia tekintélyét, de ennek ellenére “még mindig csak nyafognak”.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


7
A szerb állam tartja életben és az élen a két legnagyobb szerbiai klubot, a Crvena Zvezdát és a Partizant

Elfogadható-e az állami támogatás egy-egy klub esetében?

other answer noteIf 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava