Connect with us

Horvátország

A Nagy Ékszerrablás, migránscsempész-hálózat felszámolása, majd… jön a csoda

Egy Sziszek-Monoszló megyében található, megközelítőleg 13.500 lelket számoló kisvárosban idén kezdik meg Európa első gaming-campusának építését. Az eset előzményei között okvetlenül meg kell említeni a Novszkán (Novska) már öt éve működő PISMO játékipari inkubátort. Működésének öt éve alatt az inkubátor több mint 80 start-upnak adott otthont, amelyek több mint 50 százaléka a horvát videojáték-iparban működik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Novszka, a horvátországi gaming ipar központja
Novszka, a horvátországi gaming ipar központja (Forrás: Pismo)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ez egy tudományosan megszerkesztett clickbait. Először felkelti az olvasók figyelmét az ékszerrablással, egyéb kékfényes sztorival, majd utána áttereli a szót arra, amivel már eredetileg is foglalkozni szándékozott, utána pedig felteszi az i-re a pontot. Ez nem ismeretlen technika, de a BALK annyiban különbözik másoktól, hogy a) mi ezt bevalljuk, b) a feldolgozott tartalom érdekes, akkor is, ha nem politika és nem pergőtűz, vagy rakéta. Pedig ma olyanból is volt, ma ugyanis két nagy piac égett le a Balkánon, az egyik Belgrádban, a másik pedig Szarajevóban.

A Nagy Ékszerrablás

A rendőrségi értesítés alapján, minden magára valamit adó horvát újság és portál hírül adta, hogy kedden 19 óra körül egy férfi fegyveres rablást követett el a horvát főváros Svetice nevű utcájában: leállított egy arra közlekedő autót, és a jármű utasaitól – egy 31 éves férfitől és annak 32 éves nőnemű rokonától, eltulajdonított 200.000 euró értékű ékszert.

A rendőrség természetesen nagy erőkkel kutat a tettes után, de egyelőre még se nyúl, se nyom.

Hogy miként szimatolta ki a rabló az értékes szállítmányt, az nem derült ki, de ilyenkor a gyanú elsősorban a családtagokra, esetleg az alkalmazottakra irányul. Ám az is megtörténhet, hogy az útonálló csak azután kereste elő a háborúból visszamaradt, jobbik mordályát, miután az Instagramon lekövette a kisasszonyt/úrhölgyet.

Sőt az sem elképzelhetetlen, hogy biztosítási csalásról van szó, ám szerencsére vannak elegen, akik ezt majd kiderítik.

Migránscsempész-hálózatot számoltak fel

A horvát Korrupció- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, USKOK) nyilatkozata értelmében, Eszék-Baranya megyében és a főváros területén rendőrségi művelet folyik.

Ezeket az intézkedéseket több olyan személlyel kapcsolatban hajtják végre, akiket megalapozottan gyanúsítanak a szervezett bűnözés területén elkövetett bűncselekményekkel.

Horvát rendőrautó

Horvát rendőrautó (A kép illusztráció, forrás: Freepik)

– A gyanúsítottak kihallgatása után az USKOK döntést hoz a további eljárásról az ügyben, amiről időben tájékoztatja a nyilvánosságot

– jelentette be az USKOK, az ilyenkor szokásos rendőrségi mondókát használva, ami körülbelül azt jelenti, hogy antanténusz, szórakaténusz.

A jólértesült Jutarnji list csak annyit tudott hozzátenni, hogy valószínűleg egy migránscsempész-hálózat felszámolásáról van szó.

Csoda Novszkán

Egy Sziszek-Monoszló megyében található, megközelítőleg 13.500 lelket számláló kisvárosban idén kezdik meg Európa első gaming-campusának építését.

Az ipari zónában létesülő Játékipari Központ magában foglal egy játékfejlesztésre szakosodott egyetemi kart 13 tanteremmel, egy 250 fős hallgatói kollégiumot, egy 200 irodával rendelkező start-up központot, egy UFO-ra emlékeztető 2500 férőhelyes videojáték-tesztelő csarnokot, amely egyben gaming-arénaként szolgál, vendéglátóipari portokat, valamint sport- és szabadidős létesítményeket.

Ez Horvátországban – igaz máshol is – szenzációt jelent, mert hogy az ország fővárosán kívül van, amely, Budapesthez hasonló vízfej-effektusnak köszönhetően, szinte beszippant mindet az ország egyéb részéből.

Az eset előzményei között okvetlenül meg kell említeni a Novszkán (Novska) már öt éve működő PISMO (jelentése: levél) játékipari inkubátort. Működésének öt éve alatt az inkubátor több mint 80 start-upnak adott otthont, amelyek több mint 50 százaléka a horvát videojáték-iparban működik.

A PISMO-ba tömörülő startupok több mint ezer projektet hajtottak végre, és néhányuk már tíz embert is felvett. Az inkubátorban működő cégek a pénzügyi eredmények tekintetében 2023-ban összeségében az ötödik legerősebb játékgyártó közösségnek számítottak Horvátországban.

Ugyanakkor az inkubátor oktatási programokat is szervezett, amelyek folyamán több mint 300 embert képeztek ki olyan videojáték-készítő eszközökkel való munkára, mint a Blender, az aUnity és az Unreal, felújítottak két épületet Novszka központjában, ahol ezek az oktatások zajlanak, és lehetővé tették a sziszeki műszaki iskola és a novszkai középiskola diákjai számára, hogy videojáték-fejlesztési technikusi képzést kapjanak.

Az új központtal nem csak a további fejlesztés gyorsul fel, de magára a városra nézve is még erőteljesebbé válnak a kedvező folyamatok, Novszkára ugyanis már eddig is az egész országból költöztek fiatalok, akik itt akarják kamatoztatni a tudásukat.

Persze, az ilyen projektek nemcsak játékipari megszállottakat követelnek, de a városi vezetés segítségét is.

Novszka község vezetősége, Marija Kušmiš polgármesterrel az élen, megértette, hogy a városka új fejlesztési ötletek hiányában csupán tengődik, ezért belevágott a furcsa projektbe. Az elhatározást nyilván nagymértékben megkönnyítette, hogy javarészt EU-s forrásokból lehetett megvalósítani.

Ez igaz az új központ esetében is. A kiépítéshez szükséges, mintegy 60 millió euró ugyanis EU-s alapokból származik, de némi támogatás érkezik az államtól, és a megyétől is.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava