Connect with us

Szerbia

Vučić Münchenben nem tapsolta meg Navalnij feleségét(?), Belgrádban tüntettek az oroszok

A müncheni biztonsági konferencián résztvevő Julija Navalnaját óriási tapsvihar fogadta, viszont – mint a belgrádi ellenzéki N1 televízió jelentette – az első sorban ülő szerb elnök nem tapsolt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Julija Navalnaja a müncheni biztonsági konferencián, amelyen a szerb elnök nem sietett tapsolni
Julija Navalnaja a müncheni biztonsági konferencián, amelyen a szerb elnök nem sietett tapsolni (Forrás: Screenshot)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Belgrádban is vezető hír volt, hogy elhunyt Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus. A Szerbiában élő, Putyin-ellenes oroszokat tömörítő Orosz Demokratikus Társaság tagjai tiltakozó gyűlést tartottak hazájuk nagykövetsége előtt. Belgrádi médiajelentések szerint az oroszok szokatlanul csendesen demonstráltak, a résztvevők megrendülten ölelkeztek össze, vigasztalták egymást, és könnyek között gyászoltak. Közben a müncheni biztonsági konferencián résztvevő Julija Navalnaját tapsvihar fogadta, viszont – mint a belgrádi ellenzéki N1 televízió jelentette – az első sorban ülő szerb elnök nem tapsolt.

Vučić nem tapsolt Navalnij feleségének(?)

Julija Navalnaját kétszer is erősen megtapsolták Münchenben, egyszer amikor kiment az emelvényre, és egyszer amikor távozott onnan.

Navalnaja megjelenésekor a konferencia résztvevői felálltak, és tapsolni kezdtek, kivéve Vučić elnököt, mert – ahogy az N1 megjegyezte – a szerb államfő az utolsók között állt fel, majd a tolmácsgép fejhallgatójával volt elfoglalva.

A csatorna ezt a müncheni felvételek alapján állapította meg, amelyeken tényleg nem látszik, hogy a szerb elnök tapsolna, amikor az orosz ellenzéki politikus felesége bemegy a terembe. A Navalnaja kivonulásakor készült felvételek nem bizonyító erejűek, mert azokon Vučić csak egy pillanatra tűnik fel.

Oroszok tüntettek a belgrádi orosz nagykövetség előtt Navalnij halála miatt

Oroszok tüntettek a belgrádi orosz nagykövetség előtt Navalnij halála miatt (Screenshot)

Ugyanakkor az kérdés, hogy Vučićnak az orosz nyelv esetében szüksége volt-e tolmács segítségére, miután 2013-ban, tehát körülbelül kormányra kerülésével egyidőben elkezdett oroszul tanulni, és egy évtized alatt akár el is sajátíthatta az orosz nyelvet.

Vele párhuzamosan Ivica Dačić, volt miniszterelnök, majd külügyminiszter intenzív angol nyelvleckéket vett, ki tudja, hogy mennyit sajátított el ebből a nyelvből.

Két tüntetés is volt

A jelenleg (még) Szerbiában élő, Putyin-ellenes oroszokat tömörítő Orosz Demokratikus Társaság tagjai Navalnij halálhírére reagálva a belgrádi orosz nagykövetség elé vonultak.

Az N1 Televízió tudósítója arról a benyomásáról számolt be, hogy a jelenlévők közül mindenki mintha egy családtagját vesztette volna el, a láthatóan megrendült emberek egymást ölelgették, vigasztalták és könnyek között gyászoltak.

A tíz éve Szerbiában élő Irina Tyukurova úgy fogalmazott, hogy “Navalnij volt Oroszország utolsó hőse, akit megöltek a börtönben”. Tyukurova szerint nem lehet tudni, hogy mi történt, de ami történt, az soha sem fog kiderülni.

Irina férjét, Igor Tyukurovot éppen pénteken bocsátották el az orosz nagykövetségen betöltött állásából. Tyukurov úgy nyilatkozott, hogy Navalnij volt Oroszország Nelson Mandelája, és amíg ő élt, addig a remény is élt, hogy Oroszország egyszer normális állam lesz.

Balša Božović szerb ellenzéki politikus nem sokkal éjfél előtt egy videót tett közzé az X platformon arról, hogy az esti órákban többszázan tüntettek Belgrád központjában (a Londonnál) – mint fogalmazott – Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meggyilkolása miatt.

Božović egyúttal megjegyezte, hogy a Putyinnal nagyon szoros kapcsolatot ápoló szerb kormány ez alkalommal még nem reagált.

Münchenben sörözött a szerb elnök, vacsora előtt jól esett neki

Münchenben sörözött a szerb elnök, vacsora előtt jól esett neki (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Vučić elnök ugyan megnyilvánult az Instagramon, ahol felsorolta, hogy kikkel találkozott Münchenben, majd a fotósorozatot azzal zárta, hogy vacsora előtt megivott egy sört a bajor fővárosban. Navalnijról viszont nem szólt, illetve csak egyetlen egyszer, szerb újságíróknak nyilatkozva, de akkor is csak nagyon érintőlegesen.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava