Connect with us

Magyarország

Dodik inkább Magyarországra jön, minthogy bíróságra menjen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Dodik bíróság Magyarország
A jelek szerint Dodik személyesen is gratulálhat Orbán Viktornak ahhoz, hogy újból a Fidesz elnökének választották. Az X-platformon ezzel a fotóval ezt már megtette. - A magyarok hisznek a Fideszben, a fideszesek pedig Magyarország miniszterelnökében és a pártjuk vezetőjében, Orbán Viktorban. Bravó Viktor! Új győzelmekre fel! - írta a képhez fűzött bejegyzésében Dodik (Forrás: X-platform, Milorad Dodik)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Milorad Dodik a tárgyalás elhalasztását kérte a bosznia-hercegovinai bíróságon az ellene folyó eljárásban, mert szerdán Magyarországon van jelenése. A boszniai szerb elnök korábban arra a kérdésre, hogy részt vesz-e a következő tárgyaláson, azt válaszolta, hogy az ezzel kapcsolatos döntést a védelmét ellátó csapattal egyetértésben hozza meg.

Bíróság helyett Magyarország

A Klix.ba hírportál ezzel kapcsolatban azt írta, hogy Dodik ügyvédje kérte a november 22-ére (szerdára) kitűzött tárgyalás elhalasztását, mert előre egyeztetett magyarországi találkozója van.

Az egyik legolvasottabb szarajevói internetes hírcsatorna szerint a boszniai szerb vezető ügyvédje a kérelmet hirtelenjében adta be, ezzel kapcsolatban azonban időpontot nem említett.

A Dodik védelmét ellátó csoport szerint a Milorad Dodiknak szóló magyarországi meghívót október 17-én kézbesítették Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövetségének, vagyis még azelőtt, hogy kitűzték volna a főtárgyalást.

A Dodik és társa elleni vádemelés annak a következménye, hogy a boszniai szerb hatóságok hatóságok a nyáron megpróbálták megakadályozni a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság ítéleteinek végrehajtását, ennek érdekében június 27-én az entitás parlamentje két külön törvényt fogadott el.

Dodikot azért vádolták meg, mert a boszniai Szerb Köztársaság elnökeként aláírta a két törvény kihirdetéséről szóló rendeletet, miközben a szóban forgó törvényeket Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője megsemmisítette.

Miloš Lukić közlönyigazgatónak ugyanakkor az a bűne, hogy megjelentette a hivatalos lapban a Dodik által aláírt két törvényt.

A Klix ezt a korántsem egyszerű helyzetet úgy tömörítette egy mondatba, hogy a vádirat azt rója fel Milorad Dodiknak és Miloš Lukićnak, hogy nem tartották tiszteletben a bosznia-hercegovinai főképviselő határozatait.

Ezért a bűncselekményért elvben fél évtől öt évig terjedő szabadságvesztés jár, de a Klix szerint sokan úgy vélik, hogy Dodik felfüggesztett szabadságvesztést kap, vagyis szabadlábon maradhat, de nem ismételheti meg a bűncselekményt, amivel most megvádolták.

Ugyanakkor mi azon sem lepődnénk meg, ha a bírósági eljárás elhúzódna, vagy ha Dodik számára valamilyen formában kedvező fordulatot venne.

A szerb elnök az eső ellenére szemlét tartott, elvégre ma van a boszniai  szerb rendőrség védőszentjének az ünnepe

A boszniai szerb elnök az eső ellenére szemlét tartott, elvégre ma van a boszniai szerb rendőrség védőszentjének az ünnepe (Forrás_ X-platform, Milorad Dodik)

Kivel találkozik Dodik Budapesten?

Milorad Dodik általában a magyar miniszterelnökkel tárgyal, Orbán Viktor azonban kedden és szerdán Svájcban tartózkodik.

A keddi “hivatalos” programot követően a magyar miniszterelnök Bernből Zürichbe utazik, ahol a 90 éves rangos svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche jubileumi ünnepségén mond beszédet.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte, hogy Zürichben pódiumbeszélgetés is lesz, amelyet a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel svájci néppárti parlamenti képviselő moderál.

Egyelőre nem világos, hogy miként fér bele ebbe a napba egy Orbán-Dodik találkozó, de bizonyára erre is van magyarázat.

A boszniai szerb elnök tárgyalópartnere lehet akár Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is, ő kedden egy nemzetközi szervezet irányító bizottságának az ülésén a Groupama Arénában zöldítette a jövőt, de az ő esetében sosem lehet tudni, hogy mikor akad fontos repülnivalója.

A szerbek ilyenkor azt szokták mondani, hogy “živi bili pa videli”, vagyis érjük meg, és majd meglátjuk, a bírósági tárgyalás elkerülésére/elodázására viszont jó kifogás lehet Dodik számára a magyarországi út.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország10 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava