Connect with us

Horvátország

Horvátországban 2026-ban megszűnhetnek a fizetőkapuk, szlovák és cseh cég nyerte a pályázatot

Máskülönben Kockásországban a nap videója a spliti Vladimir Nazor V. gimnázium érettségi bálja volt. A tanári kar egy komplett revüműsorral kedveskedett a végzős diákoknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A buli a gondosan koreográfiát követő táncos fellépés nyomán hágott a tetőfokára. Volt itt minden, "Footloose", "Single Ladies" és "WakaWaka" is. Ezt látni kell! De előbb jöjjön a fizetőkapuk megszüntetése!
A buli a gondosan koreográfiát követő táncos fellépés nyomán hágott a tetőfokára. Volt itt minden, "Footloose", "Single Ladies" és "WakaWaka" is. Ezt látni kell! De előbb jöjjön a fizetőkapuk megszüntetése! (Screenshot)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Horvát Autópályák (Hrvatske autoceste, HAC) állami tulajdonú cég bejelentette, hogy az autópályák új fizetőrendszerének kiépítésére kiírt tendert a szlovák Sky Toll és cseh Toll Nett cégek közös ajánlata nyerte. A szlovák-cseh, hogy ne mondjuk csehszlovák javaslat, kissé aláigért a pályázaton kitűzött 100 millió eurós értéknek, mert 99.891.850,64 euróért vállalták a rendszer kiépítését, aminek köszönhetően Horvátországban 2026-ban végleg megszűnnek a fizetőkapuk, és ezzel remélhetőleg mérséklődnek a nyári tumultusok. Ez gyakorlatilag az utolsóelőtti lépés az új fizetőrendszer bevezetésében, ami a kormány egyik legfontosabb és legdrágább infrastrukturális projektje.

Búcsú a fizetőkapuktól

Nyolc évvel azután, hogy 2016 februárjában az akkor újonnan kinevezett közlekedési miniszter, Oleg Butković bejelentette a fizetőrendszer módosítását. Ez alatt a nyolc év alatt a horvátok eljutottak a matricák bevezetésének ötletétől a végső, kettős megoldásig – az útdíjat elektronikusan számítják fel az ENC eszközök és automatikus rendszámtábla-felismerés (ALPR) felhasználásával.

Az új rendszert Horvátország összes autópályáján mindhárom koncessziós jogosult, a HAC, a Bina Istra és az Autocesta Zagreb-Macelj bevezeti. Az útdíjat továbbra is a megtett távolság alapján számítják ki.

A jármű be- és kilépését az ENC eszközök DSRC-olvasója és rendszámtábla-felismerő kamerája regisztrálja. A DRC-olvasókat és a kamerákat az autópályákon telepítendő portálokon helyezik el, ezek számát a berendezés szállítója határozza meg.

Az ENC-eszközökre – az a fura kis fehér doboz, amelyekkel a Horvátországba utazók nyilván találkoztak már – bizonyos összeget lehet feltölteni, és ennek megfelelően a fizetőkapukon az ember automatikusan áteresztést nyer, kötelezők lesznek a nehézgépjárművek esetében, és választhatók lesznek a könnyű járművek esetében.

A rendszámtábla-felismerő rendszert csak a könnyű gépjárművekhez fogják használni. A nagy hír az, hogy minden felhasználónak, függetlenül attól, hogy milyen rendszert használ, regisztrálnia kell, és be kell írnia a regisztrációs számát, a kibocsátás országát és a fizetési módot. Az ENC-eszközt összekapcsolják a jármű regisztrációjával, és a felhasználók többé nem vihetik át járműről-járműre, mint jelenleg.

Az útdíjat a HAC és a koncessziójogosultak által meghatározott kilométerenkénti egységár alapján számítják ki a különböző járműcsoportokra. Emellett több árkategória is bevezetésre kerül, a nyári szezon, a hétvégi utazások és a nagyobb forgalmi torlódások esetén többet kell majd fizetni.

A horvát autópályák új fizetőrendszerének kiépítését az EU Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervének (RRF) támogatásából fedezik.

Nem elveszett fejek

Máskülönben Kockásországban a nap videója a spliti Vladimir Nazor V. gimnázium érettségi bálja volt. A tanári kar egy komplett revüműsorral kedveskedett a végzős diákoknak.

Az előadás iskolacsengővel kezdődött, minek utána a tanárok a cappella előadták egy helyi erő, a Gibonni “Ez az én iskolám” című dalát.

De a buli a gondosan koreográfiát követő táncos fellépés nyomán hágott a tetőfokára. Volt itt minden, “Footloose”, “Single Ladies” és “WakaWaka” is. Ezt látni kell.

Amíg a kedves olvasó a víg spliti tanárok előadását követi, bátorkodunk megjegyezni, hogy a spliti V. gimnázium remek iskola lehet, és hogy az ilyen tanárok a tananyag mellett nyilván megtanították növendékeiket egyéb fontos dolgokra is.

Mert aki ilyen show-t tud lekeverni, nyilván szereti a hivatását, szereti a gyerekeket, és úgy általában, rossz ember nem lehet.

És hogy nem akármilyen gimnáziumról van szó, azt az is bizonyítja, hogy szinte minden generációnak megvan a maga himnusza, amit annak rendje és módja szerint leforgatnak, hol a tanárokkal együtt hol pedig nélkülük.

Több ilyet is lehet találni a YouTube-on, helyszűke miatt, mi most a 2022/23-as generáció himnuszát préseljük bele ebbe a kis tudósításba, de azért ide teszünk még egy linket annak, aki szeretne elmélyedni a spliti V. gimnázium egy harmadik produkciójában is.

Balkáni furcsaság

Hétvégi jelentésünket egy valódi balkáni bizarr sztorival zárjuk. Mint ezt a horvát-bosnyák határon szolgálatot teljesítő vámőrök hírül adták, január 31-én a Stara Gradiška-i határátkelőhelyen egy rutinellenőrzés során egy gondosan, az állat fejével egyetemben preparált farkasbőrt találtak. Miután a járművezető nem rendelkezett a szükséges dokumentációval, a „farkast” ideiglenesen elkobozták a törvényes regulákkal összhangban.

Ezzel egyetemben a trófeákat kedvelő úriembert 1500 euró pénzbírsággal is sújtották.

Kicsinált farkas

Kicsinált farkas (Forrás: horvát vámhivatal)

A szűkszavú vámosokkal szemben, mi szívesen gyártunk mindenféle teóriát, így valószínűnek tartjuk, hogy a farkas illegálisan, mint egy afgán migráns, érkezett Horvátországba, mert Bosznia-Hercegovinában nincs megfelelő szakember, aki ilyen művészien ki tudta volna készíteni ennek a bőrét, fejestől-fogastól, szőröstől-bőröstől.

Visszafelé már működött a Schengen, és lefülelték a vállalkozó szellemű sportembert, aki nyilván a villájába szánta a rondaságot, talán a kandalló elé. Bár, a filmek tanúsága szerint a kandalló elé medvebőr illik, és a zsánertől függően itt szeretkeznek a milliomosok és az ápolónők, vagy ennek közelében lövik le az álomszép grófnőt, miközben a kitömött állatfej üvegszemén gonoszul megvillan a fény…

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava