Connect with us

Magyarország

A horvátok szerint Novák Katalint azért mondatták le, mert Orbán megijedt a népharagtól

Ismételten bebizonyosodott az, amit gyakran hangoztatunk, tudniillik, hogy a horvátok kimondottan keveset tudnak Magyarországról, és őszintén szólva nem is érdekli őket, hogy mi történik a szomszédban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Bódis Gábor, a Szabad Európa Rádió magyar majd délszláv szerkesztősének volt igazgatóhelyettese beszélt a horvát médiának a Novák Katalin lemondásáról
Bódis Gábor, a Szabad Európa Rádió magyar majd délszláv szerkesztősének volt igazgatóhelyettese beszélt a horvát médiának a Novák Katalin lemondásáról
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az utóbbi három napban – szombat, vasárnap, hétfő – némi malíciával szemlélve, magyar napok voltak Horvátországban. Mindenki lehozta a magyar köztársasági elnök lemondásának hírét, majd aztán a lelkiismeretesebb szerkesztőségek rájöttek, hogy a hivatalos közleményen túl, tulajdonképpen semmit sem tudnak ennek az okairól. Így aztán előkerültek a szakértők, az ex-jugoszláv kapcsolatoknak köszönhetően még Bódis Gábor is nyilatkozott az N1-es tévének, amit aztán sokan felhasználtak helytöltőnek: „a budapesti újságíró azt mondja…”

“Novák lemondást Orbán rendelte el”

Nos, Bódis azt mondta, hogy a botrányra nem került volna sor, illetve senki észre sem veszi, hogy ki volt a kegyelemben részesülő 20 személy egyike, ha az ügyvédje nem kér pótlólagos magyarázatot a Kúriától.

Bódis szerint tudni lehetett, hogy lemondásra kerül sor, mert Orbán alkotmánymódosítási javaslatot tett, amely kimondja, hogy a pedofíliáért megbüntetett embereknek nem lehet kegyelmet adni.

– Ez megalázó volt az elnök számára, és tudta, hogy mi lesz az eredmény. Tudni kell, hogy Novák csak Orbán akaratából volt elnök, lojális tagja a pártnak, akár csak Varga Judit, volt igazságügyminiszter. Orbán gyorsan cselekedett, és gyorsan végrehajtotta ezt a tisztogatást, de mindenki azt mondja, hogy nem volt más választása, mert a botrány azzal fenyegetett, hogy átlépi a kormányával kapcsolatos toleranciaküszöböt

– jelentette ki Gábor barátunk az N1-nek, amelynek azt is kifejtette, hogy Novák Katalin lemondását Orbán Viktor rendelte el.

A legérdekesebb Mario Galić általános „omniszakértő” megközelítése volt. Szerinte lám, még Magyarisztánban, az EU „legkeményebb” országában is változnak a dolgok, mert íme, Orbán megijedt a tüntetőktől, és a népharag láttán expressz lemondatta a köztársasági elnököt.

Szijjártó villámlátogatása

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn alig párórás villámlátogatásra érkezett Horvátországba. A tárcavezető Petrinjában, egy helyi általános iskola átadásán vett részt, amelyet 8,7 milliárd forint értékű magyar kormányzati támogatással építettek újjá, miután súlyosan megrongálódott a 2020-as földrengésben.

Szijjártó Péter iskolába ment

Szijjártó Péter (Peti) iskolába ment (Forrás: N1)

A magyar külügyminiszter tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a petrinjai általános iskola teljeskörű újjáépítése mellett, Magyarország a topolovaci iskola felújítását 60 millió forinttal és Sziszek templomának felépítését 750 millió forinttal támogatta.

– Azt kívánom önöknek, hogy ez a felújított iskola álljon itt Magyarország és Horvátország, a magyar és a horvát nemzet barátságának bizonyítékaként, és annak a bizonyságául, hogy nincsen az a természeti katasztrófa, amely elveheti tőlünk a jövőnket, és elveheti a hitünket

– mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Radovan Fuchs, horvát tudományos és oktatási miniszter megköszönte Magyarországnak az adományt, és hozzátette, hogy Petrinjának szüksége van erre az iskolára.

– Horvátország és Magyarország kapcsolata, amikor az oktatásról beszélünk, nagyon jó, és ha a nemzeti kisebbségek tagjainak oktatását is megemlítjük, mind a horvátországi magyarok, mind a magyarországi horvátok oktatását, akkor a kapcsolatok példaként szolgálhatnak más országok számára, nemcsak az EU-n belül, hanem az egész világon is, mivel a nemzeti kisebbséget a társadalom szerves részeként értékeli, támogatja.

Amit mi hozzáfűznénk, hogy a) ismét bebizonyosodott az, amit gyakran hangoztatunk, ti. az, hogy a horvátok kimondottan keveset tudnak Magyarországról, és őszintén szólva nem is érdekli őket, hogy mi történik a szomszédban.

LNG-svindli

Kapcsolódó cikk

A nagy LNG-svindli

Például a magyar külügyminiszter látogatását elképesztő médiaközöny fogadta, csak Petrinja honlapján, a kormány weboldalán és a HINA tudósításában olvashattunk róla, valamint a közszolgálati televízió és az N1 televízió híradójában esett róla néhány szó. Még a minden lében kanál horvát Index sem vette a fáradtságot, hogy legalább illemből pár szóval megemlítse Szijjártó látogatását.

A b) tétel alatt ismételten arra hívnánk fel a figyelmet, hogy bár a horvát médiák általában a Politicoból, a Guardianból és egyéb „megbízható” forrásokból tájékozódnak magyar ügyekben, vagy Soros-vonalon a magyarországi ellenzéki forrásokból, az átlagember Horvátországban lényegében Orbán Viktorral egyenlíti ki Magyarországot.

Mert Orbánról mindenki tud, és az urbánus ifjú titánok véleményét leszámítva, szinte kivétel nélkül igazat adnak a magyar miniszterelnöknek, példaként hozva fel, hogyan kell kiállni a nemzeti érdekekért. Ugyanakkor nem tetszik nekik, hogy a szerbekkel barátkozik, de abban bíznak, hogy „előbb-utóbb majd rájön, kivel van dolga”.

Végül a benzin ára

Közben még elmondjuk, hogy begyűrűzött a magasabb üzemanyagár Horvátországba is, mint ezt Davor Štern energetikai szakértő előre jelezte, és mint arról korábban értekeztünk.

A benzin 3 centtel lett drágább, és most literje 1,45 euróba kerül, míg a dízelért 5 centtel kell többet fizetni, ennek ára most 1,48 euró/l.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


12
A horvátok kimondottan keveset tudnak Magyarországról, és őszintén szólva nem is érdekli őket, hogy mi történik a szomszédban.

Téged érdekel, hogy mi történik a szomszédos országokban?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava